Ga naar de inhoud

Hoe kun je het beste je radiatoren ontluchten? En cv-ketel bijvullen


Je hebt het vast wel eens gehoord, het irritante geluid dat uit je verwarming komt. Tik, tik, tik… Dit zijn luchtbellen die door de leidingen schieten. Hoogste tijd om je radiator te ontluchten. Voordat je dat doet, moet je je cv-ketel bijvullen. Waarom? Hoe?

Waarom je regelmatig je verwarming moet ontluchten en je cv-ketel bijvullen

Een verwarming kan gekke geluiden maken, meestal hoor je het welbekende getik. Naast dit vervelende geluid kan je verwarming ook borrelende en ruisende geluiden maken. Als je dit hoort, en als je huis minder snel of niet warm wordt, is het tijd om je verwarming te ontluchten. Dit klusje moet je minstens één keer per jaar uitvoeren. Hierdoor wordt je verwarming sneller en beter warm. Op lange termijn bespaar je hierdoor een hoop energie!

Let op: ook als je verwarming zichzelf automatisch ontlucht, moet je hem regelmatig ontluchten en bijvullen. Deze radiatoren kunnen namelijk hun afsluitende werking verliezen, waardoor er alsnog een lage druk in de cv-ketel ontstaat.

Zelf je centrale verwarming onderhouden

Een verwarming ontluchten is een eenvoudig klusje dat je makkelijk zelf kunt uitvoeren. Je hebt een doek en een ontluchtingssleuteltje nodig. Heb je dat niet in huis? Haal het dan bij de bouwmarkt of bestel een ontluchtingssleutel online. Je kunt je verwarming het beste ontluchten in de ochtend, voordat de cv-ketel aanspringt.

Verwarming ontluchten in 10 stappen:

  1. Pak een doekje, een bakje dat onder je radiator past en een ontluchtingssleutel
  2. Zet de verwarming laag, het liefst uit
  3. Plaats het bakje onder je radiator
  4. Draai de radiatorkraan dicht
  5. Gebruik de ontluchtingssleutel om je verwarming aan de zijkant te ontluchten
  6. Vang het vocht op in het bakje
  7. Wacht tot al het lucht uit de verwarming is
  8. Draai de ontluchtingssleutel terug in zijn oorspronkelijke positie
  9. Draai de verwarming weer open
  10. Zet de verwarming weer aan

Heb je je verwarming laten ontluchten en hoor je nog steeds een tikkend geluid? Dan is er sprake van het uitzetten en krimpen van leidingen. Als je je huis verwarmt, dan zet metaal – door de warmte – uit. Als je de verwarming uit hebt staan, kan het zijn dat het metaal weer krimpt.

Waterdruk van je cv-ketel controleren

Zorg voordat je je verwarming ontlucht, dat de waterdruk in je cv-ketel op orde is. Alleen zo kan je de radiator optimaal ontluchten. Met een goed bijgevulde cv-ketel wordt je verwarming en water veel sneller warm. De waterdruk van je cv-ketel moet altijd tussen de 1,5 en 2 bar staan. De ketel valt uit als deze druk te laag is. Een cv-ketel bijvullen is ook een eenvoudige klus, maar vraagt iets meer inspanning dan het ontluchten van je verwarming. Het gaat er vooral om of je de juiste spullen in huis hebt. Je hebt een emmer, een handdoek, een dweil, een vulslang en eventueel een waterpomptang nodig.

Cv-ketel bijvullen in 10 stappen:

  1. Zet de verwarming laag, het liefst uit
  2. Wacht tot de cv-ketel is afgeslagen
  3. Maak de vulslang vast aan de waterkraan
  4. Vul de slang met water en maak de waterkraan dicht
  5. Maak de andere kant van de vulslang vast aan de vulkraan
  6. Zet de waterkraan en daarna vulkraan open
  7. Laat het systeem zichzelf vullen tot de druk 1.8 bar is
  8. Sluit de vulkraan en daarna de waterkraan dicht
  9. Vang het water op in de emmer
  10. Zet de verwarming weer aan

TIP: controleer de waterdruk van je cv-ketel ook na het ontluchten van je radiator.

Lees ook:

Meer over: