30 augustus is het de Internationale Dag van Vermisten. Op deze dag wordt stilgestaan bij de duizenden vermiste personen op de wereld. In Nederland worden jaarlijks tussen de 16.000 en 20.000 als vermist opgegeven. Gelukkig is 85% binnen 48 uur weer terecht. Ongeveer 20 personen blijven langer dan 1 jaar weg – en daarvan komen er gemiddeld 15 niet meer terug.
Schokkende cijfers, tijd om hier aandacht aan te besteden. Lees hier alles over vermissingen.
De Internationale Dag van Vermisten
De oorsprong van de Internationale Dag van Vermisten ligt in Midden-Amerika. De Latijns-Amerikaanse Federatie van Organisaties van Familieleden van Gevangenen en Vermisten richtte deze dag op om aandacht te vragen voor al hun vermiste familie en vrienden. In Latijns-Amerika verdwijnen namelijk ontzettend veel mensen, meestal vanwege politieke redenen of door drugsgeweld. Deze mensen komen vaak nooit meer terug en dat is iets wat veel families tot wanhoop drijft. Zij zaan stil bij deze dag sinds 1980, wij sinds 2010. Vanaf die dag is deze dag opgenomen in de internationale dagen van de Verenigde Naties.
Wanneer is er sprake van een vermissing?
Wanneer ben je nou eigenlijk vermist? Dat vragen veel mensen zich af. Ook kan het bij sommige personen veel langer duren voordat iemand hun afwezigheid opmerkt en zich gaan afvragen waar deze persoon is. Kenmerken van een vermissing zijn in elkr geval dat een persoon van het ene op andere moment onvindbaar is. De Nederlandse politie hanteert in ieder geval de volgende criteria voor een vermissing:
- De persoon is onverwacht verdwenen uit zijn of haar veilige omgeving
- Het is onbekend waar de persoon nu is
- De zoekenden zijn ervan overtuigd dat de vermiste persoon gevonden wil worden
Wat doet de politie bij een vermissing?
Als er iemand vermist wordt, vult de politie gelijk een uitgebreide vragenlijst in. Op de basis hiervan wordt er een inschatting over de aard en ernst van de vermissing gemaakt. De politie plaatst in elk geval een oproep op haar website en social media. Ook kan er een Burgernet-bericht uitgaan. Een vermissing van een kind dat jonger is dan 13 jaar wordt als een urgente vermissing opgepakt. Wanneer er sprake is van levensgevaar kan er een Amber Alert of Vermist Kind Alert worden verspreid. Dit verschilt per vermissing.
Komen alle vermissingen direct in het nieuws?
Lang niet alle vermissingen komen in het nieuws. 85% van de vermisten zijn binnen 48 uur weer terecht. Daarnaast zijn lang niet alle zaken urgent, omdat er vaak mensen tussen zitten die helemaal niet gevonden willen worden. In dat geval behandelt de politie het ook niet als een vermissing.
Waarom krijgt de ene vermissing meer aandacht dan de ander?
Elke vermissing is anders. De 1 komt snel in het nieuws en is belangrijk, terwijl de politie bij de ander wat langer lijkt te wachten. Ook krijgt de ene vermissing meer aandacht dan de andere. Veel mensen vragen zich ook af waarom de ene vermissing meer aandacht krijgt dan de ander. Deskundigen kunnen hier geen antwoord op geven. Aan de politie ligt het ook niet, blijkt uit onderzoek. Volgens de Stichting Zoekjemee lijkt het geslacht, culturele achtergrond en het verhaal van de vermissing een grote rol te spelen.
Wat moet je doen bij een vermist persoon?
Is er iemand die je kent vermist? Doe dan zo snel mogelijk aangifte en maak melding bij de politie. Als het om een klein kind gaat, zoek dan eerst op de plaatsen waar het kind gevaar kan lopen. Ga na of de vermiste een bericht of afscheidsbrief heeft achtergelaten. Check zijn/haar computer of telefoon. Maak verder een lijst van de kleding en sieraden die door de vermiste persoon gedragen worden en wat diegene mee heeft. Tot slot: verander niets in het huis van de vermiste.
Lees ook: