Ga naar de inhoud

Waarom voel je je zo moe? Ontdek de symptomen van zomervermoeidheid

moe-voorjaarsvermoeidheid

Heb je de laatste tijd meer vermoeid gevoeld dan normaal? Je bent niet de enige. Op Google werd recentelijk opvallend vaak gezocht naar extreme vermoeidheid, ondanks dat we ons in het midden van de zomer bevinden. Meteoroloog Floris Lafeber van Weerplaza bevestigt dat dit jaar de seizoenen een ongewone wending hebben genomen na een lange periode van nat en somber weer.

De overgang naar afwisselende zonnestralen en temperatuurschommelingen is wennen voor velen, vooral tijdens de periode met de langste dagen en kortste nachten. De verstoring van het licht heeft invloed op onze biologische klok, slaap en hormonen, zoals psycholoog Valerie Ritchie van MIND Korrelatie uitlegt.

Wat maakt ons zo moe in de zomer?

De verschijnselen van zomervermoeidheid, hoewel niet medisch erkend als een aparte aandoening, zijn wel degelijk voelbaar voor velen. Na maanden van somberheid kan een plotselinge terugkeer van zonlicht en warmte ons energieniveau beïnvloeden.

Mensen rapporteren moeheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, lusteloosheid en een algemeen gebrek aan interesse. Voor sommigen kan dit zelfs leiden tot symptomen die lijken op een seizoensgebonden depressie.

De tekst gaat onder het Pinterest bericht verder >>

Huisarts Tatiana Haanstra van De Doc huisartsen benadrukt dat vermoeidheid een van de meest voorkomende klachten is, vaak verergerd door langdurig slecht weer en weinig zonlicht.

Lees verder onder deze video (ja, hij is Engels, maar super interessant!) >>

Symptomen van zomervermoeidheid

De symptomen van zomervermoeidheid zijn divers en kunnen variëren van milde tot meer ernstige klachten. Naast de bovengenoemde moeheid en prikkelbaarheid, kunnen mensen zich ook somber voelen en minder energie hebben voor dagelijkse activiteiten.

De plotselinge veranderingen in het weer en de lichtomstandigheden kunnen onze biologische klok verstoren, wat resulteert in een verstoorde slaapcyclus en moeite om in slaap te vallen of juist uitgerust wakker te worden.

Wat kun je doen tegen zomervermoeidheid?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om zomervermoeidheid te verminderen en je energieniveau te herstellen:

  1. Regelmatig bewegen: Probeer dagelijks te bewegen, zelfs als het maar een korte wandeling is. Lichaamsbeweging kan je stemming verbeteren en energie geven.
  2. Zoek daglicht op: Probeer zoveel mogelijk natuurlijk licht op te zoeken, vooral in de ochtenduren. Lichttherapie kan ook helpen bij het reguleren van je biologische klok.
  3. Maak een wandeling bij maanlicht Een maanlichtwandeling stimuleert melatonine, wat je slaap verbetert en zorgt dat je fris wakker wordt. Liever binnen blijven? Kijk dan naar de nachtelijke hemel vanuit een raam.
  4. Goede slaaphygiëne: Creëer een rustgevende slaapomgeving, verbeter je diepe slaap en probeer een consistent slaapritme aan te houden.
  5. Verstandige keuzes: Vermijd cafeïne en beeldschermen vlak voor het slapengaan.
  6. Gezonde voeding: Eet gezond en gevarieerd om je lichaam van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Vermijd te veel suiker en koolhydraten, die pieken en dalen in je energieniveau kunnen veroorzaken. De slimste beslissingen maak je al in de supermarkt.
  7. Balans tussen inspanning en ontspanning: Zorg voor een goede balans tussen activiteiten en rustmomenten. Te veel inspanning zonder voldoende hersteltijd kan leiden tot uitputting.
  8. Sociale interactie: Blijf in contact met vrienden en familie. Sociale steun kan helpen bij het verlichten van gevoelens van eenzaamheid en depressie.
  9. Een massage: Een ontspanningsmassage helpt altijd tegen vermoeidheid.
  10. Zelf muntlichaamsolie maken: Meng een half kopje kokosolie, een half kopje bruine suiker en een druppel pepermuntolie. Masseer op je huid om dode cellen te verwijderen en voel je meteen fris en fruitig.

Waarom ben ik altijd zo moe?

@praktijkvitaaloisterwijk

Vermoeidheid is één van de meest gehoorde klachten in mijn praktijk. Dit kan te maken hebben met je voeding of levensstijl. Ben jij vaak moe? #gezondheid #vermoeidheid #moe #hoogsensitief

♬ Je te laisserai des mots – Patrick Watson

Ook interessant om te lezen: hoe lang moet je vakantie duren om echt tot rust te komen?

Foto: Canva, Prostock-studio

Meer over: