Ga naar de inhoud

Een webpagina laten voorlezen, zo installeer je een voorleesfunctionaliteit

voorleesfunctionaliteit-webpagina-instellen

De voorleesfunctie van een browser biedt de mogelijkheid om de tekst op een webpagina te laten voorlezen. Dit kan handig zijn voor mensen die de tekst liever beluisteren dan lezen, zoals mensen met visuele beperkingen, dyslexie of gewoon voor het gemak.

De beschikbaarheid en werking van de voorleesfunctionaliteit verschilt per browser. Hier zijn 4 voorbeelden van populaire browsers en hoe de voorleesfunctie in elk van hen werkt!

1. Voorleesfunctionaliteit Safari

Safari, de webbrowser ontwikkeld door Apple, bevat een ingebouwde voorleesfunctie die bekend staat als ‘Dicteren’. Met deze functie selecteren gebruikers tekst op webpagina’s om te laten voorlezen. Het is belangrijk op te merken dat de beschikbaarheid en functionaliteit van de ingebouwde voorleesfunctie in Safari afhankelijk is van de versie van macOS die je gebruikt. Zorg ervoor dat je de meest recente browser versie van Safari en macOS hebt geïnstalleerd voor de beste ervaring.

Voorleesfunctie Safari gebruiken

5 stappen om de ingebouwde voorleesfunctie in Safari te gebruiken:

  1. Selecteer de tekst die je wilt laten voorlezen. Dit kan een enkel woord, een zin, een alinea of zelfs de volledige webpagina zijn.
  2. Klik met de rechtermuisknop (of houd Control ingedrukt terwijl je op de tekst klikt) om het contextmenu te openen.
  3. In het contextmenu zie je de optie “Start dicteren”. Klik hierop om het voorlezen te starten.
  4. Safari begint nu de geselecteerde tekst voor te lezen met behulp van de ingebouwde stemmen van het besturingssysteem. Je kunt het volume aanpassen of de audio dempen met behulp van de volumeregeling op je apparaat.
  5. Tijdens het voorlezen worden bedieningselementen weergegeven waarmee je de voorleesfunctie kunt beheren. Je kunt pauzeren, hervatten of stoppen met het afspelen van de tekst.

Instellingen veranderen

Je kunt de instellingen voor de voorleesfunctie in Safari aanpassen door naar ‘Systeemvoorkeuren’ te gaan, vervolgens op ‘Toegankelijkheid’ te klikken en ten slotte naar het tabblad ‘Dicteren’ te gaan. Hier kun je de taal, stem en andere voorkeuren instellen die van invloed zijn op de voorleesfunctie in Safari.

2. Voorleesfunctionaliteit Mozilla Firefox

Mozilla Firefox, de populaire webbrowser, bevat een ingebouwde voorleesfunctie waarmee gebruikers tekst op webpagina’s kunnen laten voorlezen. Deze functie kan handig zijn voor mensen met visuele beperkingen, dyslexie of voor iedereen die de tekst liever hoort dan leest.

Voorleesfunctie Firefox gebruiken

  1. Selecteer de tekst die je wilt laten voorlezen. Dit kan een enkel woord, een zin, een alinea of zelfs de volledige webpagina zijn.
  2. Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde tekst om het contextmenu te openen.
  3. In het contextmenu zie je de optie ‘Voorlezen’. Klik hierop om het voorlezen te starten.
  4. Firefox begint nu de geselecteerde tekst voor te lezen met behulp van een ingebouwde stem. Je kunt het volume aanpassen of de audio dempen met behulp van de volumeregeling op je apparaat.
  5. Tijdens het voorlezen worden er bedieningselementen weergegeven waarmee je de voorleesfunctie kunt beheren. Je kunt pauzeren, hervatten of stoppen met het afspelen van de tekst.

Instellingen veranderen

Daarnaast biedt Firefox ook enkele aanvullende opties voor de voorleesfunctie. Je kunt bijvoorbeeld de taal van de voorleesstem wijzigen of de snelheid van het voorlezen aanpassen. Deze instellingen pas je aan door naar de instellingen van Firefox te gaan, te navigeren naar het gedeelte ‘Voorlezen’ en daar de gewenste opties te selecteren.

3. Voorleesfunctionaliteit Microsoft Edge

Microsoft Edge, de webbrowser ontwikkeld door Microsoft, bevat een ingebouwde voorleesfunctie waarmee gebruikers geselecteerde tekst op webpagina’s laten voorlezen. Deze functie is handig voor mensen met visuele beperkingen, dyslexie of voor iedereen die liever naar tekst luistert dan het te lezen.

Voorleesfunctie Microsoft Edge gebruiken

  1. Selecteer de tekst die je wilt laten voorlezen. Dit kan een enkel woord, een zin, een alinea of zelfs de volledige webpagina zijn.
  2. Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde tekst om het contextmenu te openen.
  3. In het contextmenu zie je de optie ‘Voorlezen’. Klik hierop om het voorlezen te starten.
  4. Microsoft Edge begint nu de geselecteerde tekst voor te lezen met behulp van een ingebouwde stem. Je kunt het volume aanpassen of de audio dempen met behulp van de volumeregeling op je apparaat.
  5. Tijdens het voorlezen worden er bedieningselementen weergegeven waarmee je de voorleesfunctie kunt beheren. Je kunt pauzeren, hervatten of stoppen met het afspelen van de tekst.

Instellingen veranderen

Daarnaast biedt Microsoft Edge ook aanvullende instellingen en aanpassingen voor de voorleesfunctie. Hiermee kun je bijvoorbeeld de voorkeurstaal en stem selecteren, de snelheid van het voorlezen aanpassen en kiezen of je woorden, zinnen of alinea’s gemarkeerd wilt hebben tijdens het voorlezen. Deze instellingen pas je aan door naar de instellingen van Microsoft Edge te gaan en naar het gedeelte ‘Voorlezen’ te navigeren.

4. Voorleesfunctionaliteit toevoegen aan Google Chrome

Google Chrome, een van de meest gebruikte webbrowsers, biedt geen ingebouwde voorleesfunctie, zoals sommige andere browsers dat wel doen. Echter, er zijn verschillende extensies beschikbaar in de Chrome Web Store, waarmee je tekst op webpagina’s kunt laten voorlezen. De meest populaire extensie voor voorlezen in Google Chrome is Read Aloud. Volg deze stappen om Read Aloud toe te voegen aan je Google Chrome-browser:

  1. Ga naar de Chrome Web Store Extensies en zoek naar Read Aloud.
  2. Klik op ‘Toevoegen aan Chrome’.

Voorleesfunctionaliteit Read Aloud-extensie gebruiken

Zodra je op de knop van de Read Aloud-extensie klikt, begint automatisch het voorlezen met de juiste computerstem. Het pictogram van de extensie, dat een megafoon afbeeldt, bevindt zich rechts van de adresbalk in je browser.

Tijdens het afspelen verschijnt er een kader met 4 knoppen. Deze knoppen bieden de mogelijkheid om te pauzeren/hervatten, te stoppen, naar de vorige alinea te springen en naar de volgende alinea te gaan. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de voorgelezen tekst te tonen, en indien gewenst, kun je de tekst ook vergroten voor een beter leescomfort.

Instellingen veranderen

Het wijzigen van instellingen in Read Aloud is ook heel eenvoudig. Klik op de megafoonknop en vervolgens op de stopknop. Er verschijnt nu een nieuwe knop met een tandwiel als pictogram. Klik hierop om je instellingen te selecteren en op te slaan.

Hier kun je verschillende instellingen aanpassen:

  1. Computerstem: Standaard staat de optie ‘Voice’ op ‘Auto select’, waardoor het voorlezen automatisch gebeurt met de juiste computerstem. Als je zelf een specifieke computerstem wilt kiezen, klik dan op het pennetje naast ‘Voice’.
  2. Snelheid, toonhoogte en volume van de computerstem kunnen worden aangepast met schuifbalken. De standaardsnelheid wijzig je door op het pennetje naast ‘Speed’ te klikken.
  3. De meeleescursor staat standaard uit bij ‘Text Highlighting’ (tekst selecteren). Je kunt deze optie inschakelen als je dat wilt. Wanneer Read Aloud de tekst voorleest, wordt deze in een kader getoond en elke alinea wordt gemarkeerd in het geel.

TIP: stel startpagina eenvoudig in als je dagelijkse opstartpagina

Meer over: