Doe je eens in de week boodschappen, heb je een royale moestuin of hou je er gewoon van om wat eten op voorraad te hebben: de vriezer is je beste vriend. We zetten op een rijtje wat je wel en niet kunt invriezen en hoe lang je bepaalde producten diepgevroren kunt bewaren.
Maak slim gebruik van je vriezer
Wil je slim gebruik maken van je vriezer? Vries dan de gerechten in kleine zakjes en/ of porties in, die snel ontdooien. Dan kun je makkelijk een eenpersoonsportie pakken voor een snelle maaltijd – of wat meer zakjes als er meer mensen aan tafel schuiven. Schrijf altijd de datum van de dag van invriezen op de verpakking. Zo weet je precies wanneer je het hebt ingevroren en tot wanneer je het kan eten! Zorg dat je de producten niet warm in de vriezer zet. Bij een groot temperatuurverschil loop je het risico dat de bevroren spullen gedeeltelijk ontdooid raken. Dit is niet goed, want ontdooide producten kun je beter niet opnieuw invriezen.
Schoon beginnen
De diepvries maak je 1 of 2 keer per jaar schoon, door hem te ontdooien en de binnenkant goed uit te soppen met een sodasopje. Dan kun je meteen controleren wat je allemaal op voorraad hebt, want zelfs in de vriezer is eten niet onbeperkt houdbaar. Ga ervan uit dat groente ongeveer een jaar goed blijft als het is diepgevroren, vlees en vis kun je in de vriezer een paar maanden bewaren. Stapel de schone vriezer zo vol mogelijk, want een volle vriezer verbruikt veel minder energie dan een vriezer met lege lades. Is de vriezer maar half vol? Vul de lege plekken dan op met een opgerolde diepvriestas, diepvrieselementen voor de koelbox of stukken piepschuim.
Deze producten zijn geschikt om in te vriezen
Fruit
Het meeste fruit vriest stuk in de vriezer en wordt dan zacht en snotterig als ze zijn ontdooid. Maar als je van smoothies houdt, is het juist heel handig om fruit in de vriezer te hebben. Een paar bevroren aardbeien en frambozen met wat yoghurt is heel snel een frisse smoothie. Maak een smoothie met bevroren banaan, en het lijkt net een milkshake!
Avocado
Bewaar een gepelde geplette avocado in een diepvrieszak met een drupje citroensap. Een ontdooide avocado vormt de perfecte basis voor zelfgemaakte guacamole!
Boterhammen, bolletjes, gebak
Vries een heel brood in en pak er elke morgen een paar boterhammen vanaf voor een vers ontbijtje. Boterhammen zijn in 10 minuten op het aanrecht ontdooid en als de haast groot is, kan de magnetron op ontdooistand de boel wat versnellen. Brood blijft in de diepvries een maand goed. Heb je een cake of een taart gebakken? Die kun je in plakken of punten gesneden ook goed invriezen. Een punt appeltaart doet er ongeveer een uur over om helemaal door en door te ontdooien, maar dat kan beter: zet de appeltaart 10 minuten in de oven en je hebt warme appeltaart (en een heerlijk ruikend huis!).
Boter en eieren
(Room)boter en eieren kan je ook invriezen. Sterker nog, gezouten boter blijft wel 9 maanden goed in de vriezer. Ongezouten boter blijft daarentegen 5 maanden goed. Het enige dat je hoeft te doen is de boter in een luchtdicht diepvriesbakje of -zakje te bewaren en je kunt zo een half jaar vooruit. Om eieren in te vriezen, moet je wat meer moeite doen: kluts de rauwe eieren en giet ze vervolgens in een ijsblokjesvorm.
Druiven, wijn en bouillon
Druiven, wijn en bouillon kun je gewoon invriezen. Bij wijn en bouillon gaat dat, net als rauwe eieren, het makkelijkst door het in een ijsblokjesvorm te gieten. Ideaal wanneer je het als ingrediënt gebruikt in soepen en sauzen. Om druiven in de ijskast te bewaren moet je ze eerst van de tros halen en in een schaal leggen, zodat ze los van elkaar de vriezer in gaan. Zodra de druiven diepgevroren zijn, kun je ze bij elkaar in een luchtdicht diepvrieszakje bewaren. Je kunt er ook voor kiezen om de druiven direct afzonderlijk in een diepvrieszakje te doen, in plaats van per tros. Zo krijgen ze genoeg ruimte om in te vriezen. Een bevroren druif in een glas witte wijn is veel beter dan een ijsblokje: je wijn wordt niet waterig van zo’n ijskoud druifje!
