Ga naar de inhoud

Vissen met lood: wel of geen verbod (bekijk de beelden)

Vissen met lood

In de wereld van de sportvisserij is van alles gaande. Zo is onder meer het gebruik van lood om de vislijn te verzwaren in opspraak. Lood is giftig voor mens en milieu. Dit is al tientallen jaren bekend maar toch wordt er maar niets aan gedaan.

Stichting Gezond Water zet zich in voor een algeheel verbod op het gebruik van lood in de sportvisserij. Wat is de reden dat dit verbod op zich laat wachten? Kijk hieronder de uitzending van Hart van Nederland terug waarin dit onderwerp ter sprake komt.

Een algeheel verbod is nog niet in zicht. “Ik denk dat het gewoon lafbekkerij is”, zegt Egbert Lobée van Stichting Gezond Water. Bekijk de beelden:

3 redenen waarom vissen met lood schadelijk is:

  1. Milieuschade: Het gebruik van loodgewichten bij vissen leidt tot milieuverontreiniging doordat lood in waterlichamen terechtkomt, wat schadelijk is voor aquatische ecosystemen.
  2. Giftigheid voor dieren: Loodverontreiniging vergiftigt vissen en andere waterdieren, wat een gevaar vormt voor hun gezondheid en het ecosysteem verstoort.
  3. Menselijke gezondheid: Lood kan zich ophopen in vis die mensen consumeren, wat ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt, zoals neurologische schade en problemen met organen.

Gelukkig zijn er loodvrije alternatieven voor visgewichten beschikbaar, zoals wolfraam of bismut, die minder schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Door lood te vermijden bij het vissen, draag je bij aan het behoud van de natuurlijke omgeving en bescherm je zowel dieren als mensen tegen de schadelijke effecten van dit giftige materiaal.

Onlangs was de hengelsport ook al in opspraak. Is vissen dierenmishandeling? Is het misschien tijd voor een algeheel visverbod?

Meer over: