Ga naar de inhoud

Vroegpensioen bij zwaar werk moet mogelijk blijven

vroegpensioen

70 procent van de mensen die zwaar werk hebben, denkt dat werk niet vol te houden tot zijn pensioen. Vroegpensioen moet daarom mogelijk blijven, luidt de conclusie van een onderzoek in opdracht van de FNV. 

Emotioneel of zwaar werk niet tot je 67e

Daaruit blijkt ook dat het overgrote deel (79 procent) van de kiezers van NSC, BBB, VVD en PVV de bestaande vroegpensioenregeling voor zwaar werk willen voortzetten. Daarbij komt dat 1 op de 6 werknemers zegt nu al zeker te weten dat het niet lukt om in goede gezondheid de eindstreep te halen. Hun baan is emotioneel of lichamelijk te zwaar is, of ze draaien al jarenlang onregelmatige diensten. 

Baas wil werk niet aanpassen

Bijna de helft van de Nederlanders zegt dat zijn baas niet bereid is om het werk aan te passen zodat de werknemer gezond de AOW kan halen. Van de 10 werknemers zien 6 geen mogelijkheden om binnen hun bedrijf iets anders te gaan doen. 

Pensioenleeftijd: de landen met de hoogste leeftijd.

Vroegpensioen dringende zaak

Het vroegpensioen is daarmee een dringende zaak geworden, aldus de FNV. De huidige tijdelijke regeling voor een vroegpensioen (RVU) loopt eind 2025 af. Omdat mensen tijdig moeten aangeven wanneer ze met pensioen gaan, komen sommige werknemers nu al in de problemen als de regeling eind volgend jaar ophoudt te bestaan.

Actie voor verlenging vroegpensioen

Sinds begin dit jaar voeren vakbonden actie voor verlenging van de vroegpensioenregeling. Ze eisen dat de RVU permanent wordt. Ook moeten meer ouderen er gebruik van kunnen maken. Nu is eerder stoppen voor de lagere inkomens vaak financieel niet haalbaar. De bonden dreigen dreigen met stakingen

Lees verder onder de video >>>

Werknemers: we zijn bestolen

En de werknemers? Zij voelen zich inmiddels bestolen. Ze zeggen dat bij het afsluiten van het pensioenakkoord een regeling voor mensen met zware beroepen was beloofd. De RVU was bedoeld ter overbrugging, zolang de sociale partners hierover onderhandelden.

Mensen werken zich letterlijk kapot

Volgens Piet Rietman, pensioenbestuurder bij FNV, is eerder stoppen met werken voor veel Nederlanders geen luxe maar een pijnlijke noodzaak. “We zien dat mensen zich letterlijk kapot werken en dan vlak voor de eindstreep arbeidsongeschikt raken.”

Wat vinden de kiezers

Een groot deel van de kiezers van de toekomstige regeringscoalitie is het met hem eens.

  • Van de PVV-kiezers vindt 63 procent dat het vroegpensioen niet alleen moet blijven, maar ook verruimd moet worden.
  • Bij de BBB-kiezers is dat 58 procent
  • Bij die van NSC 56 procent.
  • De VVD-aanhang is kritischer. Minder dan de helft wil dat het makkelijker wordt eerder te stoppen met werken.

SP en PvdA/GL komen met voorstellen 

SP en PvdA/GL stellen voor iets voor de mensen met zware beroepen te doen en daar ook haast achter te zetten. Rietman hoopt dat er een meerderheid in de Tweede Kamer te vinden is voor de nieuwe plannen. “Anders hebben hebben de nieuwe coalitie partijen hun achterban wat uit te leggen.”

Lees verder onder bericht >>

Nadenken over carrière-switch

De VVD wil niet verder gaan dan bonden en werkgevers aansporen om opnieuw om de tafel te gaan. FNV ziet daar niets in omdat eerdere gesprekken met VNO-NCW en MKB-Nederland niets opleverden. 

Werkgevers voelen er weinig voor het vroegpensioen definitief te maken. Ze vinden dat een verkeerd signaal, omdat je daarmee  langdurig zwaar werk uitbant. Werkenden zouden ook bijtijds over een volgende stap of carriere-switch na moeten denken.

Bronnen: FNV, De Telegraaf.
Foto: Eduard Goricev’s Images (Canva)

Meer over: