Voor jezelf opkomen is belangrijk, maar niet altijd even makkelijk. Als je dit niet doet of durft, loop je het risico dat anderen over je heen lopen. Waarschijnlijk ga je regelmatig over je eigen grenzen heen. Heb jij moeite om voor jezelf op te komen? Dan is het de hoogste tijd om dat te veranderen.
Vind je het vervelend om tegen je partner te vertellen dat je moeite hebt met bepaalde dingen? Vind je het lastig om loonsverhoging aan je baas te vragen? Vind je het moeilijk om een (negatieve) mening te geven? Als je bij alle drie de vragen ja knikt, heb je moeite om voor jezelf op te komen. Dit is niet erg, als het maar niet ten koste gaat van jezelf.
Het is niet altijd beter om het conflict te vermijden
Je maakt veel mee in je leven: je ziet, merkt en beleeft een hoop. Dit kunnen ook kleine, vervelende dingen zijn. Bijvoorbeeld als iemand voordringt in de rij in de supermarkt. Zeg je er dan wat van? Soms is het makkelijker om het conflict te vermijden en te luisteren naar anderen. Maar als iemand voordringt, kan je hier best wel wat van zeggen. Dit hoort natuurlijk niet. Als je het op een rustige, normale toon zegt, zal je zien dat het je veel makkelijker afgaat dan je had gedacht!
Werk aan je zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen creëren is makkelijker gezegd dan gedaan. Om te beginnen kan je het beste de goede aspecten van jezelf in kaart brengen. Probeer 10 positieve dingen op te noemen. Als je deze lijst hebt gemaakt, probeer je hier dan zoveel mogelijk op te focussen. Bedenk ook dat niemand perfect is, iedereen heeft goede en minder goede eigenschappen. Elk mens is uniek en heeft zijn eigen waarde.
Wat heb jij allemaal te bieden? Hoe vaak maak jij mensen blij? Wat waren mensen zonder jou? Zet dit soort dingen op een rijtje en je zult zien dat je het schriftje met een glimlach dichtklapt. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe makkelijker je voor jezelf opkomt.
7 tips voor het kweken van zelfvertrouwen
1. Wees volledig jezelf!
De eerste stap klinkt misschien wat gek, maar wees jezelf. Doe je niet anders voor dan je bent. Als je leert om jezelf te uiten, zal er een last van je schouders afvallen. Het is namelijk best vermoeiend om je constant te verschuilen achter een neppe glimlach of het achterhouden van je mening. Nu je je eigen mening hebt, zullen mensen sneller en vaker bereid zijn om naar je te luisteren. Dit geeft je weer meer zelfvertrouwen. Jouw mening telt immers ook, waarom zou je deze dan voor je houden.
2. Straal zelfvertrouwen uit
Een eerste indruk maak je maar één keer. Je houding is daarom erg belangrijk. Ga zelf maar na, aan wie zou jij sneller een vraag stellen? Aan iemand die erg in elkaar gebogen zit of iemand die rechtop zit met zijn schouders naar achteren? Juist – aan de laatste. Deze persoon straalt namelijk vertrouwen uit. Wil je dit ook? Loop en zit dan met je hoofd rechtop, je borst naar voren en je schouders naar achteren. Dit helpt je om meer zelfverzekerd over te komen en jezelf ook zo te voelen. Kijk ook niet weg of naar beneden en probeer vaak te lachen. Spreek duidelijk en hoorbaar. Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker je dit afgaat en meer zelfvertrouwen geeft.
3. Luister naar jezelf en ondervindt wat je veel energie kost
Je leeft misschien al jaren volgens hetzelfde ritme. Hierdoor bestaat de kans dat je niet doorhebt wat en hoeveel bepaalde dingen aan energie kosten. Bijvoorbeeld de manier hoe jouw vrienden met je omgaan, de toon waarop je partner soms dingen zegt of je wisselende werkrooster. Als je maar door blijft gaan, zal je zien dat je dit soort dingen niet opmerkt. Bepaal welke dingen je stress opleveren. Zodra je dit weet, kan je er wat aan doen. Zo heb je minder stress en leef je gelukkiger.
4. Bepaal wat jij belangrijk vindt
Maak contact met je eigen gevoel, normen, waarden en overtuigingen. Ga na wat voor jou een grote rol speelt in jouw leven. Besluit wat jij belangrijk vindt. Het hebben van zelfvertrouwen gaat namelijk ook over het maken van keuzes, je laat namelijk weten wat jij wilt. Als je weet wat je wilt, is het makkelijker om je eigen grenzen aan te geven. Vind je het irritant als je partner elke keer hetzelfde vraagt omdat er niet geluisterd wordt? Twee keer vragen kan nog wel, maar drie keer… Leg in dit geval de grens bij drie keer en kaart je irritatie rustig aan. “Dit is al de derde keer dat je dit vraagt. Heb je mij wel goed verstaan of ben je druk in je hoofd met andere dingen? Is er misschien iets wat ik kan doen?” Je zult zien dat je partner de volgende keer meer zijn best doet om te luisteren en jouw liefdevolle hulp waardeert.
5. Wees doelbewust
Feedback geven kan lastig zijn, met name negatieve feedback. Hoe kan je het beste iemand een negatieve terugkoppeling geven? Stel je voor – je partner is een enorme sloddervos en ruimt niets op. Heel irritant, want jij houdt ervan als het een beetje netjes is thuis. Omdat je dit waarschijnlijk al vaak hebt aangekaart zonder succes, is de kans groot dat je er niets meer van zegt. Zonde, want hierdoor word je alleen maar meer geïrriteerd. Probeer eens het onderwerp aan te kaarten en geef doelbewuste feedback, met als resultaat een duidelijke afspraak.
6. Leer nee te zeggen
Het is je waarschijnlijk al vaak overkomen: je dochter vraagt of je morgen even op haar kind wil passen. Je hebt er eigenlijk niet zoveel zin in, want het gooit je hele dag in de war. Het zou op zich wel kunnen, maar je hebt het liever niet. Toch voel je je bezwaard om nee te zeggen en zit je die dag met je kleinkind ‘opgescheept’. Leer nee zeggen, hoe lief je ze ook vindt. Als je iets niet wilt of liever iets anders gaat doen, is dat totaal niet erg. Het is juist goed om dingen te doen waar je zelf gelukkig van wordt. Je naasten willen ook alleen maar dat je gelukkig bent. Maak je daarnaast ook niet te druk om wat andere denken als je een keer wat afwijst. Je leeft maar één keer en je hebt het volledige recht om je eigen leven in te vullen hoe jij dat wilt.
7. Geef je zelfbeeld de tijd om te veranderen
Nu je weet wat je te doen staat, geven we je nog mee dat geduld een schone zaak is. Helaas ben je niet in één dag getransformeerd in een enorm zelfverzekerd persoon. Geef het de tijd. Diverse onderzoeken tonen aan dat het gemiddeld 60 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Dit geldt ook voor bovenstaande tips en het kweken van zelfvertrouwen. Het heeft wat oefening en tijd nodig. Het is het zeker waard, je zult verbaasd zijn met het resultaat.
Lees ook:
– Zelfverzekerdheid komt ook van binnen. Hier 7 tips om je immuunsysteem te versterken.
– Met deze tips zie je er jonger uit dankzij make-up.