Ga naar de inhoud

Keuzestress: kunstboom of echte kerstboom? Welke past bij jou?

kunstkerstboom of echte kerstboom?

Ga je dit jaar voor een echte kerstboom of een kunstboom? Dat is moeilijk kiezen vaak. Wanneer je voor een echte kerstboom kiest: hoe houd je deze zo lang mogelijk mooi? Als je voor een nieuwe kunstboom gaat: wat zijn dan de kenmerken waar je op moet letten? Wij delen graag handige tips voor een echte kerstboom of kunstboom in huis.

De voor- en nadelen van de kunstboom en de echte kerstboom

Als je dit jaar een kerstboom in huis neemt is het handig om na te gaan of je een kunstboom of een echte kerstboom plaatst. De beide bomen hebben namelijk voor- en nadelen. Dit zijn ze:

De voordelen van een echte kerstboom

Een echte kerstboom koop je voor de echtheid, je koopt het ook voor de geur. Daarnaast kun je, als je er goed voor zorgt – en er zit een kluit aan – de boom naderhand in de tuin planten. En met een beetje geluk blijft de boom leven en heb je er het jaar daarna weer plezier van. Een echte kerstboom kost, afhankelijk van de grootte en kwaliteit ergens tussen de 7,50 en 75 euro.

De nadelen van een echte kerstboom

De nadelen van een echte boom is de uitval. De naalden vallen bij een echte kerstboom uit, wat zorgt voor veel troep in huis. Soms eerder dan je lief is. En wat een troep geeft het toch als je de boom naar buiten brengt. Je laat al snel een spoor van naalden achter. Behalve met de Nordmaan-kerstboon dan, die valt niet uit).

Daarnaast, waar moet je heen met de dode kerstboom. Gelukkig mag je in de meeste gemeenten je boom aan de weg leggen op een bepaalde tijd. Of kinderen zamelen ze in en leveren de boom in bij de gemeente voor een leuk zakcentje.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

De voordelen van een kunstkerstboom

Het voordeel van een kunstboom is dat de naalden niet uitvallen. De den heeft ook altijd het juiste model. Ten minste als je een kwaliteitsboom koopt. Ons advies is: investeer eenmalig in 1 hele mooie kwalitatief hoogwaardige kerstboom en je hebt er jarenlang plezier van.

Kijk ook op tweedehands.net. Daar zijn ook regelmatig nette tweedehands kunstbomen voor een scherpe prijs te vinden.

Tweedehands.net in een nieuw jasje

Tweedehands-net-nieuw-design-3

Het vernieuwde platform Tweedehands.net is klaar om gebruikers nog beter van dienst te zijn met een fris nieuw uiterlijk en verbeterde functionaliteiten. Tweedehands.net heeft sinds het begin het doel om gratis de koop en verkoop van tweedehands spullen eenvoudiger en toegankelijker te maken. Dat gaat nu nóg beter. In een nieuw jasje, maar met de vertrouwde voordelen. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen:

  • Een fris en energiek uiterlijk door nieuwe huisstijl;
  • De navigatie is eenvoudiger en logischer;
  • De laadtijden van de website zijn een stuk sneller;
  • De website is een stuk veiliger.

De nadelen van een kunstboom

Kunstbomen zijn relatief duurder dan echte bomen. De goedkoopste kost rond de 30 euro. Ga je helemaal los met Kerstmis, dan koop je een kunstboom van boven de 100 euro.

Er zit aan deze kunstkerstboom alleen geen dennengeur aan. Bovendien kost het uitvouwen en afbreken aardig wat tijd en is het snel een stofnest in huis.

Nog een groot nadeel is: ze nemen de rest van het jaar veel ruimte in beslag.

Kunstkerstbomen zijn wel echt prachtig en deze is nog niet eens de allerduurste:

TIP: gebruik rond kerst geurkaarsen of geurstokjes met dennengeur, die geven net even dat extra kerstgevoel.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Tips om een echte kerstboom mooi te houden

Besluit je voor de echte dennenboom te gaan, dan geven we je graag nog deze tips:

  1. Kies een verse boom die nergens bruine naalden heeft, die zijn het verst.
  2. Ga voor een boom met kluit, in plaats van een afgezaagde stam. Een afgezaagde boom is stervende en valt sneller uit. Een boom met kluit maakt een goede kans te overleven in huis en neemt water op via de wortels.
  3. Laat de boom wennen aan de overgang van de koude buitentemperatuur naar de warme binnentemperatuur. Zet hem bijvoorbeeld eerst een dag in de schuur of bij de entree.
  4. Geef de boom (met kluit) de 1e dag flink wat water. Daarna geef je de boom dagelijks een scheut.
  5. Zet de kerstboom niet te dicht bij de verwarming. Hierdoor droogt de den of spar sneller uit en laat zijn naalden vallen.

Lees ook: Lang(er) leve het kerststuk, met groen uit eigen tuin of de natuur.

De kerstboom in de tuin planten

Koop je een kerstboom met kluit? Plant ht na kerst in de tuin. Zo heb je een mooie wintergroene aanwinst voor in je tuin en dat vinden vogels ook geweldig. Nog wel een paar tips voor buiten planten:

  1. Laat de boom opnieuw wennen aan de temperatuurovergang van binnen naar buiten. Zet de spar of den eerst een dag in de schuur.
  2. Plant de boom op een dag dat het niet vriest.
  3. Als je de boom niet meer als kerstboom gebruikt, zorg dan dat de wortels niet beschadigen. Graaf een diep gat in de grond en plaats hier de boom in. Gooi er potgrond op en geef deze gedurende de 1e paar maanden genoeg water.

Slim: Gebruik je geplante boom volgend jaar weer: plant de boom dan wel met pot en al in de grond. Laat de pot een klein stukje boven de grond uitsteken. Geef deze regelmatig water gedurende het hele jaar. Dan kun je ‘m opnieuw gebruiken. Tenzij hij helemaal uit de kluiten gewassen is.

Kerstbomen en huisdieren

Heb je huisdieren en zet je een echte dennenboom neer, pas dan op. Het sap van de boom is giftig voor de dieren en veroorzaakt diarree, braken, of zelfs problemen met het zenuwstelsel. Het sap krijgen ze meestal binnen door de naalden die ze opeten, maar ook door het water te drinken waar de boom in staat. Scherm de bovenkant van de pot daarom goed af en zorg ervoor dat je alle gevallen naalden zo snel mogelijk opveegt.

Wat is duurzamer, een echte kerstboom of een kunstkerstboom? Het antwoord krijg je in deze podcast >>

Foto’s: Canva.

Meer over: