Ga naar de inhoud

Uitvaartverzekering op latere leeftijd afsluiten: waarom het slim is

Uitvaartverzekering op latere leeftijd en uitvaartwensformulier
In samenwerking met: Monuta

Op latere leeftijd denken veel mensen (pas) na over hun nalatenschap en hoe ze hun nabestaanden kunnen ontzorgen. Het afsluiten van een uitvaartverzekering kan hierbij een verstandige keuze zijn, zelfs als je al wat ouder bent. Ontdek in dit artikel waarom dit zo is.

Een uitvaartverzekering biedt financiële zekerheid en zorgt ervoor dat je nabestaanden niet voor onverwachte kosten komen te staan. Hieronder vertellen wij je waarom je precies weet waar je aan toe bent met een uitvaartverzekering.

Redenen afsluiten uitvaartverzekering voor ouderen

Het afsluiten van een uitvaartverzekering op latere leeftijd heeft verschillende voordelen:

  • Ten eerste zorgt het voor gemoedsrust, wetende dat je uitvaartkosten gedekt zijn. Dit voorkomt dat je nabestaanden met financiële zorgen achterblijven in een toch al moeilijke tijd.
  • Daarnaast biedt een uitvaartverzekering vaak meer dan alleen financiële dekking; het kan ook praktische ondersteuning bieden bij het regelen van de uitvaart.

Het goed regelen voor je nabestaanden

Het regelen van een uitvaart is een emotioneel en vaak complex proces. Door je wensen van tevoren vast te leggen, kun je je nabestaanden veel zorgen besparen. Dit kan eenvoudig gedaan worden met het uitvaartwensformulier. Hiermee geef je gedetailleerd aan hoe je wilt dat je uitvaart wordt geregeld, zodat je nabestaanden precies weten wat jouw wensen zijn. Je vult dit in op het moment dat het jou uitkomt en je de tijd er even voor wilt nemen.

Waar nabestaanden anders mee te maken kunnen krijgen

Wanneer er geen duidelijke uitvaartwensen zijn vastgelegd, kunnen nabestaanden te maken krijgen met veel onzekerheden en moeilijke beslissingen. Ze moeten keuzes maken over zaken waar ze misschien nooit eerder over hebben nagedacht, zoals de locatie van de uitvaart, de muziek en de manier waarop ze afscheid willen nemen. En dat allemaal in een kort tijdsbestek, waarin verdriet de boventoon voert. Dit kan leiden tot stress en mogelijke conflicten binnen de familie, juist op een moment dat ze elkaar het meest nodig hebben.

Daarnaast kunnen de financiële lasten zwaar drukken als er geen (goede) uitvaartverzekering is afgesloten. De kosten voor een uitvaart kunnen hoog oplopen, en zonder verzekering moeten nabestaanden deze kosten zelf dragen. Dit kan leiden tot extra zorgen en financiële druk in een toch al moeilijke periode.

Alles bleek achteraf allemaal iets duurder te zijn dan van tevoren bekend was

Wat houdt de uitvaartverzekering in?

Er is een uitvaartverzekering voor iedereen tot 75 jaar. De premie hangt af van de leeftijd en het verzekerde bedrag.
De verzekering bestaat uit:

  • Vrij besteedbaar bedrag: te besteden aan al uw persoonlijke uitvaartwensen.
  • Een uitvaartverzorger: deze helpt de nabestaanden met de organisatie en uitvoering van de uitvaart op basis van jouw wensen.

Uitvaartverzekering op latere leeftijd afsluiten

Tot 75 jaar kan je een uitvaartverzekering afsluiten. Hoewel jonger afsluiten voordeliger is, blijft het zinvol op latere leeftijd. Voor een paar tientjes per maand voorkom je straks een hoop (financiële) verrassingen.

Uitvaartverzekering afsluiten boven de 75 Jaar

Ben je ouder dan 75 jaar? Met het Monuta Uitvaartfonds zet je een bedrag opzij voor de uitvaart zonder gezondheidsvragen. Zo regel je het toch goed voor je nabestaanden.

Wat kost een uitvaartverzekering?

De premie stijgt met de leeftijd en bedraagt per maand:

  • Voor een 40-jarige € 11,45
  • Voor een 50-jarige € 17,09
  • Voor een 60-jarige € 26,11
  • Voor een 70-jarige € 41,61

*Bovenstaande premies zijn gebaseerd op een naturaverzekering met een verzekerd bedrag van €9500,- op peildatum 18-06-2024.

De gemiddelde kosten van een uitvaart in Nederland liggen tussen € 7.000 en € 11.500. Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie.

Online uitvaartwensen vastleggen 

Het vastleggen van je uitvaartwensen kan een emotioneel beladen taak zijn, maar het biedt ook een enorme geruststelling. Bij Monuta begrijpen ze hoe belangrijk het is om je wensen duidelijk vast te leggen, zodat je nabestaanden precies weten wat jij voor ogen had. Daarom bieden ze de mogelijkheid om je uitvaartwensen eenvoudig online vast te leggen. Dit maakt het proces niet alleen makkelijker, maar het geeft je ook de tijd en ruimte om alles rustig te overwegen.

Het vastleggen van je uitvaartwensen is een teken van liefde en zorg voor degenen die je achterlaat. Het geeft hen niet alleen duidelijke richtlijnen, maar ook de geruststelling dat ze jouw laatste wensen respecteren en uitvoeren zoals jij dat wenst. In een tijd van rouw en verdriet kan dit een enorme bron van troost zijn.

Met een uitvaartverzekering neem je je nabestaanden de financiële zorgen uit handen en zorg je voor een zorgeloze afhandeling van jouw uitvaart (zoals jij dat graag wilt!).

In samenwerking met: Monuta

Meer over: