Ga naar de inhoud

Waarom is het beter aan tafel te eten dan met een bord op schoot? 10 redenen

samen aan tafel eten Bron: © Canva 

In een wereld waar drukte en technologie ons leven domineren, lijkt de eenvoudige handeling van samen aan tafel eten soms naar de achtergrond te verdwijnen. Toch is het belang van deze traditie niet te onderschatten. Het samen eten biedt tal van voordelen voor zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid.

In dit artikel geven wij antwoord op deze GoeieVraag: Waarom is het beter aan tafel te eten dan met een bord op schoot?

1. Verbeterde gezondheid en voeding

Studies tonen aan dat gezinnen die regelmatig samen eten, gezonder eten. Volgens een onderzoek van het American Journal of Preventive Medicine hebben kinderen die vaak met hun gezin aan tafel eten, een grotere kans om gezonde voedingskeuzes te maken. Ze consumeren meer fruit, groenten en volle granen, en minder fastfood en suikerhoudende dranken.

Data: Een studie van de Harvard School of Public Health ontdekte dat gezinnen die 5 keer per week samen eten, 24% minder kans hebben op obesitas in vergelijking met gezinnen die dat niet doen.

2. Sociale verbindingen en communicatie

Samen aan tafel eten biedt een unieke kans om verhalen te delen en herinneringen op te halen. Dit moment is vaak één van de weinige momenten waarop gezinnen echt met elkaar praten. Het stimuleert het delen van emoties en ervaringen, wat de band versterkt.

Bijvoorbeeld, ouders kunnen vragen hoe de dag van hun kinderen was, terwijl kinderen leren luisteren en reageren. Het betrekken van alle gezinsleden moedigt actieve deelname aan en zorgt voor een sfeer waarin iedereen zich gehoord voelt. Dit helpt om een gevoel van waardering te creëren. Samen eten verbindt ons en maakt ons toleranter, wat belangrijk is voor een gezonde gezinsdynamiek.

3. Emotionele gezondheid

Gezamenlijke maaltijden kunnen ook bijdragen aan de emotionele gezondheid. Het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving tijdens het eten helpt stress te verminderen en bevordert een gevoel van welzijn. Dit is vooral belangrijk in een tijd waarin mentale gezondheid steeds meer aandacht krijgt.

Data: Een studie gepubliceerd in het Journal of Family Psychology toonde aan dat kinderen die regelmatig met hun gezin aan tafel eten, minder kans hebben op depressieve symptomen en angststoornissen.

3. Creëren van een vast ritueel

Een regelmatig tijdstip voor gezamenlijke maaltijden kan een ritueel worden waar iedereen naar uitkijkt. Bijvoorbeeld, een vast avondeten of speciale thema-avonden maken het moment bijzonder. Door consistentie te behouden, wordt verbondenheid bevorderd.

Rituelen zoals samen tafeldekken of koken kunnen tradities worden die generaties lang meegaan.

4. Betere spijsvertering door rustig eten

  • Rustig eten en goed kauwen verbeteren de spijsvertering, waardoor problemen zoals een opgeblazen gevoel worden verminderd.
  • Pauzes tussen gangen geven je lichaam de tijd om voedsel beter te verwerken.
  • Een ontspannen eetomgeving draagt bij aan een stressvrije spijsvertering, wat de algehele gezondheid ondersteunt.

Tekst gaat verder onder de video >>

Watch on TikTok

5. Bewust genieten verhoogt waardering

Aandacht voor smaken en geuren maakt de eetervaring rijker. Wist je dat 90% van de smaak wordt bepaald door zicht en geur? Complimenten delen over het eten kan een cultuur van waardering creëren, wat een positieve relatie met voedsel stimuleert. Het samen bereiden en proeven van gerechten versterkt deze ervaring.

6. Gezonde eetkeuzes stimuleren

Samen eten moedigt gezonde keuzes aan. Het experimenteren met voedzame recepten en het lezen van etiketten helpt om bewust te kiezen. Door gezonde voeding aantrekkelijk te maken, zoals kleurrijke groenten op tafel, wordt gezond eten vanzelfsprekender. Een gezamenlijke aanpak maakt een gezonde levensstijl haalbaar en plezierig.

7. De sfeer en het plezier van samen eten

Samen eten aan tafel biedt meer dan alleen voeding; het creëert een unieke sfeer die de eetervaring verrijkt. Een tafelsetting moedigt een ontspannen en gezellige omgeving aan, waar gesprekken natuurlijk op gang komen.

Onderzoek wijst uit dat samen eten kan leiden tot geluk en voldoening, en dat meer dan de helft van de Nederlanders (55%) dit ervaart tijdens gezamenlijke maaltijden. Het delen van verhalen en ervaringen versterkt niet alleen relaties, maar helpt ook om stress en eenzaamheid te verminderen. Lachen en plezier maken aan tafel zorgt voor een positieve energie die iedereen aanmoedigt om meer te genieten van het moment.

8. Bewust aandacht voor het eten

Een maaltijd zonder afleidingen, zoals telefoons of tv, helpt je om echt te focussen op het eten. Door te praten over de herkomst van het voedsel of de bereiding, ontstaat er een dieper begrip en waardering voor wat er op je bord ligt. Mindfulness tijdens het eten – zoals langzaam kauwen en aandacht schenken aan smaken – maakt elke maaltijd betekenisvoller.

Stel duidelijke regels op over het gebruik van telefoons en apparaten aan tafel. Dit helpt iedereen zich te concentreren op de maaltijd en op elkaar. Leg uit dat onverdeelde aandacht belangrijk is voor goede gesprekken en gezamenlijke momenten. Door afleidingen te vermijden, ontstaat een cultuur van aanwezigheid en betrokkenheid tijdens het eten.

Tekst gaat verder onder de video >>

9. Creëren van een ontspannen maaltijd omgeving

Een rustige setting, met zachte muziek of kaarslicht, bevordert een ontspannen sfeer. Een opgeruimde tafel draagt bij aan een comfortabele eetervaring. Het creëren van een uitnodigende omgeving zorgt ervoor dat iedereen – van jong tot oud – zich welkom voelt, wat de maaltijd gezelliger maakt. Dit versterkt het gevoel van verbondenheid en samenhorigheid.

10. Educatieve voordelen samen aan tafel eten

Samen eten kan ook educatieve voordelen bieden. Tijdens de maaltijd kunnen (groot)ouders belangrijke levensvaardigheden en waarden onderwijzen, zoals tafelmanieren, het belang van gezonde voeding en het respecteren van elkaar.

Data: Uit een studie van de National Center on Addiction and Substance Abuse blijkt dat kinderen die regelmatig met hun ouders aan tafel eten, minder kans hebben om te experimenteren met drugs en alcohol.

3 nadelen van eten met een bord op schoot

Naast de voordelen van eten aan de eettafel, zijn er ook nadelen aan het eten met een bord op schoot.

  1. Ongezonde houding
    Het eten met een bord op schoot kan leiden tot een gebogen of ingezakte houding, wat rug- en nekklachten kan veroorzaken. Deze houding legt extra druk op de wervelkolom en spieren.
  2. Onhygiënisch
    Eten op schoot verhoogt de kans op morsen, wat kan leiden tot vieze kleding, banken of vloeren. Dit kan niet alleen oncomfortabel zijn, maar ook extra schoonmaakwerk veroorzaken.
  3. Minder optimale spijsvertering
    Een ontspannen houding tijdens het eten, zoals aan een tafel zitten, bevordert een goede spijsvertering. Een ingeklapte houding op de bank kan druk uitoefenen op de maag, wat ongemak of zelfs indigestie kan veroorzaken.

Bronnen

National Center, Family Psychology, Harvard School of Public Health I Hoofdfoto: Canva

Meer over:

Reacties zijn gesloten.