Vreemdgaan: een onderwerp dat de meeste relaties flink op de proef stelt. Zo’n 30 procent van de Nederlandse mannen en 25 procent van de vrouwen gaat wel eens vreemd, en dat aantal is de laatste jaren gestegen. Het ontdekken van ontrouw brengt vaak een storm aan emoties met zich mee – van boosheid en verdriet tot onzekerheid.
Vreemdgaan hoeft niet per se het einde van een relatie te betekenen. Voor koppels die ervoor kiezen samen verder te gaan, kan het zelfs een nieuw begin worden. In dit artikel ontdek je waarom mensen soms een misstap begaan, hoe jullie na zo’n gebeurtenis kunnen werken aan herstel en vertrouwen, en welke stappen helpen om weer dichter tot elkaar te komen.
Waarom gaan mensen vreemd?
Om overspel te begrijpen, is het goed om stil te staan bij de mogelijke redenen erachter. Veel voorkomende oorzaken van vreemdgaan zijn een gebrek aan intimiteit, de behoefte aan spanning, of gevoelens van onzekerheid en onderwaardering. Soms gebeurt het ook impulsief door verleidelijke omstandigheden. In een gezonde relatie is het waardevol om deze diepere redenen te bespreken, zodat jullie beter begrijpen wat er precies speelde. Alleen zo kan je samen verder.
Lees ook: Als vrouwen vreemdgaan, zijn dit de voornaamste redenen.
Wat is vreemdgaan eigenlijk?
Wat vreemdgaan betekent, verschilt per persoon en relatie. Voor sommigen is flirten al grensoverschrijdend, terwijl anderen dit pas vinden als er fysiek contact is geweest. Wat jullie ook afspreken, vreemdgaan draait uiteindelijk om het doorbreken van een grens binnen jullie relatie. Ook in open relaties kan sprake zijn van ontrouw als er afspraken worden geschonden. Samen duidelijk maken wat voor jullie vreemdgaan inhoudt, helpt misverstanden voorkomen.
Hoe bouw je de relatie opnieuw op na vreemdgaan?
Een relatie herstellen na overspel vraagt inzet van beide kanten. De partner die vreemdging moet verantwoordelijkheid nemen en open zijn over wat er is gebeurd, zonder de pijn van de bedrogen partner te verergeren door te veel details te delen. Om samen verder te gaan, is eerlijkheid essentieel, maar dat betekent ook respect voor elkaars emoties en grenzen.
Tips voor de partner die vreemdging
1. Vertel de waarheid
Het delen van de waarheid, zonder tot in de pijnlijke details te gaan, helpt de bedrogen partner om aannames en onzekerheden los te laten. Leg uit wat er precies is gebeurd, of het een eenmalige misstap was en welke gevoelens hierbij speelden.
2. Geef ruimte voor emoties
Na het ontdekken van vreemdgaan komen er vaak heftige emoties los. Laat de bedrogen partner deze emoties uiten, zonder jezelf meteen te verdedigen of boos te worden. Dit hoort bij het proces van herstel en wederzijds begrip.
Lees verder onder de video >>
Tips voor de partner die bedrogen is
1. Wees voorzichtig met wraakgevoelens
Het kan verleidelijk zijn om wraak te nemen. Maar wraakacties kunnen de relatie juist verder beschadigen. Bedenk daarom goed wat je echt wilt bereiken en of wraakgevoelens echt gaan helpen in het herstel.
2. Zorg goed voor jezelf
Na een ingrijpende gebeurtenis zoals vreemdgaan kan het moeilijk zijn om positief te blijven. Doe leuke dingen met vrienden, onderneem iets voor jezelf of geniet van een ontspannen dag. Dit helpt om te herstellen en afleiding te vinden.
3. Leg geen strenge beperkingen op
Het kan geruststellend lijken om je partner allerlei regels op te leggen, zoals sociale media vermijden of controle over hun telefoon. Maar vraag jezelf af: wil je een relatie waarin dit nodig is om verder te kunnen? Vertrouwen kan niet worden afgedwongen en moet langzaam terugkomen.
Lees ook: Opgebiecht vreemdgaan: ik doe het stiekem met mijn buurvrouw.
Samen sterker uit de storm: adviezen voor beiden
1. Evalueer de relatie samen
Het is waardevol om samen te bespreken wat er mogelijk ontbrak in de relatie en welke veranderingen jullie zouden willen aanbrengen. Zo krijgen jullie inzicht in elkaars behoeften en verwachtingen.
2. Accepteer imperfectie
Geen enkele relatie is perfect. Door de acceptatie dat er ruimte mag zijn voor fouten en groei, kunnen jullie samen werken aan een realistischer beeld van jullie relatie.
3. Bespreek jullie grenzen
Wat verstaan jullie precies onder vreemdgaan? Door eerlijk naar elkaar uit te spreken waar de grens ligt, voorkom je dat er nieuwe misverstanden ontstaan en voel je je beiden meer begrepen.
4. Geef vertrouwen de tijd om te helpen
Vertrouwen kan alleen in de loop van de tijd opnieuw worden opgebouwd. Probeer geduld te hebben en elkaar geen deadlines op te leggen. Jullie gezamenlijke inzet en tijd helpen hierbij.
5. Investeer in nieuwe en oude herinneringen
Kijk eens terug naar de mooie momenten aan het begin van jullie relatie. Wat trok jullie toen naar elkaar toe? Probeer weer samen activiteiten te ondernemen, iets nieuws te beleven of intieme momenten opnieuw op te bouwen.
Lees ook: Beroemde vreemdgangers: deze 26 sterren gingen vreemd.
De keuze om samen verder te gaan
Een relatie redden na vreemdgaan is een uitdaging, maar het kan de band versterken wanneer beide partners bereid zijn er tijd en energie in te steken. Wees geduldig met elkaar en probeer niet alles meteen op te lossen. Herstel heeft tijd nodig, en met de juiste inzet kunnen jullie samen sterker worden.
Foto: Canva