Ga naar de inhoud

Waarom voel je je zo moe? De symptomen van voorjaarsvermoeidheid

zomervermoeidheid Bron: © Canva. Ben jij vaak moe in de zomer? Dan heb jij waarschijnlijk last van zomervermoeidheid. Lees hier wat dit precies is. 

Heb je de laatste tijd meer vermoeid gevoeld dan normaal? Je bent niet de enige. Op Google werd recentelijk opvallend vaak gezocht naar extreme vermoeidheid, ondanks dat we ons al in het voorjaar bevinden.

De website weer.nl bevestigt dat dit jaar de seizoenen een ongewone wending hebben genomen na een lange periode van nat en somber.

Veranderingen door de komst van de lente

De overgang naar afwisselende zonnestralen en temperatuurschommelingen is wennen voor velen, vooral tijdens de periode met de langste dagen en kortste nachten. De verstoring van het licht heeft invloed op onze biologische klok, slaap en hormonen, zoals psycholoog Valerie Ritchie van MIND Korrelatie uitlegt.

Bovendien speelt luchtvochtigheid een rol; een benauwde nachtrust kan ervoor zorgen dat je minder diep slaapt en overdag minder energie hebt.

Wat maakt ons zo moe in de lente?

De verschijnselen van voorjaarsvermoeidheid, hoewel niet medisch erkend als een aparte aandoening, zijn wel degelijk voelbaar voor velen. Na maanden van donkere dagen en somberheid kan een plotselinge terugkeer van zonlicht en warmte ons energieniveau beïnvloeden.

Mensen rapporteren moeheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, lusteloosheid en een algemeen gebrek aan interesse. Voor sommigen kan dit zelfs leiden tot symptomen die lijken op een seizoensgebonden depressie. Ook kan warmte een extra belasting vormen voor het lichaam, waardoor je hart harder moet werken en je sneller uitgeput raakt.

De tekst gaat onder het Pinterest bericht verder >>

Symptomen van voorjaarsvermoeidheid

De symptomen van voorjaarsvermoeidheid zijn divers en kunnen variëren van milde tot meer ernstige klachten. Naast de bovengenoemde moeheid en prikkelbaarheid, kunnen mensen zich ook somber voelen en minder energie hebben voor dagelijkse activiteiten. Een plotselinge afwisseling tussen extreem warm en koeler weer kan de bloeddruk beïnvloeden, wat kan leiden tot duizeligheid en futloosheid.

De plotselinge veranderingen in het weer en de lichtomstandigheden kunnen onze biologische klok verstoren, wat resulteert in een verstoorde slaapcyclus en moeite om in slaap te vallen of juist uitgerust wakker te worden.

Ook zorgt zomertijd ervoor dat sommige mensen slechter slapen doordat het langer licht blijft in de avond.

Lees verder onder deze video >>

Wat kun je doen tegen voorjaarsvermoeidheid?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om voorjaarsvermoeidheid te verminderen en je energieniveau te herstellen:

  • Regelmatig bewegen: Probeer dagelijks te bewegen, zelfs als het een korte wandeling is. Lichaamsbeweging kan je stemming verbeteren en energie geven.
  • Zoek daglicht op: Probeer zoveel mogelijk natuurlijk licht op te zoeken, vooral in de ochtenduren. Lichttherapie kan ook helpen bij het reguleren van je biologische klok.
  • Goede slaaphygiëne: Creëer een rustgevende slaapomgeving, verbeter je diepe slaap en probeer een consistent slaapritme aan te houden. Zet bijvoorbeeld je telefoon op stil en gebruik verduisterende gordijnen.
  • Koel slapen: Een te warme slaapkamer kan je nachtrust verstoren. Zet een ventilator aan, gebruik een katoenen laken en drink voldoende water.
  • Gezonde voeding: Eet gezond en gevarieerd om je lichaam van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Vermijd te veel suiker en koolhydraten, die pieken en dalen in je energieniveau kunnen veroorzaken. De slimste beslissingen maak je al in de supermarkt.
  • Hydratatie: Drink voldoende water, vooral op warme dagen, om uitdroging en vermoeidheid te voorkomen.
  • Balans tussen inspanning en ontspanning: Zorg voor een goede balans tussen activiteiten en rustmomenten. Te veel inspanning zonder voldoende hersteltijd kan leiden tot uitputting.
  • Sociale interactie: Blijf in contact met vrienden en familie. Sociale steun kan helpen bij het verlichten van gevoelens van eenzaamheid en depressie.
  • Een massage: Een ontspanningsmassage helpt altijd tegen vermoeidheid.
  • Zelf muntlichaamsolie maken: Meng een half kopje kokosolie, een half kopje bruine suiker en een druppel pepermuntolie. Masseer op je huid om dode cellen te verwijderen en voel je meteen fris en fruitig.

Daarnaast kan het nuttig zijn om te letten op je ademhaling. Diep ademhalen door je buik helpt om stress te verlagen en je lichaam te kalmeren. Ook kan een korte powernap van 10-20 minuten in de middag je energielevel een boost geven.

Waarom ben ik altijd zo moe?

Veel mensen ervaren het gevoel van constante vermoeidheid niet alleen in de lente, maar ook in andere seizoenen. Factoren zoals een tekort aan vitamine D, stress, slechte slaapgewoonten en zelfs allergieën kunnen een rol spelen. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en aanpassingen te maken in je dagelijkse routine om optimaal van het voorjaar te kunnen genieten.

Wat dacht je van vitaminepillen?

Video last van vermoeidheid

Ook interessant om te lezen: hoe lang moet je vakantie duren om echt tot rust te komen?

Bronnen:

Weerplaza, RIVM, De Doc Huisartsen, MIND Korrelatie 

Meer over:

Reacties zijn gesloten.