Ga naar de inhoud

Hebben huisdieren ook een vitamine D-tekort in deze donkere dagen?

Update:
Vitamine D-tekort huisdieren hond kat cavia

Over het algemeen hebben huisdieren geen extra supplementen in voeding nodig bij hun maaltijden, mits ze een goed uitgebalanceerd dieet krijgen. Toch vroegen we ons dit af: Hebben huisdieren, net als mensen, tijdens deze donkere dagen ook een vitamine D-tekort? We zochten het uit.

Extra supplementen geven bij zelfgemaakt voer

Huisdieren kunnen inderdaad een vitamine D-tekort krijgen, vooral tijdens de donkere wintermaanden, wanneer er minder direct zonlicht beschikbaar is. Vitamine D speelt een cruciale rol in de gezondheid van dieren, net zoals bij mensen. Het ondersteunt de opname van calcium en fosfor, wat essentieel is voor sterke botten en tanden, en draagt bij aan een goed functionerend immuunsysteem.

Huisdieren halen de meeste vitaminen dus uit hun voeding. Commercieel huisdierenvoer, zoals brokken of natvoer, bevat daarom vaak de benodigde hoeveelheid vitamine D.

Symptomen van een vitamine D-tekort bij huisdieren

Hier zijn enkele punten om op te letten bij je huisdier, wanneer ze een vitamine D-tekort hebben zie je vaak:

  • Sloomheid
  • Spierzwakte
  • Botproblemen, zoals breekbare botten
  • Verminderde eetlust
  • Groei- of ontwikkelingsproblemen bij jonge dieren

Hoe voorkom je een vitamine D-tekort bij huisdieren?

Zelfs tijdens de wintermaanden is het goed om je huisdier, waar mogelijk, bloot te stellen aan natuurlijk licht. Als je twijfelt over de gezondheid van je huisdier, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.

Als je je huisdier zelfgemaakt voedsel geeft of het moet een speciaal dieet volgen, kan het soms niet voldoende vitamine D binnenkrijgen. Stop nu niet meteen overal extra vitamines in, want te veel is schadelijk voor je huisdier. Een teveel vitamine D leidt zelfs tot vergiftiging. Geef dus nooit zomaar supplementen zonder overleg met een dierenarts of door goed te kijken naar de ingrediënten op de verpakking van het dierenvoer.

Voedingsbehoefte verschilt per dier

Bij sommige dieren is het extra belangrijk om erop te letten dat ze voldoende vitamines binnen krijgen, omdat hun voedingsbehoeften afhankelijk zijn van hun soort, leeftijd, gezondheidstoestand en dieet.

  • Kippen: Tijdens de winter, wanneer ze minder zonlicht krijgen, ontwikkelen kippen een tekort aan vitamine D. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit van hun eieren en botten.
  • Hagedissen en schildpadden hebben vaak extra vitamine D3 nodig, vooral als ze geen toegang hebben tot UVB-licht. Dit is cruciaal voor een goede calciumopname.
  • Aquariumvissen: Een goed samengesteld visvoer bevat meestal voldoende vitamines. Bij een eenzijdig voedingspatroon of slechte waterkwaliteit ontstaan tekorten.
  • Vogels in gevangenschap lopen vaak risico op een tekort aan vitamine A, wat leidt tot problemen met de huid en het immuunsysteem.
  • Cavia’s maken zelf ook geen vitamine C aan. Dit betekent dat ze dit via hun voeding moeten binnenkrijgen. Een tekort leidt tot scheurbuik. Geef ze daarom voldoende groente (zoals paprika of broccoli) en eventueel vitamine D-druppels.

Lees meer over alle soorten supplementen voor huisdieren in dit artikel: Voedingssupplementen: voor een gezond en vitaal huisdier.

Voor alle dieren geldt: controleer of het voer compleet en uitgebalanceerd is. Als je twijfelt, overleg dan met een dierenarts of dierenspeciaalzaak om te bepalen of je huisdier extra vitamine D nodig heeft.

Nog een GoeieVraag die een lezer ons eerder ook stelde: Komen de voedingsstoffen die in vlees zitten uit het voer dat de dieren eten?

Foto: Canva.

Meer over: