Ga naar de inhoud

Waarom geënte bomen soms doodgaan, en hoe je dit voorkomt

Update:
Bomen enten

Het is een teleurstellende ervaring: je koopt een mooie, geënte boom in de hoop dat deze mooi groen toevoegt aan je tuin of terras, en na een tijdje begint de boom te kwijnen en gaat dood. Wat gaat er mis? In dit artikel bespreken we waarom geënte boompjes soms niet overleven, waar je op moet letten bij het kopen van geënte bomen en geven we handige tips voor het onderhoud.

Wat is een geënte boom?

Geënte bomen zijn bomen waarbij een deel van de ene plant (de ent) is vastgemaakt op een andere plant (de onderstam). Deze techniek past men al eeuwenlang toe om bomen te kweken met specifieke eigenschappen, zoals sterke wortels (van de onderstam), smakelijke vruchten (van de ent). Vaak kopen mensen een geënte boom omdat ze er zeker van zijn dat ze niet hoger worden dan aangegeven op het label.

Waarom gaan geënte bomen soms dood?

Er zijn verschillende redenen waarom geënte bomen niet overleven, dit zijn de 4 belangrijkste redenen:

  1. Slechte entverbinding: De verbinding tussen de ent en de onderstam is cruciaal. Als deze niet goed geneest of niet stevig is, kan de boom niet goed groeien en uiteindelijk afsterven.
  2. Onjuiste groeiomstandigheden: Geënte bomen kunnen specifieke eisen hebben qua bodem, water en zonlicht. Als de boom niet de juiste omstandigheden krijgt, kan hij het moeilijk hebben.
  3. Ziekten en plagen: Geënte bomen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde ziekten of plagen, vooral als ze niet goed worden onderhouden.
  4. Verkeerde timing: Het planten van een geënte boom op het verkeerde moment van het jaar kan leiden tot stress en uiteindelijk het afsterven van de boom.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Waar op letten bij het kopen van geënte bomen?

Bij het kopen van een geënte boom is het belangrijk om de entplek goed te inspecteren. Deze plek is stevig en goed genezen, zonder scheuren of tekenen van ziekten. De entplek is vaak te herkennen als een verdikte knik in de stam.

Verschillende onderstammen hebben verschillende eigenschappen. Informeer bij de kweker naar de onderstam en of deze geschikt is voor jouw bodemtype en klimaat. Bijvoorbeeld, sommige onderstammen zijn beter bestand tegen natte grond, terwijl anderen droogte beter verdragen.

Koop geënte bomen bij een betrouwbare kweker. Vraag naar de oorsprong van de boom en of ze deze in de juiste omstandigheden kweken. Een boom die uit dezelfde regio komt als het gekweekt is als waar jij hem gaat planten, heeft vaak een betere overlevingskans.

Gezonde wortels zijn essentieel voor de groei van een boom. Vermijd bomen met beschadigde of verdroogde wortels. Als je de boom niet direct plant, bewaar de wortels dan tot de plant vochtig en uit de zon.

Lees ook: Planten online kopen steeds populairder.

Tips voor het onderhoud van bomen op stam

Zorg voor de juiste standplaats: Zorg ervoor dat je de boom plant op een plek waar hij voldoende zonlicht krijgt en dat de bodem goed doorlatend is. Vermijd plekken waar water zich ophoopt, want dit kan leiden tot wortelrot.

Geef regelmatig water: Geef in het eerste jaar na het planten je geënte boom regelmatig water. Zorg ervoor dat de grond vochtig, maar niet drassig is. Te veel water kan even schadelijk zijn als te weinig.

Breng laag mulch aan: Het aanbrengen van een laag mulch rond de basis van de boom helpt om de bodem vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Let erop dat de mulch niet direct tegen de stam ligt, omdat dit schimmelproblemen kan veroorzaken.

Regelmatig snoeien: Het is belangrijk om je boom regelmatig te snoeien om een goede vorm te behouden en om zieke of dode takken te verwijderen. Dit helpt om de energie van de boom naar de gezonde delen te sturen.

Bescherming tegen vorst: In het eerste jaar na het planten kan je boom extra gevoelig zijn voor vorst. Bescherm de boom door een vorstdoek om de entplek te wikkelen of de boom te bedekken bij extreme kou.

Bekijk hier de video over enten van bomen >>

Hoe ent men bomen en waar kan ik dit leren?

Hoe ent men bomen en waar kan ik dit leren? Om bomen te leren enten, raden we je aan om een cursus te volgen die gegeven wordt door een ervaren specialist. Dergelijke entcursussen worden maar zelden georganiseerd. De heer De Martelaer Jo, van boomkwekerij Hortus Conclusus, is een professional die dagelijks verschillende boomsoorten ent en tijdens de cursus de technieken overbrengt aan de deelnemers van zo’n cursus.

Het succes van een geënte boom hangt af van de juiste keuze bij aankoop en goed onderhoud. Door aandacht te besteden aan de entplek, onderstam, en groeiomstandigheden, vergroot je de kans dat je boom uitgroeit tot een gezonde, sterke plant die jarenlang vruchten afwerpt. Met de bovenstaande tips ben je goed voorbereid om van jouw geënte bomen een succes te maken!

Foto’s: Canva.

Meer over: