Niks mis met je relatie, en toch merk je dat je diep onder de indruk bent van iemand anders. Ondanks, dat je dacht dat je de liefde van je leven had gevonden. Verwarrend! Ben je verliefd? Is dat verkeerd? En wat zegt dat over je relatie? Wij leggen uit dat het geen ramp hoeft te zijn.
Het komt vaker voor
Misschien sluipt het erin: je spreekt elkaar, je krijgt een compliment, kunt samen lachen. En ineens merk je dat iemand vaker in je gedachten is dan je zou willen. Is dat verkeerd? Het is vooral verwarrend! Het voelt onrustig en onzeker, en je maakt je zorgen over je relatie.
Om te beginnen: je bent niet de eerste of de enige die dit overkomt. In iedere langere relatie kan een van de 2 ineens onder de indruk raken van iemand anders. Puur een chemisch verhaal: hormonen en neurotransmitters zoals oxytocine, endorfine en dopamine worden door je hersenen aangemaakt, en die zorgen voor een irrationele reactie.
Nog een hart onder de riem: verliefdheid gaat over. Altijd. Dus ook deze verwarrende gevoelens, waar je misschien helemaal niet op zit te wachten, gaan op een gegeven moment voorbij.
Het kan een symptoom zijn van een grotere probleem
Is er iets mis in je relatie, waardoor een nieuwe liefde een kans heeft om op te bloeien? Dat kan, maar het hoeft niet. Het kan dat deze nieuwe onbekende iets aanspreekt wat je in je eigen relatie mist. Is je partner niet sportief, en kom je iemand tegen die sporten net zo leuk vindt als jij? Dat kan verklaren waarom je je daartoe aangetrokken voelt. Kijk kritisch naar je relatie: zijn jullie in een sleur terecht gekomen? Is jullie verhouding nog in balans? Wat mis je, wat zou je graag anders willen zien? En: wat kun je zelf doen om dat te veranderen? Misschien is deze vlam in de pan de aanleiding om de relatie met je partner op te frissen. En misschien is dit de druppel: je besluit om met de relatie te stoppen en te gaan scheiden. Verdrietig, maar wel duidelijk.
Vertel je het aan je partner? Of vertel je het aan je crush?
Niet leuk om te horen, als je partner vertelt verliefd op iemand anders te zijn. En ook lastig om te vertellen dat je verliefd bent op een ander. Maar hoe moeilijk het ook is, het is goed om eerlijk te zijn. Misschien kun je er samen om lachen, om die gekke hormonen die jou het leven zuur maken. Bovendien wordt het een stuk lastiger om nu, achter de rug van je partner om, een affaire te beginnen met je crush.
Wel of niet opbiechten
Maar er is ook iets voor te zeggen om je partner niet nodeloos ongerust te maken. Je bent toch niet van plan om te vertrekken? En je wilt toch niets met deze gevoelens doen? Of je het vertelt of niet, dat hangt waarschijnlijk af van hoe open jullie in de relatie met elkaar spreken over vervelende zaken. Wat levert het jullie samen op? Jou een last van je schouders, maar je partner een onvertrouwd gevoel.
Is het slim om aan degene waar je verliefd op bent, te vertellen hoe je je voelt? Slecht idee! Het kan de zaken namelijk een stuk ongemakkelijker maken, zeker als het een collega of een kennis is. Bovendien: wat als hij of zij je gevoelens beantwoordt? Voordat je het weet, zit je in een hele ingewikkelde situatie. Verstandiger dus om dat niet te doen.
Voel je verliefdheid niet
Zo verleidelijk! Je wilt het liefst samen tennissen, naar een museum of elkaar zomaar tegenkomen op een borrel, het lijkt allemaal een fantastisch idee. Maar door elkaar te zien, voed je de verliefdheid. Je gevoelens worden niet minder, sterker nog: je wakkert ze juist aan. Het advies is: vermijd de persoon waar je verliefde gevoelens voor hebt. Als het niet anders kan, zeg je afspraken af, vermijd je plekken waar je elkaar tegenkomt en sla je feestjes over waar die ander waarschijnlijk komt. Hoe graag je het ook wilt, elkaar vaker zien zorgt ervoor dat deze verwarrende periode alleen maar langer duurt. En je weet: wat je aandacht geeft, groeit.
Verliefdheid als brandstof
Een verliefdheid geeft veel energie. Je bent een leukere versie van jezelf. Ineens heb je zin om uit te gaan, te gaan dansen, een nieuwe hobby op te pakken of uitgebreid te gaan koken. Je ogen stralen en je haar zit elke dag goed. Alweer: die hormonen. Maar je kunt die energie ook gebruiken om te investeren in je partner, zelfs als zij of hij helemaal niks weet van die gevoelens voor een ander. Misschien lukt het je op die manier om de gevoelens uit de periode toen jullie helemaal stapelverliefd op elkaar waren, weer terug te halen?
Duik in de boeken
Verdiep je in de dynamiek van relaties. Op die manier begrijp je misschien waarom zo’n verliefdheid je overkomt en op welke manier je je huidige relatie kunt verbeteren. Relatietherapeut en psycholoog Esther Perel kijkt op een open manier naar relaties en naar driehoeksverhoudingen. Ze schrijft veel over ontrouw en vreemdgaan – en de gevolgen ervan voor je relatie. Ook haar podcast is een aanrader. Of ‘Het geheim van duurzame relaties’ van Gert Jan Kloens, ‘De relatie-apk’ van Nynke Nijman en ‘Houd me vast’ van Sue Johnson zijn boeken die handvaten geven om de relatie te verdiepen. Ga op zoek!
Top 10 boeken over liefde
- De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown
- Verlangen naar verbinding – Brené Brown
- Erotische intelligentie – Esther Perel
- Love revolution – Nadja van Osch
- Kom als jezelf – Emily Nagoski
- Ik nog wel van jou – Elke Geurts
- De zeven wetten van de liefde – Corine Koole
- Houd me vast – Dr. Sue Johnson
- Jij past echt bij mij – Monica Wardenaar
- Soms is liefde dit – Daan Borrel