Het was weer raak met het voetballeed in het stadion. Tijdens de Serie A-wedstrijd tussen Fiorentina en Internazionale zakt Edoardo Bove van Fiorentina in elkaar, na ruim een kwartier spelen. Voetballeed op de velden zorgt niet alleen voor een schokkende ervaring bij de betrokken spelers, maar ook bij toeschouwers, teamgenoten en tegenstanders.
Incidenten met fatale afloop
Wat Bove aan voetballeed meemaakt, lijkt steeds vaker voor te komen. Soms blijft het bij een waarschuwing, voor de betrokken speler maar in andere gevallen loopt het fataal af. Er zijn heel wat voetballers die het slecht verging op het veld. Wat zijn de oorzaken zijn en hoe vergaat het hen nu?
Lees ook: Voetbalblessures stapelen zich op door overvolle voetbalkalender.
Epileptische aanval
De 22-jarige Italiaan Bove werd direct omringd met medisch personeel en hevig geschrokken ploeggenoten. Ook bij tegenstander Inter, met Oranje-internationals Denzel Dumfries en Stefan de Vrij, is de ontzetting groot. Zij maakten recent mee dat tijdens Nederland-Hongarije de assistent-bondscoach Ádám Szalai onwel werd. Het blijkt later te gaan om een epileptische aanval.
Lees verder onder het bericht >>
ACF Fiorentina and the Careggi University Hospital have announced that footballer Edoardo Bove, who was treated on the pitch following a loss of consciousness during the Fiorentina v Inter match, is currently under sedation and is hospitalised in intensive care. pic.twitter.com/Lw7NqpV0mU
— ACF Fiorentina English (@ACFFiorentinaEN) December 1, 2024
Op de intensive care
Fiorentina heeft laten weten dat Bove in slaap wordt gehouden en in stabiele toestand op de intensive care ligt. De eerste cardiologische en neurologische testen hebben schade aan zijn centrale zenuwstelsel en aan zijn hart en longen uitgesloten.
Christian Eriksen (Denemarken, 2021)
Wie herinnert zich niet het voetballeed op EK van 2021, waar de Deense middenvelder Christian Eriksen plotseling in elkaar zakte tijdens de wedstrijd tegen Finland? De oorzaak was een hartstilstand. Dankzij snel handelen van zijn teamgenoten en medisch personeel werd Eriksen op het veld gereanimeerd.
Gelukkig herstelde Eriksen na een ingrijpende operatie waarbij een interne defibrillator (ICD) werd geplaatst. Het meest opmerkelijke? Hij keerde terug op het hoogste niveau. Tegenwoordig speelt Eriksen bij Manchester United en bewijst hij dat een tweede kans op het leven ook een tweede kans op succes in het voetbal kan betekenen.
Lees verder onder de video >>
Sergio Agüero (Argentinië, 2021)
In hetzelfde jaar moest Sergio Agüero, een Argentijnse topvoetballer en legende van Manchester City, zijn carrière abrupt beëindigen. Tijdens een wedstrijd met zijn nieuwe club FC Barcelona kreeg hij last van hartkloppingen en ademhalingsproblemen. Na medisch onderzoek bleek hij een hartritmestoornis te hebben.
Hoewel Agüero geen wedstrijden meer speelt, heeft hij zijn passie voor het spel behouden. Hij is nu actief als analist en streamt regelmatig zijn inzichten over voetbal, waarmee hij nog steeds een inspiratie is voor velen.
Fabrice Muamba (Engeland, 2012)
Een van de meest bekende gevallen is die van Fabrice Muamba, een Engelse middenvelder die tijdens een FA Cup-wedstrijd in 2012 een hartstilstand kreeg. Zijn hart stond maar liefst 78 minuten stil. Artsen noemen het een medisch wonder, dat hij de hartstilstand overleefde.
Muamba hing zijn voetbalschoenen aan de wilgen, maar bleef verbonden aan de sport. Hij werkt tegenwoordig als coach en zet zich in voor bewustwording rondom hartproblemen bij sporters.
Daley Blind (Nederland, 2019)
Daley Blind kreeg in 2019 een ICD geplaatst nadat een ontsteking aan zijn hart werd ontdekt. Tijdens een wedstrijd in 2020 zakte hij alsnog in elkaar, maar zijn ICD trad direct in werking en voorkwam ernstige gevolgen. Blind speelt nog steeds op het hoogste niveau, tot voor kort bij Bayern München. Zijn verhaal laat zien hoe technologie levens kan redden en hoe een speler ondanks gezondheidsproblemen succesvol kan blijven.
Lees verder onder de video >>
Marc-Vivien Foé (Kameroen, 2003)
Het loopt niet altijd goed af. Tijdens een interlandwedstrijd van Kameroen op de Confederations Cup in 2003 zakte Marc-Vivien Foé in elkaar. Hulp mocht niet baten, en later bleek dat hij leed aan een verdikking van de hartspier (hypertrofische cardiomyopathie). Zijn dood schokt de voetbalwereld en brengt het belang van medische controles bij sporters onder de aandacht.
Victor Lindelöf (Zweden, 2021)
De Zweedse verdediger Victor Lindelöf kreeg tijdens een Premier League-wedstrijd te maken met ademhalingsproblemen en pijn op de borst. Hoewel het incident niet leidde tot een hartstilstand, is het ernstig genoeg om verder onderzoek te laten doen. Lindelöf speelt nog steeds bij Manchester United en voor het Zweedse nationale team. Zijn ervaring benadrukt dat je zelfs bij milde symptomen medische hulp moet zoeken.
Iker Casillas (Spanje, 2019)
De legendarische Spaanse doelman Iker Casillas kreeg in 2019 een hartaanval tijdens een training met FC Porto. Gelukkig herstelt hij volledig, maar zijn actieve carrière komt daarmee ten einde. Casillas werkt nu als ambassadeur voor voetbalorganisaties en zet zich in voor bewustwordingscampagnes rondom hartklachten. Zijn verhaal heeft anderen geïnspireerd om hun gezondheid serieus te nemen.
Minder bekende oorzaken
Naast hartproblemen zijn er ook andere redenen waardoor voetballers in elkaar zakken. Denk aan extreme hitte, uitdroging of een verkeerde ademhalingstechniek. Dit overkwam de Marokkaanse voetballer Sofiane Boufal, die in 2023 last krijgt van krampen en duizeligheid. Hij werd op tijd behandeld en kon de wedstrijd voortzetten.
Welke lessen zijn uit het voetballeed te leren?
Als voetballiefhebber ervaar je vooral spanning en spektakel van het spel, maar deze verhalen laten zien hoe kwetsbaar zelfs de grootste atleten zijn. Het gaat niet alleen om prestaties, maar ook om een goede gezondheid. Geen enkele wedstrijd is belangrijker dan het leven van een speler. Snel medisch ingrijpen op het veld redt levens. En preventie blijft cruciaal. Regelmatige medische controles voorkomen ernstige problemen.
Bronnen:
BBC Sport, ESPN, NOS. Foto: Gabriele Maltinti/Getty Images.