De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het apenpokken-virus uitgeroepen tot een internationale noodsituatie. Wereldwijd zijn er inmiddels zo’n 16.000 gevallen gemeld vanuit 75 landen. 5 mensen zijn er aan overleden. In Nederland zijn ruim 700 gevallen van het apenpokken-virus bekend.
Deze week starten de GGD’s in de regio’s Haaglanden en Amsterdam met vaccineren. Waarom alleen hier, wie komt er in aanmerking voor zo’n prik en wat houdt de ziekte in? Je leest het in dit artikel.
Hoogrisicogroep krijgt apenpokken vaccinatie
De WHO wil vooral dat het virus serieus wordt genomen en dat wereldwijd eenzelfde strategie wordt gevolgd. Alleen zo kan het virus worden ingedamd. Het apenpokken-virus is een zeldzame virale infectie en komt vooral voor in West- en Midden-Afrika.
In eerste instantie werd er gedacht dat het niet van mens op mens overgebracht kon worden, daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen. Het blijkt dat het vooral verspreid wordt door mannen die wisselende seksuele contacten hebben met andere mannen. 99 procent van de geïnfecteerden is man. Deze hoogrisicogroep krijgt een uitnodiging voor een vaccinatie. Dit zijn ongeveer 32.000 mensen. Het grootste deel van de doelgroep woont in de regio Noord-Holland en Flevoland en de regio West waar Haaglanden onder valt. Daarom wordt daar gestart met vaccineren. De andere regio’s komen daarna aan de beurt.
Wat is het apenpokken-virus?
Het apenpokken-virus, ook wel apenpokken of monkeypox genoemd is een zeldzame virusinfectie die met name voorkomt bij knaagdieren. Het is nauw verwant aan het ‘gewone’ pokkenvirus, dat dankzij vaccinatie rond 1975 is uitgeroeid. Het apenpokken-virus werd voor het eerst in 1958 bij een aap ontdekt – vandaar de naam. Echter leken apen – en mensen – slechts incidentele slachtoffers. Tot 2022!
Het apenpokken-virus in Nederland
Wat houdt dat in, zo’n nieuw ‘Afrikaans’ virus in Europa? Gek genoeg heeft het merendeel van de besmette mensen geen link met de gebieden in Afrika. Hierdoor heeft het virus zich ook in Europa kunnen verspreiden. Er vind momenteel grootschalig onderzoek plaats, doordat er een toename van besmettingen in Europa is.
Let op: het apenpokken-virus is iets anders dan de ziekte van krentenbaard. Op Aruba, Suriname, Curaçao en Bonaire gebruikt men de naam apenpokken vaak voor deze infectie.
Symptomen apenpokken-virus
- Koorts
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Gezwollen lymfeklieren
- Rillingen
- Moeheid
- Uitslag
Bij het apenpokken-virus kunnen de symptomen variëren, maar de meest voorkomende zijn hoge koorts, spierpijn en uitslag. Als je uitslag hebt, begint deze meestal op je gezicht en verspreid zich later over de rest van je lichaam. Deze vlekken gaan na een paar dagen over in blaasjes, blaren en puistjes. Zodra deze plekken zijn ingedroogd, blijven de korstjes nog 2-3 weken zitten. De incubatieperiode van het virus is ongeveer 12 dagen. Na deze periode uiten de symptomen zich. Het apenpokken-virus kan zich niet verspreiden via zwevende druppels in de lucht.
Wat als je besmet bent met het apenpokken-virus?
Neem bij vermoeden van een besmetting contact op met een arts. Als je positief test, komt er een bron- en contactonderzoek. De GGD probeert dan te achterhalen waar de besmetting heeft plaatsgevonden en met wie er nog meer contact is geweest. Als je besmet bent moet je in isolatie blijven, je mag geen contact hebben met anderen tot alle klachten voorbij zijn. Eerder werd gezegd dat mensen die contact hebben gehad, met geïnfecteerden ook in isolatie moeten. Dit laatste is inmiddels achterhaald.
Apenpokken-virus aangemerkt als A-ziekte
De ziekte is op 21 mei 2022 aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat nieuwe besmettingen of vermoedens daarvan direct gemeld moeten worden. Ook artsen moeten het vermoeden van deze ziekte melden. Zo kunnen nieuwe gevallen zo vroeg mogelijk gesignaleerd worden, wordt verdere verspreiding van het virus hopelijk voorkomen en kunnen eventuele maatregelen vroegtijdig getroffen worden.