Ga naar de inhoud

Verontwaardiging over nieuw standbeeld van koningin Elizabeth in Noord-Ierland

Update:
Elizabeth

Inwoners van Noord-Ierland uiten hun ontevredenheid over een nieuw standbeeld van koningin Elizabeth. Het bronzen kunstwerk, ontworpen door Anthony Brennan, heeft veel kritiek gekregen sinds de onthulling afgelopen vrijdag. Volgens veel inwoners lijkt het sculptuur totaal niet op de overleden vorstin. Een buurtbewoner vertelde de BBC: “Degene die dit heeft gemaakt, moet zijn ogen laten testen.”

Emotionele reacties en oproepen tot verwijdering

De negatieve reacties komen vooral voort uit emotionele redenen, aangezien koningin Elizabeth een belangrijke figuur was voor veel Britten. De inwoners willen dat het standbeeld wordt verwijderd omdat ze het oneerbiedig vinden. Een andere buurtbewoner zei: “Ik hoop serieus dat het wordt weggehaald, het is een schande.” Dergelijke uitspraken laten zien hoe gevoelig de kwestie ligt voor de gemeenschap.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Kritiek op de kunstenaar

Naast de oproep tot verwijdering van het standbeeld, hebben veel mensen hun kritiek geuit op Anthony Brennan, de kunstenaar achter het werk. Ze vinden dat hij het aanzien van de koningin niet goed heeft weergegeven en dat hij het project beter had moeten voorbereiden. Sommigen vragen zich af waarom de kunstenaar is gekozen om dit belangrijke monument te maken, gezien het eindresultaat.

Lees ook: Standbeeld van Prins Philip mag weg: te lelijk?

Culturele impact en verantwoordelijkheid

De controverse over het standbeeld heeft ook een bredere discussie over de culturele impact en verantwoordelijkheid aangewakkerd. Kunstenaars en lokale overheden moeten zorgvuldig overwegen hoe historische figuren worden afgebeeld om respect te tonen aan hun herinnering. Deze situatie benadrukt het belang van het betrekken van het volk bij het plaatsen van openbare kunstwerken. Veel inwoners voelen zich betrokken bij deze kwestie omdat het deel uitmaakt van hun gemeenschappelijke erfgoed en geschiedenis.

Online repercussies

De controverse rond het standbeeld van koningin Elizabeth in Antrim, Noord-Ierland, heeft ook geleid tot tumult op sociale mediaplatformen. Lokale autoriteiten zagen zich genoodzaakt de reactiemogelijkheden uit te schakelen nadat een stortvloed aan negatieve reacties was binnengekomen. Boze opmerkingen varieerden van kritiek op de gelijkenis tot vragen over het beoordelingsproces dat tot de goedkeuring van het kunstwerk leidde.

Lees ook: De 20 beste boeken over het Britse Koningshuis

Betekenis van de hondensculpturen

Naast het standbeeld van koningin Elizabeth is ook een sculptuur van prins Philip en enkele van haar geliefde corgi’s geplaatst. Deze honden waren een belangrijk onderdeel van haar leven en hun toevoeging zou een teder eerbetoon moeten vormen. Helaas heeft de controverse over het beeld van Elizabeth zelf de aandacht afgeleid van deze goedbedoelde toevoegingen, die symbool staan voor haar nauwe band met haar huisdieren. Voor veel mensen in de gemeenschap blijft de vraag of deze sculpturen voldoende eer betonen aan haar geheugen ondergeschikt aan het gesprek over de gelijkenis van het centrale beeld.

Afgelopen zondag was de voormalig vorstin 1 jaar geleden overleden >>

Bron AD, Talpa. Foto: Karwai Tang/WireImage voor Getty Images

Meer over: