Ga naar de inhoud

Luchtvaartexperts: de dagen van spotgoedkope vliegtickets zijn voorgoed voorbij

Vliegtickets duurder

Vliegen is de afgelopen 5 jaar fors duurder geworden. Tickets werden decennialang goedkoper. Die trend is nu gekeerd. Luchtvaartmaatschappijen zien hun kosten de laatste jaren flink stijgen. Kan jij straks nog wel de lucht in voor een vakantie naar de zon?

Verhoogde kosten bij luchtvaartmaatschappijen

Brandstofprijzen spelen een grote rol; ze zijn aanzienlijk gestegen en vormen een groot deel van de kosten voor luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast zijn vliegtuigen steeds duurder in onderhoud, mede door strengere milieuregels die verplichten tot investeringen in schonere technologieën. Deze kosten moeten maatschappijen ergens terugverdienen. Dus de passagiers voelen het nu flink in hun portemonnee.

Toegenomen vraag naar vluchten

Ondanks de hogere prijzen blijft de vraag naar vliegtickets toenemen. Er zijn steeds meer mensen die (last minute) willen vliegen, mede door de toenemende welvaart in opkomende markten zoals Azië. Deze groeiende middenklasse heeft meer te besteden en doet dat graag aan reizen. Bovendien blijven veel mensen vliegen vanwege familiebezoeken, werkreizen of gewoon voor vakanties. De vraag blijft hoog, en luchtvaartmaatschappijen kunnen daardoor relatief gemakkelijk hun prijzen verhogen.

Lees ook: Meer Nederlanders gaan last minute naar de zon: toeristen duurder uit.

Nieuwe belastingmaatregelen

In verschillende landen zien we ook nieuwe belastingmaatregelen die vliegen duurder maken. Denk dan aan vliegtaksen en CO2-belastingen die zijn bedoeld om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dit stelt luchtvaartmaatschappijen voor de uitdaging om deze kosten te absorberen of door te berekenen aan hun klanten. In de praktijk kiezen ze vaak voor het laatste, waardoor tickets duurder worden.

Vliegtickets duurder: gevolgen voor reizigers

Voor veel reizigers betekent dit concreet dat ze dieper in de buidel moeten tasten voor een vlucht die voorheen goedkoper was. Dit kan invloed hebben op hun reisplannen, maar voor de meesten is vliegen nog steeds de beste en vaak enige optie voor lange afstanden.

Vooral voor zakelijke reizen of familiebezoeken is het vliegtuig vaak onmisbaar. Veel reizigers kiezen ervoor om te besparen op andere vlakken in plaats van minder te gaan vliegen.

Toekomstverwachtingen

Experts verwachten dat de trend van duurder wordende vliegtickets zich voorlopig voortzet. Zolang de brandstofprijzen hoog blijven en de vraag naar vluchten niet afneemt, zullen de prijzen niet snel dalen. Dit betekent dat we waarschijnlijk nog een tijd duurder uit zijn als we met het vliegtuig willen reizen. Toch blijft vliegen voor veel mensen een essentieel onderdeel van hun leven en lijkt een grote afname in het aantal vluchten voorlopig niet aan de orde.

Verborgen kosten

Een ander aspect dat de kosten van vliegtickets opdrijft, is de verborgen kosten die vaak niet direct zichtbaar zijn voor consumenten. Deze kosten omvatten het gebruik van luchthavenfaciliteiten, veiligheidsbelastingen, en aanvullende kosten voor passagiersdiensten.

Luchtvaartmaatschappijen rekenen steeds vaker bijkomende kosten voor diensten zoals het inchecken van bagage, het kiezen van een stoel of het gebruik van extra beenruimte. Deze extra vergoedingen kunnen aanzienlijk oplopen, waardoor de totale kosten voor de reiziger veel hoger uitvallen dan de aanvankelijke ticketprijs doet vermoeden.

Lees ook: Spaanse regering beboet budget luchtvaartmaatschappijen.

Innovatie en duurzaamheid

Daarnaast speelt innovatie een rol in de veranderende prijsstructuren van vliegtickets. Luchtvaartmaatschappijen investeren in nieuwe, efficiëntere technologieën om de impact op het milieu te verminderen. Hoewel deze innovaties op de lange termijn kunnen leiden tot kostenbesparingen, brengen ze op korte termijn hoge investeringskosten met zich mee.

Alternatieve brandstoffen zoals e-fuels zijn duurder dan traditionele kerosine, wat de ticketprijzen verder opdrijft. Experts benadrukken echter dat deze investeringen essentieel zijn voor de duurzaamheid van de luchtvaartsector en uiteindelijk een positieve invloed kunnen hebben op de kosten en beschikbaarheid van vluchten.

Schiphol leent opnieuw 400 miljoen, dat ze doorberekenen aan de klanten >>

Lees ook: Let op je vakantiegeld: geef het niet in 1 keer uit: tips!

Bron: AD, De Telegraaf.

Meer over: