Je hebt het vast wel eens gedaan: het knakken van je vingers. Sommige mensen vinden het gewoon prettig, anderen denken dat het vastzittende gewrichten losmaakt. Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer je je vingers knakt? Is het echt zo slecht voor je als sommigen beweren?
Laten we eens dieper ingaan op deze kwestie en de feiten van de fabels scheiden.
Het geheim achter het knakgeluid
Het is een misvatting dat het geluid dat je hoort tijdens het knakken van je vingers wordt veroorzaakt door je botten die langs elkaar schuren. In werkelijkheid is het geluid afkomstig van een gasbel die uiteen spat in de gewrichtsvloeistof.
Wanneer je een gewricht knakt, zoals je vingers, wordt de gewrichtsholte vergroot terwijl de hoeveelheid vloeistof gelijk blijft. Dit creëert een onderdruk, waardoor er een gasbel ontstaat. Wanneer deze gasbel uiteen spat, ontstaan er meerdere belletjes die het bekende knakgeluid produceren.
Hoe komt het dat ik bijna ieder half uur mijn vingers kan kraken?
De mythe van artrose en gewrichtskraken
Er wordt vaak beweerd dat het regelmatig kraken van je gewrichten kan leiden tot artrose, maar is dat wel echt het geval?
Dr. Donald Unger voerde gedurende zo’n 60 jaar een persoonlijk experiment uit waarbij hij dagelijks de knokkels van zijn linkerhand kraakte. Na grondig onderzoek ontdekte hij geen tekenen van artrose in zijn handen. Een ander onderzoek onder 215 mensen vond evenmin een verband tussen het kraken van gewrichten en artrose.
Voorzichtigheid geboden
Hoewel er geen direct verband is gevonden tussen gewrichtskraken en artrose, wordt toch voorzichtigheid geboden. Het herhaaldelijk oprekken van gewrichten, met name in de nek, kan mogelijk leiden tot instabiliteit. Het wordt ook afgeraden om zelf gewrichten zoals de schouders en heupen te kraken, omdat dit eventueel tot slijtage kan leiden door het uit hun kom tillen van de gewrichten.
TIP: Het knakken van de vingers met gevouwen handen is nog het veiligst. Als je knakt of kraakt omdat de vingers of andere lichaamsdelen stijf voelen, kun je beter even langs de dokter of fysiotherapeut. Dat los je niet op met knakken van ledematen.
Wat gebeurt er als je je vingers knakt?
Bekijk de video hieronder, en lees verder >>
Foto: Canva, Africa images