Ga naar de inhoud

Vruchtensap toch gezond? Hoe zit het echt?

Verse vruchtensap toch gezond?

Vruchtensap, de stille boosdoener of onterecht beschuldigd? De discussie over de impact ervan op onze gezondheid verdeelt de meningen al een tijdje. Velen zijn ervan overtuigd dat vruchtensap niet zo gezond is als we denken. Is vruchtensap echt zo ‘slecht’ of toch niet?

Vruchtensap staat vaak symbool voor suikerbommen en wordt vergeleken met frisdrank vanwege het hoge suikergehalte. Nieuw onderzoek, uitgevoerd door voedingswetenschapper Floor Scheffers, werpt een verhelderend licht op de gezondheidsvoordelen van vruchtensap ten opzichte van suikerhoudende frisdranken.

Wat blijkt? Puur vruchtensap is niet zo slecht als gedacht en kan zelfs helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten!

Vruchtensap is ongezond

Vruchtensap staat onder de loep als potentieel ongezond om verschillende redenen.

  • Ten eerste bevat het vaak hoge concentraties natuurlijke suikers, zelfs in de varianten zonder toegevoegde suikers. Het sap wordt ontdaan van vezels tijdens het productieproces, waardoor de suikers snel in het bloed worden opgenomen, wat kan leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel.
  • Bovendien kan regelmatige consumptie bijdragen aan een te hoge inname van calorieën en suikers zonder de verzadiging die vezelrijk fruit wel biedt. Dit komt ook door het ontbreken van kauwen.
  • Daarnaast kan het slecht zijn voor tanden vanwege het hoge zuurgehalte en het gebrek aan vezels kan leiden tot een minder verzadigd gevoel na consumptie.

Is vruchtensap echt zo ongezond?

Vruchtensap, de verborgen boosdoener of onterechte zondebok? De discussie over de gezondheidseffecten ervan heeft al geruime tijd verschillende kampen verdeeld.

Velen zijn ervan overtuigd dat vruchtensap niet zo gezond is als we dachten. Het wordt vaak vergeleken met frisdrank vanwege het hoge suikergehalte. Het lijkt wel alsof vruchtensap, ondanks zijn verfrissende smaak, steeds meer in het verdomhoekje wordt geduwd als het om gezondheid gaat. Maar is dit wel terecht?

Uit onderzoek blijkt nu dat het drinken van puur vruchtensap, zonder toegevoegde suikers of andere extra’s, een positief effect heeft op onze gezondheid.

Onderzoek wijst uit

Scheffers’ onderzoek, een samenwerking tussen het RIVM en UMC Utrecht, wees uit dat mensen die tot 7 glazen puur vruchtensap per week consumeerden een aanzienlijk 12 tot 15 procent lager risico hadden op hart- en vaatziekten. Het onderzoek, gebaseerd op 2 grote cohortstudies met meer dan 25 jaar aan data van 40.000 volwassenen en 4.000 kinderen, vergeleek mensen die regelmatig sap van vruchten dronken met degenen die dat niet deden.

Het resultaat? Mensen die regelmatig sap dronken, toonden geen verhoogd risico op diabetes type 2 of astma. Een behoorlijk interessante bevinding.

Lijnrecht tegen advies van Voedingscentrum

Het onderzoek van Scheffers gaat lijnrecht in tegen het advies van het Voedingscentrum, dat het drinken van vruchtensap ontmoedigt vanwege het vermeende risico op overgewicht en diabetes type 2.

Maar Scheffers benadrukt dat haar onderzoek niet aantoont dat de bestaande richtlijnen verkeerd zijn. “Ons bewijs is beperkt en richtlijnen worden nooit gebaseerd op 1 of 2 onderzoeken. Het geeft wel aan dat meer onderzoek nodig is om de juiste richtlijnen vast te stellen.”

Wat is puur vruchtensap?

Wat is puur vruchtensap eigenlijk? Het gaat om sap zonder toegevoegde suikers of extra’s, versgeperst of gepasteuriseerd verpakt. Voedingswetenschapper Scheffers verheldert: “In tegenstelling tot sapvarianten zoals Coolbest, waaraan water wordt toegevoegd, vind je op een pak sap van puur vruchten nooit de term ‘vruchtensap’.”

Het is geen frisdrank

Waarom zijn de Nederlandse richtlijnen zo streng over vruchtensap? Scheffers legt uit dat dit vooral komt door een gebrek aan onderzoek. “We weten dat fruit goed is voor onze gezondheid en dranken met toegevoegde suikers slecht zijn. Omdat er weinig bekend is over vruchtensap, wordt het simpelweg in dezelfde categorie geplaatst als frisdrank.”

Is dat geen goed nieuws? Smaakt dat bekertje sap nog lekkerder.

Bron: RIVM, UMC

Meer over: