Ga naar de inhoud

Verkrachtingszaak Danny de Munk afgesloten: geen bewijs

Verkrachtingszaak Danny de Munk vrouw

In de langlopende zaak waarin Danny de Munk werd beschuldigd van verkrachting, is er nu definitief een einde gekomen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten de vrouw die de zanger beschuldigde, niet te vervolgen. De juridische strijd – met aangiften van de vrouw en tegenaangiften van De Munk – lijkt hier te eindigen.

Geen bewijs voor smaad, laster en valse aangifte tegen de zanger

De vrouw die de zanger en presentator van ‘I Can See Your Voice’* beschuldigde van verkrachting wordt niet vervolgd. De Munk had aangifte tegen haar gedaan, maar het OM ziet niet genoeg bewijs voor smaad en laster**, het doen van een valse aangifte en meineed. De aangifte van de zanger wordt daarom niet in behandeling genomen.

De vrouw deed in 2022 aangifte tegen De Munk omdat zij 15 jaar geleden zou zijn verkracht door De Munk. De 2 werkten op dat moment samen in de musical ‘Ciske de Rat’. De Munk ontkende de beschuldiging, maar gaf wel toe met de vrouw te hebben gezoend.

Na aangifte vrouw deed De Munk een tegenaangifte

Nadat de vrouw aangifte voor het grensoverschrijdend gedrag tegen De Munk had gedaan, deed hij een tegenaangifte. Maar het OM ziet in beide zaken te weinig bewijs om tot vervolging over te gaan. De Munk kan nog verder procederen. Hij moet dan binnen 3 maanden een zogenoemde artikel-12-procedure aanspannen bij het gerechtshof.

Hoewel De Munk nog deze mogelijkheid heeft, lijkt de zaak op dit moment gesloten omdat beide partijen ervoor kiezen geen verdere getuigen op te roepen.

Toelichting

* Het nieuwe seizoen van I Can See Your Voice is vanaf donderdag 19 oktober wekelijks om 20.30 uur te zien op RTL 4. Je kunt de beste fragmenten en alle afleveringen van I Can See Your Voice terugkijken bij Gids.tv.

** Wat is het verschil tussen laster en smaad?

Wat is het verschil tussen laster en smaad? Laster en smaad zijn beide vormen van onrechtmatige uitingen die iemands reputatie schaden. Het belangrijkste verschil tussen laster en smaad ligt in de vorm van de uiting:

  1. Laster verwijst naar mondelinge onwaarheden of beschuldigingen die schadelijk zijn voor iemands reputatie. Het gaat om gesproken valse informatie die schade berokkenen berokkenen aan het karakter van een persoon.
  2. Smaad heeft betrekking op schriftelijke of gedrukte onjuiste beweringen die de reputatie van een persoon beschadigen. Smaad betreft geschreven of gepubliceerde lasterlijke uitingen.

Bewezen laster als smaad worden doorgaans beschouwd als onrechtmatige daad en leiden tot juridische stappen om compensatie te verkrijgen voor geleden schade. In de aangifte van De Munk tegen de vrouw bleken laster en smaad niet bewezen.

Danny de Munk over de aangifte van verkrachting

Bronnen: De Telegraaf, RTL Boulevard. 

Meer over: