Ga naar de inhoud

Verwarming naar 22 graden? Gezondere temperatuur, en weer betaalbaar

Verwarming naar 22 graden en toch betaalbaar
In samenwerking met:

De overheid roept op om de temperatuur in je woning te verlagen tot 19 graden. Nu blijkt die temperatuur verre van ideaal te zijn voor je gezondheid. Aan de oproep werd gehoor gegeven, al was het maar voor een lagere energierekening. Dankzij een nieuwe uitvinding uit Groningen zet je de verwarming toch betaalbaar naar een comfortabele 22 graden. Hoe zit dat?

Keuze tussen comfort en kosten?

Overheid: maximaal 19 graden

“Nederland is goed op weg met energie besparen: de overheid, bedrijven en organisaties en mensen thuis”, zo klinkt het in een radiospot van de overheid. “Dus zet de verwarming weer op maximaal 19 graden en ’s nachts op 15.” De campagne, ‘Zet ook de knop om’, gaat verder in op isolatie en maatregelen als een hybride warmtepomp. “Dat is goed voor je portemonnee en het klimaat.”

Hoogleraar: 22 graden is ideaal

De verwarming zou naar 19 graden moeten. Doorpakken, noemt de overheid dat. Alleen er zit een addertje onder het gras, of gas in deze context: “De ideale temperatuur voor de homo sapiens is 22 graden”, zo zei professor Evert van de Vliert eerder tegen EenVandaag.

Hij wijst naar ‘honderden onderzoeken’. Er zijn individuele verschillen, maar ‘de temperatuur die de meeste mensen ideaal vinden, is 22 graden’. Gevolg? In het algemeen voel je je ‘eigenlijk niet prettig’ bij 19 graden in huis.

Thermisch comfort: verwarming hoger

Verwarming op 22 graden, doorverwarmen

Samengevat adviseert de overheid een temperatuur die goed is voor je portemonnee, niet voor je thermisch comfort. Daarom ‘moet’ je wel een keuze maken tussen comfort en betaalbaarheid. Of niet? Op de radio hoor je af en toe een opvallende variant van de overheidsspot. Doorverwarmen, zo luidt de tegengestelde oproep.
“Op 22 graden. Zo houd je je huis warm.” Wie of wat zit daarachter? 

Uitvinding die comfortwarmte goedkoper maakt

’s Werelds eerste katalysator voor pelletkachels

De ‘wie’ schuilt in een voormalige engineer van Philips, Zebra Technologies en Dr. Oetker, Johan Rispens. De Groninger is tegenwoordig verantwoordelijk voor innovatie bij BlueSolid, de marktleider in pelletkachels van de Benelux.

Dat brengt je naar de ‘wat’. Rispens heeft ’s werelds eerste katalysator voor pelletkachels uitgevonden. “Dat is goed voor je portemonnee en het klimaat”, knipoogt Rispens, verwijzend naar het taalgebruik uit de overheidscampagne voor 19 graden.

Katalysator bestrijdt houtrook- en geur

“De katalysator verbreekt een schadelijke moleculaire verbinding tussen verschillende stofdeeltjes”, vervolgt de innovator. “Daardoor bestrijdt de katalysator houtrook en -geur, hinderlijke aspecten van een pelletkachel.”

Het resultaat ervan is dat buren niks meer merken van de aanwezigheid van de pelletkachel. Je ruikt er niets van. Zaken als rookoverlast en geurhinder zijn voortaan verleden tijd.

Minder kosten afvoermateriaal

Bij zo’n nieuwe generatie pelletkachel (met katalysator) zie je wat condens uit de afvoer komen. Het is wat dat betreft net een gas-cv-ketel. Bij gasgestookte toestellen gaat de afvoer door de gevel.

