Ga naar de inhoud

Vrijdag de 13e: gebeuren er echt meer ongelukken?

Vrijdag de 13e

Vandaag is het weer vrijdag de 13e en veel mensen associëren deze dag met pech en ongelukken. De angst voor vrijdag de 13e komt voornamelijk door het getal 13. Dit bijgeloof beïnvloedt bijvoorbeeld de luchtvaart: veel vliegtuigen hebben geen rij 13. Ook in gebouwen zie je vaak dat er geen 13e etage bestaat. Sommige hotels slaan zelfs kamer 13 over. Mensen vragen zich af waar dit bijgeloof vandaan komt en waarom het zo diep verankerd zit in onze cultuur.

Invloeden van het bijgeloof

Het bijgeloof rondom het getal 13 heeft verregaande gevolgen. In steden worden gebouwen anders ingedeeld om de angst van mensen te minimaliseren. In sommige culturen is het getal zelfs een symbool voor ongeluk en vermijdt men het zo veel mogelijk. Dit effect is zo groot dat er hele onderzoeken gewijd zijn aan de invloed van dit specifieke bijgeloof op de samenleving.

De tekst gaat onder de video verder >>

Onderzoeken naar vrijdag de 13e

Wetenschappers proberen te achterhalen of er inderdaad meer ongelukken gebeuren op vrijdag de 13e. Het bewijs hiervoor is echter lastig te vinden. Onderzoekers hebben moeite met het verzamelen van harde data die duidelijk de verhoogde kans op pech op deze dag aantoont. Sommige studies suggereren wel dat mensen voorzichtiger zijn, wat juist kan leiden tot minder ongelukken. Aan de andere kant zijn er ook mensen die zo bang zijn voor de dag dat ze ongelukken aantrekken door hun angstige en voorzichtig gedrag.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Andere culturele interpretaties

Het idee dat vrijdag de 13e een ongeluksdag is, is wijdverspreid, maar niet universeel. In veel landen hebben mensen andere ongeluksdagen. Zo is in Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen dinsdag de 13e een ongeluksdag. In Italië is vrijdag de 17e juist de dag die wordt gevreesd. Deze verschillen tonen aan hoe cultuur en regionale gebruiken een rol spelen in het vormen van bijgeloof.

Historische gebeurtenissen en perceptie

Historische gebeurtenissen hebben vaak bijgedragen aan de perceptie van vrijdag de 13e als een ongeluksdag. Een bekend voorbeeld is de arrestatie van de Tempeliers op vrijdag de 13e oktober 1307, wat leidde tot hun uiteindelijke ondergang. Deze historische context versterkt het geloof dat vrijdag de 13e een dag van pech en onheil is en draagt bij aan het doorgeven van deze mythes van generatie op generatie.

https://twitter.com/54498988/status/1834518196868571158

Bron: De Telegraaf. Foto: Canva

Meer over: