Ga naar de inhoud

Marieke vertelt hoe zij haar werk bij Defensie combineert met haar gezin

In samenwerking met:

Het aantal vrouwen dat bij Defensie wil werken is schaars. Dit komt mede vanwege het feit dat zij veelal denken dat deze baan moeilijk te combineren is met een gezin. Het uitgezonden worden en de onregelmatige tijden maken het misschien ingewikkelder. 

Marieke Meijer-van Kooten bewijst graag het tegendeel. Zij werkt bij Defensie. Lees hier hoe zij dit doet en ervaart.

De 28-jarige Marieke werkt als Algemeen Militair Verpleegkundige (AMV) bij de luchtmacht en combineert dit met haar gezin. “Veel mensen vinden het soms niet te begrijpen dat ik dit werk doe met mijn 2 jonge kinderen in huis. Ik kijk hier heel anders tegenaan.”

Positieve impact op het gezin

“Zo jammer dat het werven van vrouwen zo moeilijk gaat”, zegt Marieke. De ambitieuze Marieke is getrouwd met Wesley (38), die als wapen monteur bij de luchtmacht werkt. Hij heeft een dochter, Nyla (4), en samen kregen ze dochter Marly (1,5). Dat ze allebei bij de luchtmacht werken, heeft zeker impact op het gezin. “In positieve zin hoor”, lacht Marieke. “Een vliegtuig associeert Nyla met vakantie, maar komt er een chinook of apache-helikopter over, dan roept ze: “Daar zit mama Marieke in!”

’Leren stevig in haar schoenen te staan’

“Eerst gaf me dat een schuldgevoel: ben ik een slechte moeder als ik een paar weken van huis ben? Nu denk ik: Marly en Nyla hebben het bij hun vader of onze gastouder net zo goed. Ik heb vriendinnen die geen dag zonder hun kind kunnen. Niks mis mee, maar de wereld kan hard zijn. Dan kan ik mijn dochter wel altijd veilig bij me willen hebben, maar ook zij moet leren om stevig in haar schoenen te gaan staan.”

‘Trots dat ik dromen heb waargemaakt’

“Jaren geleden, toen ik nog met mijn ouders op de Veluwe woonde, vond ik het al indrukwekkend om daar de pantserwagens van Defensie te zien rijden. Ik ben dan ook onwijs trots dat ik mijn dromen heb waargemaakt. Toch begrijpt niet iedereen dat ik bij de luchtmacht ben gegaan – zeker nu ik ook een kind heb. Zelfs het consultatiebureau vroeg me hoe lang ik dit werk nog dacht te gaan doen.”

‘Het geeft een enorme adrenalinekick’

“Mijn werkzaamheden zijn heel wisselend: de ene keer sta ik aan het bed in een regulier ziekenhuis, dan vlieg ik met een heli mee naar Schotland om een gewonde militair op te halen. Laatst zat ik een maand in Noorwegen voor een survival training van militairen. Terwijl zij oefenden om in geval van een oorlog te overleven in de kou, was ik mee voor het ‘echie’.”

“Zo behandelde ik iemand die onderkoeld raakte of zijn enkel verzwikte tijdens het bergbeklimmen. Eén keer moest ik in het donker met een hoofdlamp op een infuus bij iemand aanleggen, terwijl het min 20 was. Totaal anders dan in een ziekenhuis, maar het geeft een enorme adrenalinekick om je vak óók in dat soort primitieve omstandigheden goed uit te voeren.”

‘Niet aanstellen en doorgaan’

“Om de skills van overleven zelf ook te beheersen en me goed in de cursisten te kunnen inleven, deed ik 2 jaar geleden mee aan zo’n arctic training. Een iglo bouwen om erin te slapen, sneeuw smelten voor drinkwater, dat werk. Bij vertrek wist ik net één dag dat ik zwanger was. Soms zat ik met een patiënt achter in de ziekenauto en was ik zo misselijk, dat ik m’n eten zelf ook niet binnen hield. Geen pretje, maar de trip was al gepland. Bovendien ben ik militair: niet aanstellen en doorgaan, dus.”

Vrouwen werven moeilijker dan gedacht

Defensie probeert andere vrouwen ook over de streep te trekken en streeft ernaar dat hun personeelsbestand in 2030 voor 30 procent uit vrouwen bestaat. Momenteel is dit percentage 16 procent. Werk aan de winkel dus voor Defensie. Het is onderzocht dat teams die bestaan uit mannen en vrouwen sterker zijn en dat ze beter presteren. Het werven van meer vrouwen blijkt alleen moeilijker dan gedacht.

Feit is wel dat je een stoere vrouw moet zijn om het werk bij Defensie met je gezin te combineren. Marieke zou niet anders willen en hoopt dat meer vrouwen kiezen voor een baan bij Defensie. Ondanks de zoektocht naar vrouwen wordt ook naarstig gezocht naar mannen. Ook bij Defensie zijn grote personeelstekorten en “iedereen die geschikt is, blijft welkom”, benadrukt de woordvoerder.

Kek Mama zocht uit hoe lezers staan tegenover de balans tussen werk en kinderen. Benieuwd? Lees hier de resultaten.

In samenwerking met:

Meer over: