“Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt boer Simon Wilms uit Anna Paulowna tegen NH Nieuws. Hij ziet zijn aardappeloogst door aanhoudende regen verzopen. Het begon in oktober al flink te regenen en het hield niet meer op. Wilms verwachtte wat droogte, maar nee, het bleef nat. Zo’n 20% van zijn aardappelen is verzopen.
Vertraging door overvloedige regenval
In Nederland worden boeren dit jaar geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen door de overvloedige regenval. Deze weersomstandigheden hebben niet alleen geleid tot vertragingen in de aardappeloogst, maar brengen ook extra druk met zich mee door specifieke beleidsmaatregelen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Wat zijn de gevolgen voor de boeren en de consumenten? Je leest het in dit artikel.
1 oktoberregeling
Het LNV heeft de zogenaamde 1 oktoberregeling ingesteld, wat inhoudt dat boeren na de oogst zo snel mogelijk een vanggewas moeten inzaaien, uiterlijk voor 1 oktober. Deze maatregel is bedoeld om nitraatuitspoeling te beperken en stimuleert duurzame landbouwpraktijken. Een vanggewas is een gewas dat na de oogst van het hoofdgewas wordt ingezaaid om uitspoeling van nitraat naar het grondwater te beperken. Dit is belangrijk voor het milieu omdat het helpt om de resterende voedingsstoffen in de bodem op te nemen, wat de waterkwaliteit verbetert en bodemerosie vermindert. Veelvoorkomende vanggewassen zijn bijvoorbeeld gras of rogge.
Korting op de stikstofnorm
Als boeren hun gewassen niet voor 1 oktober kunnen oogsten en daardoor niet op tijd een vanggewas inzaaien, krijgen ze een korting op hun stikstofgebruiksnorm voor het volgende jaar. Dit betekent dat ze minder stikstofmeststoffen mogen gebruiken, wat hen dwingt om nog zorgvuldiger om te gaan met hun bemesting. Hoewel dit beleid is ontworpen om milieuschade te beperken, legt het extra druk op boeren, vooral in jaren met slechte weersomstandigheden.
De impact op boeren
Deze beleidsmaatregelen voegen extra uitdagingen toe aan een seizoen dat al geplaagd wordt door overvloedige regenval en vertragingen in de oogst. Boeren moeten snel en effectief reageren om te voldoen aan de regelgeving en tegelijkertijd de kwaliteit van hun oogst te waarborgen. Dit vereist vaak aanvullende investeringen in technologieën en methoden om de drainage te verbeteren en de bodem sneller droog te krijgen.
Snel ingrijpen noodzakelijk
Toen er 2 weken geleden maar liefst 80 millimeter regen viel, moesten boeren snel greppels graven om het water weg te krijgen. De schade aan de oogst is nu al goed zichtbaar. Door de nattigheid konden de aardappelen pas 4 weken later geplant worden. En net nu ze in de grond zitten, komt er weer veel water. Dit leidt tot nadenken of verder planten nog zin heeft. Een ander probleem is de aardappelziekte fytoftora. Een nieuwe stam is actief en de huidige aardappelen zijn hier niet resistent tegen.
Bekijk ook deze beelden >>
Prijzen gaan omhoog
Het pootseizoen is nog niet voorbij, maar de oogstprognose ziet er slecht uit. Door de krapte op de aardappelmarkt verwacht Wilms hogere prijzen voor aardappelen, patat en chips. Ook andere boeren delen deze zorgen.
Bron: NH Nieuws. Foto: Suzana Marinkovic voor Canva