Ga naar de inhoud

Verschil tussen een keramische- en inductie kookplaat: wat is de beste keuze?

Update:
Keramisch koken inductie koken verschil

De overstap naar elektrisch koken wordt steeds belangrijker nu we van het gas af moeten. Maar wat is de beste keuze: een keramische of inductie kookplaat? Beide zijn goede gasloze alternatieven. Ze verschillen alleen in energieverbruik, snelheid en duurzaamheid. In dit artikel leggen we de verschillen uit zodat je een bewuste keuze maakt.

De overstap naar duurzamer koken

Voor veel mensen betekent dit de overstap naar een elektrische kookplaat. Welke kookplaat is de beste keuze? Er zijn 2 populaire opties: de keramische kookplaat en de inductie kookplaat. Beide bieden een oplossing voor gasloos koken. Alleen er zijn wel duidelijke verschillen tussen de 2.

Wat is een keramische kookplaat?

Een keramische kookplaat werkt op elektriciteit en maakt gebruik van verwarmingselementen onder een glazen plaat. Deze elementen warmen de plaat op, en de warmte wordt doorgegeven aan de pannen. Het gladde oppervlak van keramische kookplaten maakt ze eenvoudig schoon te maken, maar het koken zelf kan iets trager zijn, omdat de warmte eerst door het glas moet.

Voordelen van een keramische kookplaat

Een keramische kookplaat is eenvoudig te gebruiken. Je hoeft geen speciale pannen te kopen, omdat elke pan werkt op een keramische kookplaat. Over het algemeen zijn keramische kookplaten goedkoper dan inductieplaten. De strakke, glazen afwerking ziet er modern en minimalistisch uit. De hele kookzone warmt op, wat zorgt voor een goede warmteverdeling.

Nadelen van een keramische kookplaat

Omdat de kookplaat eerst zelf moet opwarmen, duurt het langer voordat je begint met opwarmen. Een deel van de warmte gaat verloren omdat de kookplaat zelf warm blijft, zelfs nadat je de pan van het fornuis hebt gehaald.

  • Hoger energieverbruik: Door het warmteverlies kan een keramische kookplaat meer energie verbruiken, wat minder efficiënt is dan inductie.

Wat is een inductie kookplaat?

Een inductiekookplaat werkt ook op elektriciteit en gebruikt elektromagnetische velden om direct de pan op te warmen. De kookplaat zelf wordt nauwelijks warm, omdat de warmte direct in de bodem van de pan wordt gegenereerd. Dit maakt inductie sneller en energiezuiniger dan een keramische kookplaat.

Voordelen van een inductiekookplaat

Inductiekookplaten warmen pannen vrijwel direct op, wat de kooktijd aanzienlijk verkort. De kookplaat zelf wordt niet heet, wat de kans op verbranding minimaliseert. Dit is vooral handig als je kleine kinderen hebt. Inductiekoken biedt een zeer precieze manier om de temperatuur te regelen, waardoor gerechten niet snel aanbranden.

  • Energiezuinig: Omdat de warmte direct in de pan wordt gegenereerd, gaat er weinig energie verloren, wat zorgt voor een lager energieverbruik.

Nadelen van een inductiekookplaat

Het nadeel van inductiekoken is dat je pannen nodig hebt met een magnetische bodem. Dit betekent dat sommige van je oude pannen mogelijk niet meer bruikbaar zijn. Inductiekookplaten zijn doorgaans duurder in aanschaf dan keramische kookplaten. Omdat inductiekookplaten sterk afhankelijk zijn van de elektromagnetische werking, kan een defect of storing in de stroomtoevoer voor problemen zorgen.

Kan ik mijn inductiepannen gebruiken op een keramische kookplaat? Ja, je kunt inductie pannen gebruiken op een keramische kookplaat. Inductie pannen zijn gemaakt met een magnetische bodem die nodig is voor inductiekoken. Deze werken ook prima op een keramische kookplaat omdat deze gewoon gebruik maakt van stralingswarmte.

Houd er wel rekening mee dat inductie pannen vaak een dikkere bodem hebben, wat kan zorgen voor iets tragere opwarming op een keramische kookplaat vergeleken met op inductie.

Lees ook: Inductiekookplaat schoonmaken doe je zó.

Wat is gezonder, keramisch koken of inductie koken?

Inductie koken wordt over het algemeen als gezonder beschouwd dan keramisch koken. Hier zijn enkele redenen:

  • Veiligheid: Inductiekookplaten blijven koel aan de oppervlakte, wat het risico op brandwonden aanzienlijk vermindert, vooral in huishoudens met kinderen.
  • Efficiëntie: Omdat inductiekoken de pan direct verwarmt, wordt er minder energie verspild. Dit betekent dat je minder lang hoeft te koken, wat voedingsstoffen in sommige gerechten helpt te behouden.
  • Vermindering van schadelijke stoffen: Bij keramisch koken kan er tijdens het koken rook en stoom ontstaan, vooral bij hoge temperaturen. Inductiekoken vermindert dit risico omdat de kookplaat zelf niet zo heet wordt en er minder kans is op verbranding van voedsel.
  • Nauwkeurige temperatuurregeling: Inductiekoken biedt een snellere en nauwkeurigere controle over de temperatuur, wat helpt om de kwaliteit en smaak van voedsel beter te behouden.

Kortom, inductie koken kan gezonder zijn vanwege de veiligheid, efficiëntie en de vermindering van schadelijke stoffen tijdens het koken.

Welke kookplaat is duurzamer?

Wanneer we het hebben over duurzaamheid, zijn beide kookplaten betere opties dan het koken op gas, maar er zijn verschillen. Een inductiekookplaat is over het algemeen energiezuiniger en verbruikt minder stroom omdat de warmte direct wordt overgedragen naar de pan.

Hierdoor is er minder energieverlies in vergelijking met een keramische kookplaat, die eerst zichzelf moet opwarmen voordat het de pan bereikt. Dit betekent dat je met inductie op de lange termijn energie bespaart, wat goed is voor zowel je portemonnee als het milieu.

Daarbij komt dat inductiekoken veiliger is en minder kans geeft op energieverspilling, omdat de kookplaat alleen warmte genereert als er een pan op staat. Dit maakt inductie, vanuit een duurzaam oogpunt, een betere keuze.

Waarom kiezen voor inductie?

Gezien de voordelen op het gebied van energie-efficiëntie en snelheid, is inductie vaak de meest logische keuze als je kijkt naar een gasloos alternatief. Het lagere energieverbruik maakt het een groenere keuze, wat goed aansluit bij de huidige klimaatdoelen en de transitie naar duurzame energie.

Conclusie: keramisch of inductie? Als je op zoek bent naar een duurzame oplossing om van het gas af te stappen, dan is de inductiekookplaat de beste keuze. Het lagere energieverbruik, de snellere kooktijd en de grotere veiligheid maken inductie tot een toekomstbestendige optie. Hoewel de aanschafprijs hoger kan liggen en je misschien nieuwe pannen moet kopen, verdien je deze investering snel terug door de besparing op je energierekening.

Keramische kookplaten zijn nog steeds een prima alternatief, vooral als budget een grote rol speelt. Ze zijn eenvoudig te gebruiken en zien er net zo modern uit.

Bekijk hier nog de showroompresentatie van Coolblue >>

Hoofdfoto: Canva.

Meer over: