Europese huishoudens verspillen jaarlijks een enorme hoeveelheid voedsel. De cijfers liegen er niet om: meer dan 58 miljoen ton aan voedselverspilling. Terwijl er nog steeds mensen zijn die dagelijks te weinig voedsel tot hun beschikking hebben.
In het verleden ging er per jaar nog 88 miljoen ton voedsel in de vuilnisbak. Een verbetering is zichtbaar, maar nog lang niet genoeg.
De omvang van het probleem
In de Europese Unie gooit elke persoon gemiddeld 131 kilo voedsel per jaar weg. Dit komt neer op meer dan 2 kilo per dag!
Nederland steekt met 148 kilo per persoon nog ruim boven het Europese gemiddelde uit. Dit vertaalt zich naar een totaal van 58 miljoen ton aan voedselverspilling.
TIP: de onbedoelde missers bij afval scheiden.
De rol van huishoudens
Opvallend is dat huishoudens verantwoordelijk zijn voor 54 procent van de verspilling, goed voor 31 miljoen ton aan goed eten dat in de vuilnisbak belandt. Deze verspilling vindt niet plaats in de horeca of supermarkten. Tijdens de productie van eten en drinken gaat 21 procent verloren, terwijl restaurants, supermarkten en zorginstellingen de rest van de verspilling voor hun rekening nemen.
Lees ook: tips en trucs om voedselverspilling zelf te voorkomen.
Verschillen tussen landen
De mate van voedselverspilling varieert sterk binnen Europa.
- In Zweden, Kroatië en Slovenië wordt bijvoorbeeld ongeveer de helft minder voedsel weggegooid dan in Nederland.
- Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich landen als België, Denemarken, Griekenland en Portugal.
- Onze zuiderburen gooiden afgelopen jaren maar liefst 262 kilo per persoon per jaar weg, waarmee ze de kroon spannen.
TOP 10 landen meeste voedselverspilling
De tekst gaat onder de video en bericht verder >>
Milieu- en economische impact
Voedselverspilling heeft niet alleen ethische consequenties maar draagt ook aanzienlijk bij aan milieu- en economische problemen. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) veroorzaakt voedselverspilling ongeveer 8% van de totale door mensen veroorzaakte wereldwijde broeikasgasuitstoot.
Voor elke kilogram geproduceerd voedsel wordt ongeveer 4,5 kilogram CO2 uitgestoten. Dit betekent dat het verminderen van voedselverspilling niet alleen goed is voor de portemonnee, maar ook een cruciale stap is in de strijd tegen klimaatverandering.
Initiatieven en beleid binnen de EU
In de Europese Unie zijn er verschillende initiatieven en beleidsmaatregelen genomen om voedselverspilling tegen te gaan. Het Europese Parlement heeft meerdere stappen ondernomen om de verspilling met 30% te verminderen tegen 2025 en met 50% tegen 2030.
Maatregelen zoals het bevorderen van voedseldonaties en het verduidelijken van etikettering (’ten minste houdbaar tot’ en ’te gebruiken tot’) moeten bijdragen aan deze doelstellingen.
Lees nog even verder over dit onderwerp: ‘Ten minste houdbaar tot [datum]’ (THT) verdwijnt van verpakkingen: en nu?
Dergelijk beleid helpt niet alleen bij het reduceren van afval, maar ondersteunt ook mensen in nood door overtollig voedsel beschikbaar te maken voor donaties.
YouTube videos:
Bronnen:
Rijksoverheid, welingelichtekringen, samentegenvoedselverspilling