Ga naar de inhoud

Het verzorgen en schoonmaken van je kunstgebit

Kunstgebit

Het verzorgen en schoonmaken van een kunstgebit is essentieel voor het behoud van mondgezondheid en comfort, vooral voor senioren. Je kunstgebit reinigen is cruciaal voor de hygiëne in je mond en de levensduur van je kunstgebit. Heb je een kunstgebit of ben je voornemens om er 1 aan te schaffen? Lees dan vooral snel verder.

Het belang van kunstgebitverzorging

Het is belangrijk om de hele mond, inclusief eigen tanden, te reinigen om gaatjes, tandvleesontsteking en het mogelijke verlies van eigen tanden of implantaten te voorkomen.

In dit artikel bieden we een uitgebreide gids met praktische tips en adviezen om je kunstgebit in optimale staat te houden.

Waarom is een kunstgebit schoonmaken belangrijk?

Het correct verzorgen van een kunstgebit voorkomt infecties, slechte adem en andere mondproblemen. Bovendien zorgt het ervoor dat je kunstgebit langer meegaat.

Risico’s van onvoldoende verzorging

Onvoldoende verzorging kan leiden tot tandvleesontstekingen, schimmelvorming en slijtage van het kunstgebit. Het is daarom cruciaal om dagelijkse schoonmaakroutines te volgen. Wees voorzichtig bij het reinigen en hanteren van het kunstgebit om te voorkomen dat je het kunstgebit beschadigt. Gebruik geen gewone tandpasta en al helemaal geen huis-tuin-en-keuken middelen, omdat dit het kunstgebit kan beschadigen.

3 typen kunstgebitten

  1. Volledige kunstgebitten: volledige kunstgebitten vervangen alle natuurlijke tanden in de boven- en/of onderkaak.
  2. Partiële kunstgebitten: een partieel gebit draag je wanneer je nog enkele natuurlijke tanden hebt. Ze vullen de ontbrekende tanden aan.
  3. Implantaat-gedragen kunstgebitten: implantaat-gedragen kunstgebitten ondersteunen tandheelkundige implantaten die in het kaakbot zijn verankerd.

Symptomen van een slecht onderhouden kunstgebit

  • 1 van de eerste tekenen van een slecht onderhouden kunstgebit is een slechte adem. Een slechte adem komt veelal veroorzaakt door bacteriën en voedselresten.
  • Ongemakken zoals pijn, irritatie of zweren wijzen vaak op een slecht passend of vuil kunstgebit.
  • Verkleuringen en hardnekkige vlekken zijn indicaties dat uw kunstgebit niet goed wordt schoongemaakt.

Oorzaken en risicofactoren van niet goed reinigen

Het niet dagelijks schoonmaken leidt tot de opbouw van tandplak en bacteriën. Een slechte algemene mondhygiëne draagt ook bij aan problemen met het kunstgebit. Het kan ook zijn dat het gebit schoongemaakt wordt met een verkeerd reiniging product of borstel.

Onjuist gebruik van reinigingsproducten

Het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen zoals bleekmiddel kan het kunsthars van het kunstgebit ernstig beschadigen. Bepaalde prothesereinigers kunnen het kunsthars aantasten als ze dagelijks worden gebruikt.

  • Het is belangrijk om regelmatig een tandarts te bezoeken voor controle en professioneel reinigen. Je kan ook zelf thuis inspectie doen. Controleer je kunstgebit regelmatig op scheurtjes, verkleuringen en losse onderdelen.

Behandelopties en dagelijkse kunstgebit reinigen

Maak je kunstgebit dagelijks schoon met een zachte tandenborstel en een speciale prothese-reiniger, bij voorkeur met lauw water. Gebruik baking soda en een protheseborstel om je kunstgebit schoon te houden. Gebruik geen gewone tandpasta omdat deze het oppervlak ruw kan maken.

Preventieve maatregelen kunstgebitten

Poets je mond en tong dagelijks na een maaltijd om bacteriën te verminderen. Gebruik hiervoor een tandenborstel met zachte haren. Gebruik een reguliere zachte tandenborstel en speciale kunstgebit tandpasta om je mond te poetsen voordat je slapen gaat, ongeacht of je nog natuurlijke tanden heeft of niet.

Reinig je kunstgebit grondig met de door je tandarts aanbevolen producten en technieken. Het is belangrijk om geschikte reinigingsmethoden te gebruiken en bepaalde producten zoals tandpasta, bleekmiddel, vaatwasser en bruistabletten te vermijden. Deze producten een kunstgebit beschadigen.

Gebruik bijvoorbeeld speciale bruistabletten voor wekelijkse reiniging om ervoor te zorgen dat je prothese grondig schoon blijft.

Hoe kan ik mijn kunstgebit het beste bewaren?

Bewaar je kunstgebit ‘s nachts in een oplossing die is goedgekeurd door je tandarts. Dit voorkomt dat de gebitsprothese vervormd raakt. Gebruik geen scherpe voorwerpen, zoals scherpe nagels of punttangetjes, bij het schoonmaken of hanteren van je kunstgebit om schade te voorkomen.

Advies van tandartsen

Tandartsen benadrukken het belang van een goede kunstgebitverzorging om complicaties te voorkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig overleg te hebben met een tandheelkundig specialist voor advies en aanpassingen, aangezien een nieuw kunstgebit nodig is na een aantal jaren.

Lees onder het Instram-bericht verder >>

Tips van mondhygiënisten

Mondhygiënisten raden aan om zachte borstels en niet-schurende reinigingsmiddelen te gebruiken om je kunstgebit te reinigen. Een goede verzorging van je gebit is van vitaal belang voor je algehele mondgezondheid en welzijn.

4 veelgestelde vragen over kunstgebitten

1. Kan ik mijn kunstgebit met gewone tandpasta reinigen?

Nee, je kunt je kunstgebit beter niet met gewone tandpasta reinigen omdat deze te schurend is en het oppervlak kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een speciale prothese-reiniger.

2. Hoe vaak moet ik naar de tandarts voor mijn prothese?

Minimaal 2 keer per jaar voor controle en professionele reiniging.

Tip: Breng ook eens een bezoekje aan de mondhygiëniste, maar controleer van te voren je tandartsverzekering.

3. Wat moet ik doen als mijn kunstgebit pijn veroorzaakt?

Raadpleeg onmiddellijk de tandarts voor een aanpassing.

4. Kan ik mijn kunstgebit inhouden tijdens het slapen?

Het is meestal niet aan te raden om je kunstgebit in te houden tijdens het slapen. Er zijn belangrijke redenen waarom tandartsen doorgaans adviseren om het ’s nachts uit te doen:

  1. Rust voor het tandvlees en mondweefsel: Door je kunstgebit voor het slapen gaan uit te doen, geef je het tandvlees en de mondweefsels de kans om te rusten en te herstellen van de druk en wrijving die het gebit gedurende de dag veroorzaakt. Dit kan helpen om irritatie en pijn te voorkomen.
  2. Voorkomen van infecties: Het verwijderen van je kunstgebit ’s nachts helpt om schimmelinfecties, zoals stomatitis, te voorkomen. Deze infecties kunnen ontstaan door de opbouw van bacteriën en schimmels in de vochtige omgeving die ontstaat wanneer je het de hele nacht inhoudt.
  3. Verbeterde mondhygiëne: Het uitdoen geeft je de kans om zowel je gebit als je mond grondig te reinigen. Dit helpt bij het verwijderen van tandplak, voedselresten en bacteriën, waardoor de algehele mondgezondheid verbetert.
  4. Voorkomen van kaakbotverlies: Het continu dragen kan bijdragen aan toename van tandsteen en het verlies van kaakbot. Door het ’s nachts uit te doen, kan het kaakbot rusten en herstellen, wat bijdraagt aan de gezondheid van je kaak.

Tips voor het ’s nachts uitdoen

  • Bewaar in water: Bewaar je kunstgebit in een glas lauw of heet water of een speciale reinigingsoplossing om uitdroging en vervorming te voorkomen.
  • Dagelijks reinigen: Reinig je kunstgebit grondig voordat je het ’s nachts weglegt en zorg ervoor dat je mond schoon is voordat je naar bed gaat.

Als je om welke reden dan ook overweegt om je prothese ’s nachts in te houden, bespreek dit dan met je tandarts. De tandarts kan je adviseren op basis van je specifieke situatie en mondgezondheid van je gebit.

Lees ook: Sonisch tandenpoetsen anders dan elektrisch tandenpoetsen? De 6 verschillen.

Bekijk hier nog de informatieve video met tips voor het schoonmaken >>

Volg de bovenstaande tips en raadpleeg regelmatig je tandarts om ervoor te zorgen dat je prothese in topconditie blijft. Voor meer gedetailleerde informatie en persoonlijk advies, neem contact op met je tandarts.

Meer over: