Ga naar de inhoud

Vrouwelijke genitale verminking komt vaker voor in Nederland dan je denkt

vrouwelijke-genitale-verminking Bron: © Canva 

In Nederland zijn naar schatting 41.000 vrouwen en meisjes het slachtoffer van vrouwelijke genitale verminking (VGV). Een gruwelijke handeling die diepe fysieke en psychische wonden achterlaat. Ondanks dat VGV al 10 jaar verboden is in Nederland, heeft nog nooit iemand in ons land een veroordeling gekregen voor deze misdaad. Hoe zit dat?

Dit kan natuurlijk écht niet en moet stoppen. Op verzoek van de SP wordt er binnenkort een debat in de Tweede Kamer gehouden over dit onderwerp.

Wat is Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV)?

Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV), ook wel vrouwenbesnijdenis genoemd, is een verzamelnaam voor alle ingrepen waarbij de uitwendige geslachtsorganen van meisjes en vrouwen geheel of gedeeltelijk worden verwijderd of beschadigd, zonder medische noodzaak. Deze praktijk wordt vaak uitgevoerd bij meisjes tussen de 4 en 12 jaar. Soms zelfs bij baby’s. Echt vreselijk!

Er zijn verschillende vormen van VGV, variërend van het verwijderen van de clitoris tot het dichtnaaien van de vagina.

Waar komt VGV vandaan?

Het is moeilijk te zeggen waar de traditie precies is ontstaan, maar er zijn aanwijzingen dat VGV al duizenden jaren wordt uitgevoerd in verschillende delen van de wereld. Er zijn Egyptische mummies gevonden die besneden zijn, daterend van 2000 jaar voor Christus, lang voor de komst van het christendom en de islam.

Waarschijnlijk is VGV een pre-christelijk en pre-islamitisch gebruik dat later in sommige gebieden verweven is geraakt met het geloof.

Ritueel als doel?

In sommige culturen wordt VGV gezien als een overgangsritueel naar volwassenheid of als een manier om meisjes ‘rein’ te houden. In andere culturen wordt het gezien als een manier om de seksualiteit van vrouwen te controleren en hun huwelijkskansen te vergroten.

Hoe kan dit nog steeds gebeuren in Nederland?

Hoewel VGV in Nederland strafbaar is (pas 10 jaar), wordt de praktijk vaak in het geheim uitgevoerd. Meisjes worden soms meegenomen naar hun land van herkomst om daar besneden te worden, vaak tijdens vakanties. Ook gebeurt het wel dat meisjes in Nederland zelf worden besneden, door familieleden of anderen uit de gemeenschap.

Een van de grootste problemen is dat VGV vaak niet wordt gemeld. Slachtoffers schamen zich vaak en durven er niet over te praten. Ook professionals, zoals artsen en leraren, signaleren VGV niet altijd of weten niet wat ze moeten doen als ze een vermoeden hebben. Dat kan natuurlijk écht niet. Tijd om het weer aan te kaarten in de Tweede Kamer.

Al eerder was er een debat over VGV. Bekijk die hieronder en lees daarna verder >>

Waarom komt VGV nog steeds voor in Nederland?

  • VGV is een diepgewortelde culturele traditie die al generaties lang wordt doorgegeven. In sommige gemeenschappen is de sociale druk om meisjes te laten besnijden enorm. Ouders zijn bang dat hun dochters worden uitgesloten als ze niet aan de traditie voldoen.
  • Daarnaast speelt onwetendheid een rol. Veel mensen zijn zich niet bewust van de ernstige gevolgen van VGV, zowel fysiek als psychisch.
  • Ook zijn er misverstanden over de betekenis en het doel van de praktijk.

De gevolgen van Vrouwelijke Genitale Verminking

De gevolgen van VGV zijn verwoestend. Meisjes en vrouwen die zijn besneden, kunnen levenslang last hebben van pijn, infecties, problemen met plassen en menstruatie, en complicaties tijdens de bevalling. Daarnaast kan VGV leiden tot psychische problemen, zoals angststoornissen, depressies en trauma’s.

De tekst gaat onder de berichten verder >>

Wat moet er gebeuren?

Het is van groot belang dat er meer aandacht komt voor VGV in Nederland. We moeten het taboe rond dit onderwerp doorbreken en slachtoffers de mogelijkheid bieden om hun verhaal te delen. Ook moeten professionals beter worden opgeleid in het signaleren en bespreekbaar maken van VGV.

Daarnaast is het belangrijk dat de wetgeving wordt aangescherpt en dat daders worden vervolgd. VGV is een misdaad en moet als zodanig worden behandeld. Verder moet er meer worden ingezet op preventie, door voorlichting te geven en de dialoog aan te gaan met gemeenschappen waar VGV voorkomt.

Aanvullende maatregelen

Naast de bovengenoemde maatregelen zijn er nog een aantal zaken die belangrijk zijn in de strijd tegen VGV:

  • Meldplicht: Er zou een meldplicht moeten komen voor professionals die een vermoeden hebben van VGV. Dit zou helpen om meer gevallen op te sporen en daders te vervolgen.
  • Samenwerking: Er is meer samenwerking nodig tussen verschillende instanties, zoals de overheid, zorgverleners, politie en maatschappelijke organisaties.
  • Voorlichting: Er moet meer voorlichting worden gegeven over VGV, niet alleen aan meisjes en vrouwen, maar ook aan jongens en mannen.
  • Onderzoek: Er is meer onderzoek nodig naar de omvang en de oorzaken van VGV in Nederland.

We zijn benieuwd naar het debat hierover. We houden jullie op de hoogte!

Bronnen:

Parool, Pharos, Nederlands Jeugdinstituut, RIVM

Meer over:

Reacties zijn gesloten.