Kaas, chips, crackers en noten
Nog meer van die borrelhapjes die je kunt invriezen: kaas, chips, crackers en noten. Harde en oude kaas kun je in de diepvries bewaren als je het gebruikt om mee te koken. Dichte zakken chips en crackers kun je met zak en al in de vriezer doen. Noten kun je tot wel 2 jaar invriezen.
Bruine suiker en chocolade
Om te voorkomen dat je harde klonten in bruine suiker krijgt, rol je de suiker in vershoudfolie en stop je het in een diepvrieszak. Chocolade kan je na 24 uur in de koelkast, zo doorschuiven naar de diepvries. Maak je dus niet druk als je tijdelijk een dieet volgt en die overheerlijke chocoladereep niet weg wilt doen.
Vlees en vis: let op de houdbaarheid
Vissticks horen standaard in elke vriezer, maar ook andere vis en vlees kun je goed ingevroren bewaren. Let wel op de houdbaarheid: vlees is 2 maanden houdbaar, zalm en kabeljauw een maand of 3, net als garnalen. Kip blijft 3 maanden goed. Pak vlees en vis goed in, want anders geven ze hun geur af aan alle andere spullen in de vriezer – en vanille-ijs met garnalengeur is geen aanrader.
Tomaten
Tomaten zijn niet zo geschikt om in te vriezen, maar tomatensoep en tomatensaus zijn heel handig om bevroren op voorraad te hebben. Dat geldt eigenlijk voor alle maaltijdsoepen en stoofgerechten. Als je een winterse stoofschotel of een bolognese-saus maakt, is maar weinig werk om wat extra te maken.
Groenten
Sperziebonen, tuinbonen, snijbonen en erwten kun je invriezen nadat ze schoongemaakt en kort geblancheerd zijn. Dat geldt ook voor andijvie, bloemkool, broccoli en spitskool. Ook ringetjes prei, schoongemaakte rabarber en worteltjes doen het goed in de vriezer. Gare groente invriezen is niet zo succesvol en ook sla en komkommer worden niet beter van de diepvries. Schrijf op de zakjes wanneer je ze hebt ingevroren, groente is diepgevroren 1 jaar houdbaar.
Soep
Ga je soep of saus invriezen? Gebruik dan een afsluitbare vrieszak. Verdeel de afgekoelde soep in individuele porties, afhankelijk van hoe groot je de porties wilt hebben. Schep elke portie soep of saus in een vrieszak en maak de zak dicht. Zorg dat er zo weinig lucht mogelijk in de zak blijft zitten. Leg daarna de zakken op een plat oppervlak in de vriezer en laat ze volledig bevriezen, ongeveer 24 uur. Als de soep of saus volledig bevroren is, kun je de overtollige lucht uit de zak verwijderen door er voorzichtig op te drukken. Zo kun je heel efficiënt stapelen! Bewaar de bevroren soep in de vriezer tot je klaar bent om ze te gebruiken. Je kunt ze tot maximaal 6 maanden bewaren.
Deze producten kan je niét invriezen
Koffiebonen en gemalen koffie
Zowel bij koffiebonen als gemalen koffie is het geen goed plan om het in te vriezen als de zak eenmaal is geopend. De koffie wordt er niet lekkerder op en kan vreemd gaan ruiken in de vriezer. Alleen in een luchtdicht diepvrieszakje zou je het eventueel een maand kunnen bewaren in de ijskast.
Gefrituurde hapjes
Gefrituurde hapjes als friet en bitterballen doen het alleen goed wanneer je ze eerst invriest en daarna frituurt. Andersom is niet mogelijk. Hoewel een schaal gefrituurde snacks hoogstwaarschijnlijk leeg terugkomt, hoef je het idee om de overgebleven bittergarnituur in te vriezen niet in je hoofd te halen.
Zuivelproducten
Zuivelproducten als yoghurt, melk en slagroom kun je absoluut niet in de ijskast achterlaten. De producten kunnen schiften.
Verse kruiden
Ook met verse kruiden als basilicum, tijm, rozemarijn en koriander is het oppassen geblazen. Erg leuk dat er zoveel verse kruiden uit je eigen moestuin komen, maar invriezen is vrijwel geen optie. Het zal ontdooien als een bruin, slijmerig geheel. Wat je wel kunt doen: hak de kruiden en doe ze met wat water of olijfolie in een ijsblokjesvorm. Ga je bouillon maken en wil je daar verse kruiden in gebruiken, dan wip je een kruidenblokje uit de vorm. Makkelijk!
Bronnen: Voedingscentrum, Libelle, Elle Eten