Ga naar de inhoud

Is u zeggen tegen volwassenen nog van deze tijd?


 

Vroeger was het heel normaal om als kind volwassenen aan te spreken met u. Zelfs je ouders sprak je aan met u. Tegenwoordig is dat wel anders, bijna geen enkel kind spreekt zijn moeder aan met u. Is u zeggen nog wel van deze tijd? Je leest het in dit artikel!

Hoe spreek je tegenwoordig iemand aan? 

Steeds vaker zeggen we je en jij tegen elkaar. Uit onderzoek van ouderenbond ANBO blijkt dat 65% van de opa’s en oma’s er geen probleem mee heeft om door hun kleinkinderen met je aangesproken te worden. Vroeger was dit wel anders, toen sprak je iedereen aan met u. Van de cassière in de winkel tot je (groot)ouders. Pas als iemand anders zei dat je wel jij mocht zeggen, sprak je diegene pas aan met je. Dit kwam bijna nooit voor, men vond het respectloos. 

Steeds minder mensen zeggen u

De laatste 10 jaar zeggen we steeds minder u. Dit komt voor een groot deel door de jongeren. Zij laten zich beïnvloeden door de Engelse taal, waar iedereen met you wordt aangesproken. Het is ook niet zo heel gek dat als jongeren eenmaal gewend zijn om je te zeggen, de (groot)ouders hierin meegaan. 

Manier van aanspreken heeft niets te maken met respect

Is dit een gebrek aan opvoeding? Betekent je zeggen dat we minder respect voor elkaar hebben? Zeker niet! Het is simpelweg een verandering van onze normen en waarden door de jaren heen. Jongeren associëren het woordje u ook niet direct met respect, terwijl dit vroeger met de paplepel werd ingegeven. De manier van aanspreken zegt niets over de relatie tussen jou en die persoon. Je kunt namelijk ook heel beleefd zijn door jij te zeggen, maar ook heel onbeleefd zijn terwijl je u zegt.

Meningen zijn verdeeld 

Hoewel steeds meer mensen elkaar aanspreken met jij, zijn de meningen over deze manier van aanspreken zeer verdeeld. Zo vind de één dat het niet moet, omdat het niet de enige manier is waarmee je respect kan tonen. Zo kan je prima je zeggen, maar wel opstaan voor ouderen in een bus. Anderen vinden het aanspreken met u niet meer van deze tijd. Weer een ander kan zich hier totaal niet in vinden en leert zijn kinderen om iedereen aan te spreken met u. Echter wisselt de grootste groep van de ondervraagden u en jij met elkaar af. Ouderen worden meestal nog wel met u aangesproken. Ook onderling zeggen zij vaak u. 

Lees ook

 

Meer over: