Ga naar de inhoud

Mis het niet: het nieuwe seizoen ‘Waar doen ze het van?’ Met onze budgetcoach Jacoba Wallet

Waar doen ze het van, over bewind
In samenwerking met: Wallet Support

Het nieuwe seizoen van de succesvolle televisieserie ‘Waar doen ze het van?’ start vrijdag 6 september. In een van de uitzendingen is onze budgetcoach Jacoba Wallet te zien. Zij hielp vorig jaar de familie Huisraad met hun schulden. Dit seizoen ondersteunt ze een gezin dat onder bewind staat. Mis het nieuwe seizoen (inclusief bespaartips) niet.

Interessant: ook steun voor deelnemers die onder bewind staan

Het tv-programma ‘Waar doen ze het van?’ biedt dit seizoen een boeiende blik in de financiële huishouding van 4 Nederlandse gezinnen, elk met een uniek verhaal. 

Jacoba Wallet ondersteunt de familie Elisabeth, die onder bewind staat en rond moet komen met 630 euro per maand. Ondanks dat ze inmiddels schuldenvrij zijn, is hun schuldenbewind nog steeds van kracht. Daar komt hopelijk binnenkort verandering in.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Onder bewind staan

Jacoba: “Het is heel goed dat de EO aandacht besteedt aan het onderwerp bewind. Het komt namelijk veel voor in Nederland en veel mensen hebben geen idee wat dat inhoudt. En tussen die grote groep zitten ook personen die van het bewind af willen. Zo ook de familie Elisabeth, die ik in de serie begeleidt.”

Er is ook een categorie mensen die niet eens weten dat je ‘uit bewind’ kan komen, weet Jacoba.

Wat is bewind? 

Bewind is een juridische maatregel waarbij iemand anders de financiën van een persoon beheert. Dit gebeurt wanneer iemand vanwege bepaalde omstandigheden, zoals een verstandelijke beperking, ziekte, of problematische schulden, niet in staat is om zelfstandig zijn of haar geldzaken te regelen. Een bewindvoerder is dan door de rechter aangesteld om de financiële belangen van deze persoon te behartigen.

De bewindvoerder zorgt ervoor dat rekeningen op tijd zijn betaald. Ze beheren de inkomens en lossen eventuele schulden af. De persoon die onder bewind staat, mag niet zomaar beslissingen nemen over zijn of haar geld of bezittingen zonder toestemming van de bewindvoerder. Het doel van bewind is om financiële chaos te voorkomen en de betrokkene te beschermen tegen verdere problemen.

Wie vraagt bewind aan?

Jacoba: “Bewind kan door verschillende partijen worden aangevraagd. Dit is de persoon zelf, familieleden, een hulpverlener. Bewind kan alleen opgelegd worden door een kantonrechter die daarna een bewindvoerder aanwijst.”

Stoppen

“Als je onder bewind uit wil komen, moet je een verzoek indienen bij de kantonrechter met motivatiebrief. Daarin moet staan waarom diegene denkt het financieel zonder bewind te kunnen reden. Het komt regelmatig voor dat zo’n verzoek wordt afgewezen. Dit heeft vaak te maken met het feit dat een bewindvoerder met tegenargumenten komt.”

Aanvraag indienen om onder bewind uit te komen

Het is verstandig om hulp te zoeken bij het indienen van een aanvraag, zeker wanneer ook de bewindvoerder bevestigt dat de persoon bij machte is om zonder bemoeizorg verder te gaan. Een coach of begeleider kan bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van brieven.

De angst die mensen vaak hebben bij ernstige schulden is dat iemand anders iemand hen kan verplichten onder bewind te gaan. Die vraag wordt Jacoba ook regelmatig gesteld.

Die mensen kan ik geruststellen: niemand anders dan de rechter kan iemand dwingen onder bewind te gaan!

Soms is een zelfredzaamheidstraject nodig

“Het is voor mensen vaak een grote teleurstellingen wanneer hun verzoek is afgewezen”. vervolgt Jacoba. “Het komt ook voor dat men niet onder bewind uitkomt en eerst een zelfredzaamheidstraject moet doorlopen. Dit is een traject waarin je moet aantonen dat je je geldzaken zelfstandig kan regelen.”

Jacoba is blij dat de EO met de serie ‘Waar doen ze het van?’ gesprekken over geld en eigendom stimuleert en kijkers inspireert om kritisch na te denken over hun eigen financiële keuzes. In 2022 stonden circa 273.000 mensen onder beschermingsbewind, waarvan 63.500 onder schuldenbewind. Dus meer kennis hierover is belangrijk.”

Tips van onze budgetcoach over bewind

Sta jij of iemand in je omgeving onder bewind en zou hij of zij graag uit bewind komen? Onze budgetcoach geeft graag een paar tips die je kan opvolgen: 

  • Zorg dat de financiën op orde zijn, of verbeter de financiële situatie.
  • Ga scholen, laat zien dat je je kan ontwikkelen, je kan leren beter met geld om te gaan.
  • Toon (met bewijsstukken) aan dat je het kan zonder bewindvoering.

Jacoba tot slot: “Sta je onder bewind en is het je in de rechtbank niet gelukt om van je bewindvoering af te komen, onthoud dit: een afwijzing voor nu hoeft geen afwijzing voor altijd te zijn! Blijf jezelf verbeteren en blijf aanvragen indienen!”

Lees ook: Mantelzorg: onmisbaar voor iedereen en onbetaalbaar voor velen

Leuk om te weten: Het gezin dat Jacoba in de vorig serie begeleidde is inmiddels uit de schulden. De schulden liepen indertijd in de 100-den euro’s, bekijk hieronder de beelden terug >>

‘Waar doen ze het van?’ is vanaf vrijdag 6 september wekelijks te zien om 22.00 uur bij de EO op NPO1.

Zoek hulp als je financieel niet meer rond komt

Lukt het jou niet om rond te komen? Neem contact op met Jacoba via info@walletsupport.nl of neem contact op met een Sociaal Wijkteam in jouw gemeente.

Bronnen: EO, Overheid.nl, Wallet Support.nl

Hoofdfoto: Familie Elisabeth uit de serie ‘Waar doen ze het van?’ Beeld: EO

In samenwerking met: Wallet Support

Meer over: