Ga naar de inhoud

Verwarming al aan of nog even wachten? 8 tips CV aan in het vroege najaar

Update:
Verwarming, kachel aanzetten vroege najaar

De temperaturen dalen snel, en velen vragen zich af of ze de verwarming al moeten aanzetten. De afgelopen dagen was het een stuk kouder in huis, maar er staat nog mooi(er) weer op de planning. Wat is slim om te doen?

1. Is het echt nodig?

Energiecoach Bert Dierick adviseert om eerst te kijken of het echt nodig is om de verwarming aan te zetten. Misschien is een extra trui of een warm dekentje voldoende om de kou te trotseren. Overweeg goed voordat je de thermostaat omhoog draait; elke graad minder helpt energie te besparen.

2. Direct op 25 graden

Als de beslissing eenmaal is genomen om de verwarming aan te zetten, doe dit dan op een verstandige manier. Verwarmingsspecialist Robin Britsch raadt aan om de thermostaat eerst op 25 graden te zetten en alle radiatoren volledig open te draaien. Dit biedt een goede testmethode om te zien of het verwarmingssysteem naar behoren functioneert.

3. Zelf controleren

Als de radiatoren binnen een half uur nog steeds niet warm zijn, moet je mogelijk de radiatoren ontluchten of de ketel bijvullen. Controleer op het scherm van de ketel of de druk rond de 2 bar ligt. Als de druk lager is, is het bijvullen van de ketel noodzakelijk. Helpt dit niet, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een installateur.

Ook interessant om te lezen: de meest gestelde vragen over de centrale verwarming (incl. ontluchten).

4. Duurzaamheid

Voor een duurzame en efficiënte verwarming van je woning is goede isolatie cruciaal. Dit helpt niet alleen om de warmte binnen te houden, maar zorgt er ook voor dat de energie effectief wordt gebruikt.

Vergeet echter niet om je huis dagelijks 10 tot 15 minuten te luchten. Goede ventilatie is essentieel voor een gezond leefklimaat, zowel voor jou als voor je woning.

5. Elektrische kacheltjes

Sommige gezinnen kiezen in deze milde periode voor elektrische kacheltjes. Energiecoach Dierick benadrukt echter dat deze apparaten veel stroom verbruiken en duur zijn in gebruik. Gebruik ze alleen als het echt noodzakelijk is, en zoek naar meer duurzame en goedkopere oplossingen zoals extra kledinglagen.

Lees ook: warm worden zonder verwarming.

6. Nationale CV-ketel testdag

De 25e september is de ideale dag om je verwarming te testen. Installateur Britsch wijst erop dat dit het perfecte moment is om je cv-ketel te controleren, aangezien veel huishoudens dan weer beginnen met het verwarmen van hun woning.

Eventuele noodzakelijke reparaties kunnen dan snel worden uitgevoerd, omdat installateurs in september doorgaans kortere wachttijden hebben dan in de koude decembermaanden.

7. Thermostaat gebruik in de winter

Het gebruik van de thermostaat goed afstemmen in de winterperiode kan aanzienlijk verschil maken in energieverbruik en comfort. Overweeg om een slimme thermostaat te installeren die kan helpen met het optimaal beheren van de temperatuur.

Deze apparaten kunnen leren van je routines en zorgen ervoor dat je woning altijd comfortabel is zonder onnodig energie te verspillen.

8. Toepassingen van moderne verwarmingssystemen

Moderne verwarmingssystemen bieden tal van geavanceerde opties die zowel het comfort verhogen als energie besparen. Overweeg bijvoorbeeld de installatie van verwarmingszones in je huis, waardoor je de mogelijkheid hebt om elke ruimte afzonderlijk te verwarmen.

Dit is vooral handig in grotere huizen waar niet alle kamers constant in gebruik zijn. Door technologie zoals programmeerbare thermostaten en warmtepompen te integreren, kun je de efficiëntie van je verwarmingssysteem aanzienlijk verhogen en je energierekening verlagen.

Bron: van 1limburg

Meer over: