Zo nu en dan zie je leden van de Engelse koninklijke familie verschijnen in een Schotse kilt. Vreemd genoeg is de geplooide rok van oorsprong een traditioneel Schots kledingstuk en de verstandhouding tussen Schotten en Engelsen is bepaald niet altijd even goed (geweest). Waarom trekken de Engelse royals een geruite rok aan?
Kilts worden door de leden van de Britse koninklijke familie gedragen bij specifieke gelegenheden met een Schotse context, zoals evenementen in Schotland of bij officiële bezoeken aan Schotse gemeenschappen. De kilt wordt niet als standaardkleding beschouwd voor de Engelse leden van de koninklijke familie.
Tekst gaat onder de video verder >>
Waardering en respect
Voor specifieke gelegenheden verbonden met Schotse tradities en erfgoed wordt een uitzondering gemaakt. Zoals bij de Highland Games, een traditioneel sportevenement waarbij atletische krachtproeven, doedelzakmuziek en de Schotse cultuur samenkomen. Ook tijdens koninklijke bezoeken aan Schotland willen de mannelijke royals een rok aan schieten. Daarmee tonen ze hun waardering en respect voor de Schotse bevolking en tradities.
Bij koninklijke huwelijken, doopceremonies of andere speciale gelegenheden waarmee een Schotse connectie is, dragen leden van de koninklijke familie kilts om de banden met Schotland te benadrukken. En als de Britse royals betrokken zijn bij Schotse militaire eenheden dragen ze kilts als deel van de formele uniformen van de eenheden.
Uiting van traditie en trots
De kilt staat symbool voor Schotse cultuur en erfgoed en heeft een rijke ontwikkeling door die tot diep in de historie teruggrijpt. De traditionele plooirok is meer dan een mode-item. Hij vertegenwoordigt Schotlands trots, geschiedenis en identiteit. De oorsprong van de kilt ligt in de Schotse Hooglanden, waar hij werd gedragen als praktische en functionele kleding voor de ruige en uitdagende omgeving.
Herkenningsteken van familie en clan
De vroegste versies waren eenvoudige stukken stof die om het lichaam werden gewikkeld en vastgezet met een riem. Door de jaren ontwikkelde de kilt zich tot de karakteristieke geplooide rok die we vandaag de dag kennen, met de kenmerkende tartan (ruit) patronen. Het tartanpatroon, dat verschilt tussen clans en regio’s, vertegenwoordigt de identiteit en loyaliteit aan een bepaalde groep. Het diende als herkenningsteken op het slagveld en voedde het gevoel van gemeenschap en saamhorigheid binnen de clan. Later waaide de rok over naar Ierland vanwege de gemeenschappelijke Keltische achtergrond.
Tekst gaat onder de video verder >>
Britse onderdrukking
De Schotten hebben door de geschiedenis heen talloze uitdagingen en tegenslagen doorstaan. De kilt werd een symbool van vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Zelfs tijdens perioden van onderdrukking en culturele beperkingen door de Britten bleven de Schotten hun kilt dragen, als krachtige uiting van verzet en manier om hun identiteit levend te houden.
Wereldwijde aantrekkingskracht
De kilt heeft hij ook een wereldwijde aantrekkingskracht. Toeristen die naar Schotland reizen willen de authentieke ervaring van het dragen van een kilt beleven.