Wat is er nou lekkerder dan een zomerse dag afsluiten met een barbecue? Ook als je door het warme weer geen energie hebt om lang voor de grill te staan, is er geen reden om de barbecue uit te laten. Kijk maar eens naar de volgende 7 barbecue recepten.
Deze 7 barbecue recepten maak je in een handomdraai
1. Zomerse kip mojito
Als je aan cocktails denkt, dan denk je automatisch aan de zomer. Ben jij gek op mojito’s? Dan is dit kiprecept met mojito marinade echt iets voor jou!
Ingrediënten
- 4 kippenpootjes
- 3 eetlepels witte rum
- Limoen
- Avocado
- Munttakjes
- 1 schepje suiker
Bereidingswijze
Doe de kippenpootjes met de munttakjes in een afsluitbaar zakje. Mix de rum en de suiker met het sap van de limoen en giet dit in het zakje erbij. Doe het zakje dicht en masseer de marinade in de kip. Laat de kip minimaal 30 minuten marineren. Verwarm ondertussen de barbecue. Leg de kippenpootjes op de grill en laat beide kanten goed gaar worden. Serveer de kippenpootjes met de avocado en eventueel schijfjes limoen. Eet smakelijk!
2. Kipsaté met zelfgemaakte satésaus
Saté mag natuurlijk niet ontbreken bij een barbecue. Ze zijn dan ook makkelijk te maken en vallen bij de meeste mensen altijd in de smaak. Met deze zelfgemaakte satésaus maak je indruk op je gasten! Én het is enorm makkelijk: je hebt enkel een handjevol ingrediënten nodig en het is zo gepiept. Serveer de saté bijvoorbeeld met een frisse salade, en je hebt een heerlijke basis voor je barbecue.
Ingrediënten
- 500 gram kipfilet
- Kruiden naar keuze (kruidenmix, soto kruiden, ketoembar, loas, djintan, djahé)
- Pakje met satéprikkers
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels pindakaas
- 150 milliliter kokosmelk
- 2 eetlepels ketjap manis
Bereidingswijze
Snijd allereerst de kipfilet in kleine blokjes van ongeveer 3 centimeter. Kruid het vlees eventueel met kruiden naar keuze. Rijg de blokjes aan de satéprikkers, houd hierbij altijd genoeg ruimte over aan de onderkant om het stokje vast te kunnen pakken. Dek de stokjes af en bewaar in de koelkast. Wanneer het tijd is om te eten, grill dan de kip zo’n 15 minuten op de barbecue.
- Tip: om te voorkomen dat je satéprikkers splijten dompel je ze van tevoren even in een hoog glas met water.
Hierna kun je de satésaus maken. Hak de knoflook klein en fruit in een pannetje met de olijfolie. Meng dit met de pindakaas, kokosmelk en ketjap. Verwarm het geheel op laag vuur en roer regelmatig door, zodat het niet aankoekt. Als de saus te dik is, voeg je eventueel nog een beetje kokosmelk toe. Als het juist te dun is, voeg je extra pindakaas toe.
Saté kun je goed combineren met bijvoorbeeld stokbrood met gefruite uitjes of gegrilde groenten. Een van onze favoriete barbecue recepten!
Deze variant is ook heerlijk, lees onder de pin verder >>
3. Heerlijke harissa honing worstjes: barbecue recepten
De combinatie van pittige harissa en zoete honing maken deze worstjes extra lekker. Pluspunt: je maakt ze in slechts 20 minuten.
Ingrediënten
- Cocktailworstjes
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel harissa
- 1 eetlepel sinaasappelsap
- Halve theelepel kaneel
- Satéprikkers
Bereidingswijze
Verwarm de barbecue. Leg de worstjes erop en wacht tot ze aan alle kanten bruin zijn. Mix de honing, de harissa, de sinaasappelsap en het kaneel. Voeg een snufje zout toe. Giet de helft van de mix over de worstjes heen en laat ze nog 1 minuutje op de barbecue liggen. Maak een spiesje door de worstjes op een satéprikkertje te prikken. De rest van de mix gebruik je als dip. Jammie!
Zo maak je zelf harissa, lees onder de pin verder >>
4. Paprikapakketjes met feta
Dit recept is vegetarisch, dus ideaal voor als je gasten ontvangt die geen vlees eten. De combinatie van paprika en feta maakt dit recept overheerlijk.
Ingrediënten
- Halve gesneden, rode ui
- 4 kleine courgettes
- 16 cherrytomaatjes
- 16 zwarte olijven
- 200 gram feta
- 2 eetlepels basilicum
- Olijfolie
- 4 rode paprika’s zonder zaadjes
Bereidingswijze
Doe de ui, courgette, cherrytomaatjes en de olijven gesneden bij elkaar in een bak. Kruimel hier de feta overheen en voeg de basilicum toe. Schenk hier een scheutje olijfolie overheen. Snijd daarna de paprika’s door de helft en verdeel de mix over de helften. Verpak de paprika’s in aluminiumfolie. Leg de paprika’s op een bakplaat op de barbecue. Laat ze hierop staan tot de groenten zacht zijn.
Deze variant is ook heerlijk, lees onder de pin verder >>
5. Gevulde portobello’s met spinazie en geitenkaas
Portobello’s zijn grote champignons. Een ideale groenten voor op de barbecue. Omdat ze zo groot zijn kun je ze makkelijk vullen: met bijvoorbeeld spinazie en geitenkaas doet het zeker niet onder aan een stuk vlees. Met dit vegetarische barbecue recept verras je zowel vegetariërs als niet-vegetariërs. Maar hoe maak je het?
Ingrediënten
- 4 portobello’s
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teen knoflook
- 300 gram gewassen spinazie
- 2 eetlepels zongedroogde tomaten reepjes
- 50 gram geitenkaas
- 1 snufje zout
- 1 snufje peper
Bereidingswijze
Veeg allereerst de portobello’s schoon, bijvoorbeeld met een champignonborsteltje. Verwijder hierna de steeltjes en snijd deze fijn. Hak ook de knoflook fijn. Verhit olijfolie in de koekenpan en fruit hierin de knoflook en de stelen gedurende 2 minuten. Voeg hierna een kwart van de spinazie toe. Zodra dit geslonken is, kun je het volgende kwart toevoegen, totdat je alle spinazie gebruikt hebt. Laat het vocht van de spinazie verdampen. Voeg daarna peper en zout toe naar smaak.
Leg de portobello’s op hun bolle kant en vul ze met het spinazie mengsel. Verdeel de zongedroogde tomaten erover en bestrooi met kaas. De portobello’s zijn nu klaar voor op de barbecue! Rooster ze zo’n 10 tot 15 minuten. Smelt de kaas niet goed? Doe de deksel van de barbecue dan eventjes dicht. Leuk én lekker om deze barbecue recepten allebei te proberen.
6. Barbecue garnalenspies met courgette
De barbecue-garnalenspies is een ultieme barbecue klassieker. De combinatie met courgette maakt het tot een heuse delicatesse.
Ingrediënten
- 1 courgette
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 gram cherry of snoeptomaatjes
- 6 sateprikkers
- Doosje knoflook garnalen
Bereidingswijze
Zet de barbecue aan en verwarm een grillpan voor op de barbecue mee mee. Snijd de courgette in plakjes van 1 cm dik en laat dit even trekken in het mengsel van de gedroogde oregano en olijfolie. Rooster de courgette 10 minuten op de barbecue en schep af en toe om. Voeg na 5 minuten de tomaten toe op de grill. Rijg ondertussen de garnalen aan de satéprikker en grill deze 4 tot 5 minuten mee. Vergeet ze niet halverwege te keren, en klaar ben je!
7. Barbecue bijgerecht: salade van meloen en venkel
Geen enkele barbecue is compleet zonder frisse salade. Verras je gasten met deze frisse salade van meloen en venkel.
Ingrediënten
- 1 galiameloen
- 1 venkelknol
- 15 gram verse dille
- Halve theelepel zeezout
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 theelepel dijonmosterd
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels dragonazijn
- 2 eetlepels kapperappeltjes
- Peper naar smaak
Bereidingswijze
Je hebt er misschien wel wat voor nodig, maar het recept is heel simpel. Schil en snijd de meloen in dunne plakjes en verwijder de zaden. Snijd daarna de harde stukken van de venkel en gooi die weg. Snijd de rest van de knol in de lengte in dunne plakjes en snijd de dille fijn. Meng daarna de meloen, venkel, zeezout en dille in een kom. Meng vervolgens in een aparte kom de crème fraîche met de mosterd, honing, olie en azijn tot een volle dressing. Breng, indien nodig, op smaak met wat peper. Voeg tot slot de dressing door de salade en maak het af met de kappertjes.
Met deze makkelijke en lekkere recepten barbecue je meer dan 1 of 2 keer per jaar. Vergeet niet tussendoor je barbecue goed schoon te maken. Zo blijft het grillen hygiënisch en gaat je barbecue langer mee.
Is het alweer een tijdje geleden dat je de barbecue hebt gebruikt? Bekijk dan deze video met tips van de Allerhande hoe je een barbecue met traditionele briketten aansteekt >>