Zijn Majesteit de Koning en minister-president Rutte wonen zaterdag 29 juni in Den Haag de 20e editie van Veteranendag bij. Dit evenement is een eerbetoon aan de meer dan 100.000 Nederlandse veteranen die zich hebben ingezet voor vrede. De Koning houdt een rede.
Persoonlijke verhalen in de Koninklijke Schouwburg
De dag begint met een ceremonie in de Koninklijke Schouwburg, waar veteranen hun bijzondere persoonlijke verhalen delen, begeleid door muziek en filmbeelden. De Koning geeft bij aanvang van de ceremonie een toespraak en spreekt na afloop met enkele veteranen.
De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>
Daarna ontvangen op het Lange Voorhout 70 veteranen een medaille als erkenning voor hun recente inzet. Voorafgaand houdt de minister van Defensie, Kasja Ollongren, een toespraak.
Een aantal bijzonder gedecoreerden krijgt de medaille opgespeld door onder anderen de minister-president, de minister van Defensie, de Commandant der Strijdkrachten en de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht. De Koning is aanwezig bij de medailleuitreiking.
Defilé op de Kneuterdijk en muziek op Malieveld
In de middag neemt Koning Willem-Alexander op de Kneuterdijk een defilé af. Daar nemen meer dan honderd detachementen aan deel. Bestaande uit zowel veteranen als actief dienende militairen van alle krijgsmachtdelen. Het defilé eindigt, na de ‘fly-past’ op het Malieveld, dat is omgetoverd tot muziekplein en waar de hele dag publieksactiviteiten plaatsvinden.
De Nederlandse Veteranendag is een eerbetoon aan alle veteranen die zich van de Tweede Wereldoorlog tot aan de huidige missies inzetten. Het doel is om maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen te bevorderen. De dag is ingesteld door de regering. Het Nationaal Comité Veteranendag, verzorgt de dag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie en diverse maatschappelijke partners.
In de Koninklijke Schouwburg staan de persoonlijke verhalen van veteranen centraal. Omroep West en Omroep Brabant zenden de openingsceremonie uit. Deze is ook te volgen via veteranendag.nl. Op het Lange Voorhout reikt Mark Rutte herinneringsmedailles voor vredesoperaties uit aan 70 militairen die net terug zijn van hun missie.
20 jaar Nederlands Veteranendag
Op Veteranendag eren en herdenken we de mannen en vrouwen, door de vlag te hijsen of een witte anjer te dragen. De witte anjer was tijdens de WOII een teken van verzet tegen de Duitse bezetters. Nu is de anjer het symbool van waardering voor de veteranen.
Iedereen mag de witte anjer dragen, een echte of een replica. Veel politici en andere autoriteiten dragen een week voor Veteranendag de bloem en tijdens Veteranendag mag heel Nederland ‘vlaggen’.
Dominique Schreinemachers vertelt het aangrijpende verhaal: “De laatste kogel was voor mezelf” >>
Foto: Michel Porro/Getty Images.