Ga naar de inhoud

Vuilnismannen leven dagelijks in angst en vrezen zelfs voor hun leven

Update:
vuilnisman

Agressie van inwoners en onveilige werkomstandigheden maken dat vuilnismannen zich niet meer veilig voelen en soms zelfs vrezen voor hun leven. Vuilniswagens worden voorzien van camera’s (dashcams) en vuilnismannen krijgen agressietrainingen.

Dagelijks risico op verwondingen

Routinematige werkzaamheden leiden tot gevaarlijke situaties, waarbij zich been- en botbreuken voordoen. In Heerlen zijn mensen veroordeeld omdat zij zich agressief gedroegen naar vuilnismannen. De voorvallen ervaren de vuilnisophalers als mentaal belastend.

De tekst gaat onder de video verder >>

Blootstelling aan schadelijke stoffen

Zorgwekkender is misschien nog wel de blootstelling aan kankerverwekkende en gevaarlijke chemische stoffen tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Inhaleren van gevaarlijke chemicaliën vormt een constant gevaar. Werknemers klagen over de afwezigheid van adequate beschermingsmiddelen en de nalatigheid van de verantwoordelijke instanties om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Elke dag vraagt men zich af welke collega het volgende slachtoffer is.

Spelletje Russisch roulette

Doodsbedreigingen zijn geen uitzondering meer voor het beroep. Medewerkers melden dat ze regelmatig worden geconfronteerd met agressief gedrag van het publiek. Het zorgt voor extra stress en angst.

Door de de opstapelende problemen vergelijken vuilnismannen hun werkplek tegenwoordig met een spelletje Russisch roulette. Voor medewerkers is de niet de vraag of er een incident zal plaatsvindt, maar wanneer en wie het volgende slachtoffer is.

Arbeidsinspectie grijpt in

De arbeidsinspectie neemt maatregelen. In Noord-Brabant is een vuilnisstation gesloten omdat er een te groot risico bestaat dat de zware vuilnisauto’s voetgangers aanrijden. Ook is door de arbeidsinspectie gewaarschuwd voor blootstelling van medewerkers aan kankerverwekkende stoffen en andere gevaarlijke chemische stoffen. De gemeente Den Bosch is diverse keren op de vingers getikt en er zijn boetes uitgedeeld om de werkomstandigheden te verbeteren. De situatie bij de afvalstoffendienst in Den Bosch leidt tot strengere controlemaatregelen. De gemeente moet een gedetailleerd plan van aanpak indienen. Andere gemeenten volgen hopelijk ook deze aanpak.

Bronnen: ZNWS, AD, Arbeidsinspectie. Foto: Canva

Meer over: