Ga naar de inhoud

Waar woont Dick Schoof?

Wie Woont Waar: waar woont Dick Schoof

Deze week in ‘Wie Woont Waar’ Dick Schoof, onze nieuwe premier. Wat weten we eigenlijk over hem en ook niet geheel belangrijk, waar woont hij? Zijn carrière draait om veiligheid, wat hem volgens politiek verslaggever Mats Akkerman tot een logische keuze maakt.

Dick Schoof, geboren in Santpoort op 8 maart 1957, verhuisde op 8-jarige leeftijd met zijn familie naar Es, een wijk in Hengelo. Hier zat het Lyceum De Grundel op school. Tussen 1975 en 1982 studeerde hij Planologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

Hij is zelfs voor zijn stadsgenoten geen bekende man. Wat weten we wel over hem?

Wat weten we over onze nieuwe premier?

Akkerman omschrijft Schoof’s cv als typisch ‘law and order’. Zijn achtergrond bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) past goed bij de ambities van het nieuwe kabinet. ‘De asiel- en migratieparagraaf is een cruciaal onderdeel van het regeerakkoord,’ zegt Akkerman.

Schoof lijkt goed te passen bij de 4 partijen die het kabinet gaan vormen. In een interview met de Groene Amsterdammer in maart verklaarde hij dat de winst van de PVV een teken is dat veel mensen het vertrouwen in de overheid en misschien ook in elkaar hebben verloren. Hij sprak ook over de weerbaarheid van de democratie en rechtsstaat, en benadrukte dat deze altijd onderhevig zijn aan verandering.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Profiel van Dick Schoof

  • Geboren op 8 maart 1957 in Santpoort
  • Studeerde planologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (1975-1982)
  • Werkte bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (1982-1988) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (1988-1996)
  • Diende als plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Justitie (1996-1999)
  • Was hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (1999-2003)
  • Bekleedde diverse functies bij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid (2003-2013)
  • Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (2013-2018)
  • Directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (2018-2020)
  • Sinds 2020 secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid

Lees verder onder deze video >>

Waar woont Dick Schoof?

Dick Schoof, een voormalige directeur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), is een relatief onbekende figuur voor velen. Hij houdt zijn persoonlijke leven liever privé, maar we weten wel dat hij in Zoetermeer woont met zijn partner en 2 (geadopteerde) dochters, Yasmin en Celine.

Heb hem nog nooit gezien

aldus stadsgenoten

Zijn passie voor hardlopen is misschien wel het enige wat stadgenoten echt over hem weten. Hij loopt graag zo’n 90 kilometer per week en geeft de voorkeur aan een rondje Noord Aa. Hij sport dus graag!

Maar ondanks zijn mogelijke rol als toekomstig premier, lijkt de bekendheid van Schoof onder de inwoners van Zoetermeer beperkt te zijn. Voorbijgangers rond de Zoetermeerse Plas herkennen hem niet meteen. “Zegt me helemaal niks”, zegt een voorbijganger. Een ander noemt hem ‘Joop’, terwijl weer een ander hem herkent als ‘Stoof’.

Waar woont Dick Schoof?

Lees ook waar woont: Geert Wilders en Mona Keijzer.

Foto: Canva, Cees49 van Getty Images

Meer over: