Het verlies van wenkbrauwen hangt vaak samen met haarverlies. In medische terminologie heet het uitvallen van wenkbrauwen madarose. Het kan te maken hebben met alopecia, met een andere huidaandoening of met een schildklieraandoening. Ook stress en ouder worden kunnen factoren zijn die ervoor zorgen dat je opeens je expressie kwijt bent: je wenkbrauwen zijn opeens (deels) verdwenen! Wat nu?
Veel voorkomend
Wenkbrauwen verliezen is een veel voorkomend probleem. Wat doe je als je wenkbrauwen opeens uitvallen of uitdunnen? Allereerst: geen nood, het is meestal tijdelijk en er is een aantal hulpmiddeltjes om er in de tussentijd op je best uit te zien. Het is daarbij belangrijk om te kijken wat de oorzaak zou kunnen zijn, zodat je een geschikte behandeling kunt vinden. Dit zijn 5 mogelijke oorzaken:
1. Stress
Stress is een veel voorkomende oorzaak van het verliezen of uitdunnen van je wenkbrauwen. Met veel stress verandert je metabolisme. Je cortisolwaarden veranderen en daardoor gebeurt er van alles in je lichaam. Niet zo gek dus dat je ook je wenkbrauwen opeens niet meer terug herkent.
2. Eczeem
In het geval van eczeem zit je met een ernstiger probleem. Schakel een dermatoloog in. Eczeem is een lastige ziekte die meestal chronische roodheid, jeuk en ongemak veroorzaakt. Vaak tast het ook het gedeelte bij je oogleden aan. Luister naar je arts en gebruik indien nodig de voorgeschreven medicatie.
3. Je bent te enthousiast geweest met epileren
Wees voorzichtig met epileren en verwijder niet te veel haren. Dat kan ervoor zorgen dat je je wenkbrauwen helemaal niet meer in goede staat terugkrijgt. Vermijd dat.
4. Medicijnen
Bepaalde medicijnen voor artritis kunnen bijvoorbeeld haaruitval in de wenkbrauwen en wimpers veroorzaken. Check dit en ga naar je huisarts.
5. Veranderingen in je metabolisme
Als je ouder wordt vertraagt je metabolisme. Dat kan soms tot haaruitval leiden. De haarzakjes worden minder gestimuleerd en je haargroei wordt langzamer.
Plan van aanpak
Vergroot je dagelijkse inname van mineralen, foliumzuur, mineralen en vitamines A, B3 en E. Eet meer biergist, eieren, wortels, broccoli, uien, perziken, kalkoen en paprika.
Maak voor je slapen gaat je wenkbrauwen goed schoon met een watje en wat water en eventueel een lichte scrub. Masseer daarna (bijvoorbeeld met een wattenstaafje) je wenkbrauwen in met een beetje pure castorolie, rozemarijnolie of wonderolie. Deze oliën kun je in goede reformwinkels kopen of online bestellen. Als je dit elke dag doet, dan stimuleert dat de groei van je wenkbrauwen.
Teken overdag je (goed schoongemaakte) wenkbrauwen in met een potloodje. Houd rekening met de kleur van je haar en huidskleur. Vooral als je iets ouder bent kan een te donker kleurpotlood hard staan of een namaakeffect geven. Neem er de tijd voor. Je kunt ook kiezen voor een mooie wenkbrauwpoeder.
Wenkbrauwen tatoeëren
Veel schoonheidssalons raden bij verlies van wenkbrauwen aan om wenkbrauwen te tatoeëren. Bij ‘machinale-permanente’ make-up wordt het pigment in de huid geïnjecteerd via een tattoo-apparaat. Een fijn naaldje maakt prikjes in de huid en vult dit direct op met pigment. Tegenwoordig gebruiken ze semipermanente pigmenten. Met de semipermanente inkt van tegenwoordig vervaagt de inkt na 2 à 3 jaar. Je kunt ook kiezen voor microblading. Het grootste verschil tussen wenkbrauwen tatoeëren en microblading? Bij microblading gebruiken ze mesjes, bij tatoeëren een tattoo-naald. Microblading is niet geschikt voor de vette huid. De behandeling duurt meestal 2 tot 3 uur. Er zijn vaak 2 of 3 vervolgbehandelingen nodig. Houd rekening met een prijs tussen de 300 en 400 euro.
Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Ook interessant om te lezen: