Ga naar de inhoud

Puzzelen is weer populair én gezond: 6 voordelen


In coronatijd verveelden we ons en sloegen we massaal aan het puzzelen. Deze gewoonte is blijven hangen onder jong en oud. Puzzelen is weer hip bij alle leeftijden, en niet zonder reden: het heeft namelijk ontzettend veel gezondheidsvoordelen.

Puzzels bestaan er in alle vormen en maten. Zo heb je natuurlijk de klassieke legpuzzel, maar ook puzzelboekjes met sudoku’s, woordzoekers of kruiswoordpuzzels. Wat je favoriet ook is, alle vormen van puzzelen zijn goed voor je. Je wordt er namelijk heerlijk ontspannen van en ook een stuk gezonder! Je zet je brein tijdens het puzzelen flink aan het werk, en dat is goed voor je. Benieuwd naar de voordelen?

1. Puzzelen verbetert het geheugen

Wanneer je puzzelt gebruik je tegelijk de linker- en rechterhelft van je hersenen. De linkerhelft is de analytische kant, die meer gericht is op details en specifieke kennis. De rechterhelft is de creatieve kant, die focust op ideeën en het grotere geheel. Door deze 2 helften te laten samenwerken, creëer je nieuwe verbindingen tussen de 2. Die extra verbindingen zorgen ervoor dat onder andere functies als je geheugen beter gaan werken.

2. Het werkt ontspannend en vermindert stress

Puzzelen heeft een positief effect op je gemoedstoestand dat is te vergelijken met meditatie. Omdat je compleet ingaat op een taak (je moet immers goed nadenken voor je puzzel), is er geen ruimte voor andere afleidingen. Geen ruimte om te piekeren, geen ruimte voor negatieve gedachten. Hierdoor krijgt je brein de ruimte om prikkels te verwerken en te ontspannen. Daarom voel je je na het maken van een puzzel vaak rustig en blij.

3. Het geeft een gelukkig gevoel

Van puzzelen word je ook nog eens ontzettend gelukkig. Als het lukt, dan. Het goed invullen van een woord maakt in je hersenen namelijk dopamine los. Dit is het beloningshormoon dat ook vrijkomt wanneer je bijvoorbeeld suiker eet of een cadeautje of compliment krijgt. Daar word je hartstikke gelukkig van.

4. Het verhoogt productiviteit

Puzzelen werkt als een kleine reset voor je hersenen, waarin alles weer even op een rijtje wordt gezet. In je dagboek schrijven of gedachteloos tekenen hebben hetzelfde effect. Nadat je dit hebt gedaan, is er weer ruimte in je brein voor nieuwe dingen, waardoor je een stuk productiever bent en je beter kunt concentreren.

5. Je brein blijft langer jong

Heb je ooit wel eens van de term neuroplasticiteit gehoord? Dit is het vermogen van het brein om zich te herstellen door de aanmaak van nieuwe hersencellen die verbindingen tussen neuronen vormen. Er zijn zaken die deze aanmaak belemmeren, zoals een ongezonde leefstijl (alcohol, roken) en veroudering. Hoe ouder je wordt, hoe minder neoplastisch je brein is. Hierdoor kun je last krijgen van vergeetachtigheid, verminderde concentratie of zelfs depressie.

Je kunt de neuroplasticiteit van je brein gelukkig ook stimuleren. Onder andere met puzzelen. Door je brein hard aan het werk te zetten, maak je meer nieuwe verbindingen in je brein aan en blijft je brein langer jong en gezond.

Puzzeltijd-abonnement

Elke maand een nieuw puzzelboekje op de mat

Om zeker te weten dat je nooit zonder komt te zitten, is het nemen van een abonnement op een puzzelboekje een idee. Met het unieke Puzzeltijd abonnement krijg je iedere maand voor een laag bedrag een puzzelboekje van 96 pagina’s thuisbezorgd. Deze puzzelboekjes zijn niet te koop in de winkel, je hebt dus elke maand een exclusief puzzelboekje.

Meer over: