Een van de verspakketten van AH is tijdelijk uit de schappen genomen. Het gaat om het verspakket ‘Surinaamse Roti’. Het pakket onderging na vele klachten – waaronder ook van Surinaamse koks – een naamswijziging. Het roti pakket heet nu: AH Verspakket Roti.
Klachten over verkeerd verspakket voor roti gerecht
Het regende klachten over de ingrediëntenlijst op het Instagram-account van AH. De ingrediëntenlijst van het verspakket leek niet op de authentieke inhoud van een Surinaamse roti. En een echte Surinaamse kok kan ook uitleggen dat er in een authentieke roti geen prei, paprika, zoete aardappel, gedroogde tomaat en sperziebonen horen. Wel bevat roti kousenband. En dat belangrijke ingrediënt zat juist weer niet in het pakket.
Bekijk hieronder de reacties van liefhebbers van roti op het Surinaamse roti verspakket van AH >>
‘Dit mag en kan je geen roti noemen! ‘
Dit zijn enkele van de opvallendste reacties die op het internet te vinden zijn:
- “Wortel, paprika en sperziebonen in Surinaamse roti? Welke ‘Surinaamse’ chef heeft jullie aan het recept geholpen? Dit is een serieuze vraag want deze groenten hebben niks, nada, 0.0 met Surinaamse roti te maken.”
- “Wtf is dit!!! Dit mag en kan je geen roti noemen! Stop met zomaar buitenlandse gerechten eigen te maken!!”
- “Ongekend, laat wel zien dat de AH toch weinig weet over verschillende keukens en eten! Ik zou zeggen ga eens inspiratie opdoen in een lokale Surinaamse toko.”
Niet de eerste keer kritiek op een productnaam
Albert Heijn vindt de kritiek terecht en heeft het verspakket inmiddels omgedoopt tot ‘AH verspakket roti’.
Het aanpassen van een productnaam is overigens niet nieuw voor Albert Heijn. Ze kregen in het verleden eerder kritiek op hun Surinaamse pindasoep en de Vietnamese pho. Deze ‘miskleunen’ zien sommigen echt als een gebrek aan respect voor diverse culinaire tradities. De kritische koks benadrukken het belang van het behoud van authentieke wereldgerechten als een essentieel onderdeel van ons culturele erfgoed.
Wat zit er in een traditioneel Surinaamse roti?
Roti is een van origine Surinaams gerecht met kip. Wist je dat roti eigenlijk gewoon brood betekent? Roti wordt in de meeste gevallen geserveerd met kipcurry, aardappel curry, kousenband en een ei. Er bestaan ook vegetarische varianten (zonder kip). Wil je zeker zijn dat je echte Surinaamse roti serveert kies dan voor onderstaande ingrediënten.
Recept voor Surinaamse roti:
- Rotivellen (dunne platte broodjes)
- Kousenband (lange peul)
- Aardappelen
- Ui
- Knoflook
- Madame Jeanette peper (optioneel, voor wie van pittig houdt)
- Kip of ander vlees naar keuze (vaak worden kippenbouten gebruikt)
- Masala (Surinaamse kerriepoeder)
- Komijnpoeder
- Kurkumapoeder
- Zonnebloemolie
- Zout
Koop je de ingrediënten voor roti los ben je mogelijk wel meer geld kwijt dan wanneer je een Verspakket roti van de supermarkt bereidt.
In het artikel hieronder lees je meer over verspakketten en waarom ze veelal voordeliger zijn in de aankoop.
Het staat je natuurlijk altijd vrij om de richtlijnen voor een echte Surinaamse roti aan je laars te lappen door aan de rotivellen, kip en masala extra groenten of andere ingrediënten toe te voegen.
Bronnen: RTL Nieuws, Instagram, De Telegraaf. Hoofdfoto: Frank van den Bergh.
Zijn verspakketten gezond, handig én voordelig?
“Wat gaan we vanavond eten?” Dit is misschien wel de meest gestelde vraag die gezinsleden aan elkaar stellen. Wat nu als je aan de beurt bent om te koken en je hebt nog geen idee? Misschien is een verspakket dan de oplossing. Wij vroegen ons af: zijn verspakketten zo handig, gezond én voordelig? We gingen op onderzoek uit.
Verkoop verspakketten met 20 procent omhoog
De populariteit van het verspakket is ongekend groot. Supermarkt nieuwsbron Distrifood liet onlangs weten dat de verkoop met 20% is gestegen.
Wat is een verspakket?
Een verspakket is een handig samengesteld pakket van verse ingrediënten die perfect zijn afgemeten voor een specifiek recept. Denk aan smaakvolle groenten, kruiden en basisingrediënten die nodig zijn om een heerlijke maaltijd te bereiden. Deze pakketten zijn ontworpen om het koken eenvoudiger en efficiënter te maken, zelfs voor degenen met weinig tijd of culinaire ervaring.
De populairste soorten zijn de verspakketten van AH. Voor zover bij ons bekend is dat de eerste supermarkt die met de verkoop ervan begon. Ook de verspakketten van Jumbo nemen gretig aftrek.
Hoe gezond is een verspakket?
Verspakketten staan niet alleen bekend om hun gemak, maar ook om hun gezondheidsvoordelen. Doordat de ingrediënten vers en onbewerkt zijn, behouden ze hun voedingswaarde en smaak. Bovendien stellen verspakketten je in staat om gevarieerde en gebalanceerde maaltijden te bereiden, waardoor je gemakkelijk voldoet aan je dagelijkse behoeften aan groenten en andere essentiële voedingsstoffen.
Zijn verspakketten voordelig?
Absoluut! Verspakketten bieden niet alleen financiële voordelen, maar ook gemak en tijdsbesparing. Ze verminderen de stress van het bedenken van maaltijden en het winkelen voor losse ingrediënten. Voor werkende individuen, gezinnen of iedereen die van gemak houdt, zijn verspakketten een slimme keuze. Het weggooien van overtollige groenten is ook verleden tijd en past in de tijd van consuminderen.
We maken een vergelijkend rekensommetje. We nemen als voorbeeldrecept erwtensoep:
Losse ingrediënten voor erwtensoep kost ongeveer:
- Spliterwten: 0.85
- 1 prei 0.75
- 2 winterpenen 0.90
- 1 knolselderij, geschild en in blokjes 1.35
- 1 grote ui, fijngehakt 1.39
- 2 aardappelen, geschild en in blokjes 1.74
- 250 gram gerookte spekreepjes 3.19
- 1 rookworst 2.15
- 2 laurierblaadjes 1.99
- Verse peterselie, fijngehakt (voor garnering) 1.19
- Zout en peper naar smaak
- Totaal: 15.50 euro
Het AH Erwtensoep
Erwtensoep als verspakket (voor 6 personen) van AH kost:
- AH Erwtensoep verspakket 3.79
- Zelf toevoegen krabbetjes 2.49
- 1 rookworst 2.15.
- Totaal: 8.43 euro
In vergelijking met het kopen van losse ingrediënten, bespaar je met een verspakket in het geval van de erwtensoep voor 6 personen al snel een bedrag van 7 euro.
Voordelen van een verspakket
Het scheelt ook tijd, zo’n pakket uit de supermarkt. Tijd die je anders kwijt bent aan zoeken naar de ingrediënten in de verschillende schappen. En wat er ook vaak gebeurd is dat je nog meer ‘lekkers’ onderweg tegenkomt, die je ook in je mandje meegaan naar de kassa.
Het vermijdt ook verspilling. Misschien denk je te besparen met de laurier en de andere losse ingrediënten, omdat je grotere porties koopt. De praktijk wijst uit dat we veel restjes levensmiddelen en kruiden weggooien of lang laten staan in de keukenkastjes. Met een verspakket koop je precies genoeg.
Hoe lang blijft zo’n maaltijdpakket gemiddeld goed?
Nog een voordeel van verspakketten is hun langere houdbaarheid in vergelijking met losse ingrediënten. De zorgvuldig geselecteerde en verpakte verse producten blijven over het algemeen langer goed, waardoor je flexibeler bent in het plannen van je maaltijden.
Onze conclusie is: Een verspakket is niet alleen een handige keuze, het is ook een gezonde en niet in de laatste plaats een voordelige keuze.