Ga naar de inhoud

Voetbalblessures stapelen zich op door overvolle voetbalkalender 

Update:
Voetbalkalender

Hoe lang zien we topvoetballers nog over de velden sprinten? Deze vraag dringt zich op, samen op met de vraag hoeveel wedstrijden moeten voetballers in staat zijn te kunnen spelen in 1 seizoen? De roep van voetballers om een minder volle speelkalender of dan maar een voetbalstaking wordt steeds luider.

Elke wedstrijd een risico

Spelersvakbond FIFPro klaagt al bij de Europese Commissie over wereldbond FIFA en spelers in Engeland dreigen vanwege de werkdruk met stakingen. Het gevaar dat spelers blessures oplopen wordt met de dag groter. “Voetbalt een speler meer dan 50 wedstrijden per seizoen, dan neemt het risico op blessures gevaarlijk toe”, vertelt sportarts Suzanne Huurman in Studio Voetbal. “De meeste blessures treden op in wedstrijden. Dus elke wedstrijd die je speelt is een extra risico”, zegt Huurman, die in het verleden werkte bij Real Madrid en sinds deze zomer bij de FIFA actief is.

Meer wedstrijden, hogere belasting

“We weten dat tussen de 50 en 60 wedstrijden het risico op blessures nog meer toeneemt. Als je daarover heen gaat, wordt het risico op blessures per wedstrijd hoger. Dat is de reden dat mensen het getal van 55 wedstrijden aanhouden als het punt waarna het gevaarlijk wordt.”

Lees ook: Moet koppen tijdens voetbal aan banden worden gelegd?

Overvolle speelkalenders

FIFPro en een verbond van Europese voetbalcompetities hebben bij de Europese Commissie een officiële klacht ingediend tegen de FIFA. De organisaties stellen dat de wereldvoetbalbond te eenzijdig handelt in het volplannen van de voetbalkalender. Neem als voorbeeld de groei van het aantal interlands van Oranje in de laatste tien jaar. Het aantal wedstrijden verdubbelde bijna:

  • 2024: 16 interlands (inclusief interlands die nog op het programma staan)
  • 2023: 10 interlands
  • 2022: 13 interlands
  • 2021: 16 interlands
  • 2020: 8 interlands (minder door de coronacrisis)
  • 2019: 10 interlands
  • 2018: 10 interlands
  • 2017: 11 interlands
  • 2016: 11 interlands
  • 2015: 9 interlands

Lees verder onder het X-bericht >>

Spelers melden zich massaal af voor interlands

Terwijl het interlandseizoen 2024 seizoen net is begonnen, melden spelers zich massaal geblesseerd af voor hun land. Het een seizoen dat langer duurt dan ooit.

De Champions League en Europa League zijn uitgebreid met 2 wedstrijden en de Nations League heeft er een kwartfinaleronde bij gekregen. En dan heeft de FIFA ook nog een zomers WK voor clubteams in het leven geroepen. Het toernooi duurt bijna een maand en eindigt op 15 juli, terwijl de voorbereiding op het volgende seizoen dan eigenlijk al zou moeten beginnen.

Spanje mist al 10 selectiespelers

Oranje bondscoach Ronald Koeman uit zijn kritiek: “Dat WK voor clubteams stelt helemaal niets voor. Het gaat allemaal om geld. En daar zijn spelers te dupe van.” Koeman staat niet alleen in zijn kritiek. De Spaanse bondscoach Luis de la Fuente: “Wij bondscoaches zijn slachtoffer van de overvolle speelkalender.” Zijn team werd deze zomer  Europees kampioen, nu mist hij maar liefst 10 spelers door blessures onder wie Lamine Yamal. De medische staf kan geen blessure bij het 17-jarige supertalent ontdekken, maar concludeerde dat hij is overbelast was.

Manchester City-middenvelder Rodri: ‘We gaan staken’

Met name voetballers in Engeland zijn de dupe. Ze spelen naast de Premier League in 2 bekertoernooien en veel clubs ook nog in een internationaal toernooi. Manchester City-middenvelder Rodri oppert te gaan staken. Zelf raakte hij zwaar geblesseerd aan zijn knie. “Tussen de 40 en 50 wedstrijden kan een speler op het hoogste niveau presteren. Dat is het maximum”, vindt Rodri. “Niet alles zou om geld of marketing moeten draaien. Er moet ook voor ons gezorgd worden.”

“Het is geen geheim dat we veel wedstrijden spelen”, zegt Liverpool- en Oranje-aanvaller Cody Gakpo. “De selecties worden steeds groter om dat zo goed mogelijk te kunnen managen.”

Lees verder onder (Engelstalige) video >>

Rapport: Werkdruk buitensporig

Een rapport van spelersvakbond FIFPro op basis van onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven onderschrijft de woorden van Rodri. De werkdruk is buitensporig, is de conclusie. Een grote groep profvoetballers is gemiddeld minder dan een dag per week vrij en dat is in strijd met de internationale gezondheidsnormen. En dat zal de komende seizoenen alleen maar erger worden.

‘Dit moet stoppen’

Volgens FIFPro-directeur Alexander Bielefeld is de kloof tussen de mensen die de voetbalkalender bepalen en de spelers die het daadwerkelijk ervaren groter dan ooit. “Het is zaak dat we die kloof overbruggen en prioriteit geven aan de gezondheid, het welzijn en de prestaties van spelers”, zei Bielefeld.

De vraag is wel hoe. Koeman is geen voorstander van een staking, maar benadrukte deze interlandperiode wel dat spelers en trainers gemeenschappelijk in actie moeten komen. “Dit moet een halt worden toegeroepen. Er moeten minder wedstrijden komen. Dit signaal moet vanuit de spelers en trainers moet komen.”

Bronnen: BBC, NOS, Flashscore. Foto: Syda Productions (Canva)

Meer over: