Ruim een jaar is er oorlog in Sudan: hongersnood bedreigt 7 miljoen mensen. Het heeft naast gebrek aan voedsel nog andere nare consequenties. Vrouwen worden namelijk gedwongen seks te hebben met militairen in ruil voor eten. Dit blijkt uit de verhalen van slachtoffers.
Getuigenissen van slachtoffers
Sudanese vrouwen vertellen aan de Britse krant The Guardian dat zij seks moeten hebben met soldaten van het Sudanese leger om aan voedsel te komen. Meer dan 20 vrouwen gaven deze verklaring. Voor hen was dit de enige manier om aan voedsel te komen.
Medewerkers van Nederlandse hulporganisaties die in Sudan werken, herkennen deze verhalen.
Ook interessant om te lezen: ongewenst seksueel gedrag, helft jonge mannen constateert het.
Escalerende burgeroorlog
Sinds april vorig jaar woedt een gewelddadige burgeroorlog in Sudan. De Arabische militie Rapid Support Forces (RSF) vecht tegen het Sudanese leger en probeert volgens de Verenigde Naties een etnische zuivering uit te voeren en gebieden af te pakken van niet-Arabische stammen. Het conflict begon in de hoofdstad Khartoem en breidde zich langzaam verder uit. Beide partijen maken zich volgens de VN schuldig aan grove mensenrechtenschendingen en beletten de bevolking toegang tot voedselhulp.
Uitbreiding van geweld in Sudan
Correspondent Elles van Gelder bezocht vorig jaar een vluchtelingenkamp in Tsjaad aan de grens met Sudan. Zij zag dat de bevolking slachtoffer was van systematische aanvallen. Volgens haar is het duidelijk dat de gevechten tussen het RSF en het Sudanese leger leiden tot een humanitaire ramp. Bijna 10 miljoen mensen zijn verdreven uit hun huis en ruim 25 miljoen mensen kampen met acute voedselonzekerheid. De VN meldde dat deze voedselcrisis nu de grootste ter wereld is.
Chantagemiddel: seks voor voedsel
Burgers in Sudan zijn niet alleen het slachtoffer van gevechten tussen 2 legers, maar ook van doelbewust geweld van deze partijen tegen hen. Strijders van groeperingen die de VN beschuldigen van het blokkeren van humanitaire hulp, gebruiken het tekort aan levensmiddelen ook als chantagemiddel.
rouwen die met The Guardian spraken, vertelden dat sommige soldaten seks eisen in ruil voor toegang tot verlaten gebouwen. Een vrouw kreeg toestemming om eten, keukenapparatuur en parfum te stelen uit een verlaten gebouw nadat ze seks had met een soldaat. Ze verklaarde: “Ik ben geen dief. Wat ik heb meegemaakt is onbeschrijfelijk. Ik deed het alleen om mijn kinderen te voeden.”
Hulpverleners reageren
Derk Segaar van het Nederlandse Rode Kruis, die jarenlang in Sudan woonde, bezocht onlangs een vluchtelingenkamp bij de grens met Zuid-Sudan. Hij zag lange rijen bij tenten voor voedselhulp en medische hulp. Vrouwen deelden verschrikkelijke verhalen over seksueel geweld.
Volgens Segaar gebeurt dit op grote schaal en twijfelt hij niet aan de omvang van het probleem. Hij benadrukt dat Sudan nu in totale wetteloosheid verkeert en burgers zijn vogelvrij.
Toekomstige ontwikkelingen
De voedselonzekerheid in Sudan neemt naar verwachting toe, wat mogelijk ook zal leiden tot een toename van mensenrechtenschendingen en uitbuiting. Volgens Segaar proberen mensen eerst te vluchten, maar niet iedereen heeft daar de middelen voor. Hij vreest voor het welzijn van degenen die in gevaarlijke gebieden achterblijven.
Topje van de ijsberg: geweld in Sudan
Noor Rijnberg van Artsen zonder Grenzen keerde onlangs terug uit Sudan. In een ziekenhuis in Darfur behandelde ze zwangere vrouwen en slachtoffers van seksueel geweld. Ze merkte op dat de slachtoffers in het ziekenhuis slechts het topje van de ijsberg vormen.
Veel gevallen van seksueel geweld worden niet gemeld uit angst voor wraak. Dit maakt medische hulp moeilijk te bereiken voor veel slachtoffers en verergert de humanitaire crisis in het land.
Nieuw rapport toont hoe de bescherming van burgers in elkaar gestort is in #Soedan. Hele gemeenschappen ervaren willekeurig geweld, moorden, martelingen en seksueel geweld te midden van aanhoudende aanvallen op gezondheidswerkers en medische voorzieningen. https://t.co/ESN7AX6EKk
— Artsen Zonder Grenzen België (@azgbelgie) July 22, 2024
De situatie in Omdurman
De situatie in de door oorlog verscheurde stad Omdurman is schrijnend. Meer dan 2 dozijn vrouwen vertelden The Guardian dat zij gedwongen werden seks te hebben met soldaten om aan voedsel te komen. De aanvallen vinden voornamelijk plaats in de fabrieksgebieden van de stad, waar het meeste voedsel beschikbaar is. Voor veel vrouwen, zoals een vrouw die zorg moet dragen voor haar bejaarde ouders en 18-jarige dochter, is dit de enige manier om aan voedsel te komen. Deze vrouw, die vroeger als huishoudster werkte, had geen middelen om te vluchten toen het conflict uitbrak en werd meerdere malen aangevallen.
The Guardian: interview met vrouwen in Sudan
In de door oorlog geteisterde stad Omdurman in Soedan worden vrouwen gedwongen seks te hebben met soldaten in ruil voor voedsel, aldus de Guardian, daarbij verwijzend naar verhalen van ruim twintig vrouwen. De vrouwen die met de nieuwsbron spraken, beschreven schrijnende gevallen waarin geslachtsgemeenschap met leden van het Soedanese leger het enige middel is om aan voedsel of verkoopbare goederen te komen om hun families te onderhouden. De aanvallen vinden voornamelijk plaats in het ‘fabrieksgebied’ van de stad, waar het meeste voedsel beschikbaar is.
In Sudan’s war-ravaged city of Omdurman, women are being compelled to have sex with soldiers in exchange for food, according to the Guardian, citing accounts from more than two dozen women.
— Middle East Monitor (@MiddleEastMnt) July 22, 2024
The women who spoke to the outlet described harrowing instances where sexual intercourse… pic.twitter.com/84gf3fXQR0
De humanitaire noodsituatie
De humanitaire situatie in Sudan blijft alarmerend. De VN-rapporten schatten dat de oorlog tienduizenden doden heeft veroorzaakt en meer dan 10 miljoen mensen heeft ontheemd, met bijna 26 miljoen mensen in acute voedselonzekerheid.
Seksueel geweld, gebruikt als wapen om gemeenschappen te terroriseren, is wijdverspreid. Dit geweld blijft vaak on-gerapporteerd door de heersende stigmatisering en angst voor represailles.
De UNFPA heeft 64 veilige ruimtes opgezet in Sudan om medische hulp, onderdak en psychologische diensten te bieden aan slachtoffers van gender-gerelateerd geweld, maar de financiering en middelen blijven ontoereikend om in de groeiende behoefte te voorzien.
Video: vrouwen in Sudan hebben gedwongen seks voor voedsel
Bekijk de beelden hieronder >>
Bron: nos