Rispens pleit met oog op de katalysator nu ook voor een afvoer door de gevel bij pelletkachels. “Dat maakt de pelletkachel, die je gerust op 22 graden kunt zetten, betaalbaar. Het scheelt je heel wat kosten aan afvoermateriaal. En met de nieuwe katalysator ben je niet langer tot last voor je buren.”

Veiligheid bij ‘open’ en ‘gesloten’ pelletkachels

1. Trek voor wegtrekken rookgassen

Pelletkachels (houtpellets, doseert automatisch) verschillen technisch totaal van houtkachels (houtblokken, handmatig doseren). Een houtkachel vereist een lang rookkanaal dat boven het dak uitkomt. Dit lange rookkanaal bevordert de trek, het wegtrekken van de rookgassen. De afvoer van een pelletkachel gaat eerst (ook) omhoog en kan dan al door de gevel.

Brancheorganisaties zijn niet gelijk enthousiast, aangezien er dan minder afvoermateriaal verkocht wordt. Het raakt hen financieel. 

2. Risico bij stroomstoring

Zelfs verkopers van pelletkachels wijzen op een zeldzaam ‘gevaar’ van een geveldoorvoer. Er staat weleens wind op de gevel. Stel je voor dat het heel hard waait, of de stroom valt uit. De door stroom aangedreven ventilator van een pelletkachel kan de rookgassen dan niet snel afvoeren. En dan zou er eventueel rook in de kamer kunnen komen. Klopt die kritiek? Hoe gaat Rispens om met dat dreigende scenario? Hij wijst op een belangrijk onderscheid tussen ‘open’ en ‘gesloten’ systemen.

3. Nooit rook in de kamer 

Rispens: “Dat scenario geldt enkel voor ouderwetse, open pelletkachels: kachels met gaten en kieren. Bij die kachels kan er in het geval van stroomuitval – hoe vaak maak je dat werkelijk mee – rook in de kamer komen. Tegenwoordig maken we moderne, gesloten pelletkachels: die zijn richting de woonkamer luchtdicht en sluiten we concentrisch aan. De toevoer van zuurstof voor het vuur komt hierbij evengoed van buiten. Via deze installatiemethode komt er nooit rook in de woonkamer.”

4. Veilig en vriendelijk   

“Pelletkachels zijn getest met grote windkrachten en bevatten autonome veiligheidssystemen. En uiteindelijk is het heel simpel: er waren altijd 2 argumenten tegen een gevelafvoer. De rook en de geur konden als hinderlijk worden ervaren bij buren. En bij een stroomstoring kon je rook in de kamer krijgen. Dit is opgelost door de katalysator, gesloten pelletkachels en een concentrische aansluiting. Dat betekent dat het veilig en vriendelijk – richting de buren – kan. En vooral betaalbaar.”

Heilzaam paradijs: meer comfort, minder stress

Zelfregie keuze verwarming   

Stoken op houtpellets is een stuk goedkoper dan gas. De marktleider in pelletkachels richt daarom nu de pijlen op de overheid. “Nederland is goed op weg met gas besparen. Laten we lekker doorverwarmen. Met een pelletkachel. Zet ‘m op 22 graden”, zo betoogt Ripsens.

Zo houd je je huis warm en heb je zelf de regie over je energie. Zet ook de knop om? Zet ook de kachel aan!

Paradijs

De uitgesproken uitvinder hekelt het overheidsbeleid. “Jij bepaalt zelf hoe warm je het in huis hebt. En 22 graden is beter voor je.” Hij lijkt bijval te krijgen van emeritus hoogleraar Van de Vliert, die de ‘heilzame 22 graden’ bij EenVandaag ‘het paradijs’ noemde. Mensen kunnen stress ervaren als het kouder wordt in de woonkamer.

Rispens: “De overheid doet alsof je moet kiezen tussen kou en stress of een hoge energierekening. Je kunt ook kiezen voor een gesloten pelletkachel met concentrische aansluiting. Stressvrij, vol comfort, 22 graden.”

In samenwerking met:

Meer over: