Ga naar de inhoud

Helpt zeer pittig eten tegen verkoudheid? Wat helpt nog meer voor snel herstel?

Wat moet je eten bij verkoudheid Bron: © Canva Wat moet je eten bij verkoudheid 

Als je ziek bent, krijg je vaak de vraag of je wel of niet moet eten en zo ja wat. “Vast bij koorts, eet bij verkoudheid” is een eeuwenoud gezegde, maar klopt het eigenlijk? Professor Tom Wilkinson, expert op het gebied van luchtwegaandoeningen, zegt: ja, eten bij verkoudheid kan inderdaad helpen bij je herstel. Ontdek waarom.

Ook geven we antwoord op de Goeievraag: Helpt zeer pittig eten tegen verkoudheid?

Waarom eten cruciaal is voor herstel verkoudheid

Een goed gevulde maag is geen luxe, maar een noodzaak voor je immuunsysteem. Je lichaam werkt hard om virussen te bestrijden, en dat kost energie. Je immuunsysteem is als een drukke fabriek die continu in de hoogste versnelling draait. En wat heeft een fabriek nodig? Energie! Als je onvoldoende eet, heeft je afweersysteem niet genoeg brandstof om goed te functioneren.

Tip: Denk aan een oplaadstation voor je telefoon. Als de batterij leeg is, kan je telefoon niet goed functioneren. Zo werkt het ook met je immuunsysteem.

Het risico van te weinig eten

Volgens professor Wilkinson is het zelfs riskant om te minderen met eten als je ziek bent. Dit geldt vooral voor mensen met een zwakker immuunsysteem of voor mensen die ondervoed zijn. Eten is niet alleen belangrijk voor je energie, maar ook voor het versterken van je afweersysteem.

Dat oude idee van “minder eten als je ziek bent”? Het kan wel eens een misverstand zijn. Je lichaam heeft de juiste voeding nodig om te herstellen. En in plaats van je eetlust te negeren, zou je je moeten focussen op voedingsstoffen die je immuunsysteem versterken.

Is het verstandig om pittig te eten als je verkouden bent? Bekijk deze (Engelstalige) video’s en lees verder >>

Koorts voorkomen door voeding

Wilkinson legt uit dat het gezegde “vast bij koorts” misschien wel een vertaalfout is. Het originele gezegde was waarschijnlijk “eet bij verkoudheid, voorkom koorts”. Wat hij bedoelt? Goede voeding kan helpen voorkomen dat een verkoudheid verergert.

Als je je lichaam niet voldoende voeding geeft, kan een verkoudheid sneller omslaan in iets ernstigers, zoals koorts.

  • Wetenschappelijk feit: Onderzoek toont aan dat je immuunsysteem harder werkt wanneer je goed eet. Onder andere vitamine C, vitamine D en zink spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van je afweersysteem.

Wat te eten bij verkoudheid?

Wat moet je dan eten om je herstel te ondersteunen? Kies voor gezonde, gevarieerde voeding die rijk is aan de juiste voedingsstoffen:

  1. Groente en fruit – Vol met vitamines en mineralen die je immuunsysteem versterken.
  2. Volkoren producten – Deze geven je langdurige energie.
  3. Eiwitten – Essentieel voor het herstellen van je lichaam. Denk aan kip, vis of plantaardige alternatieven zoals bonen.
  4. Soepen en bouillons – Ze hydrateren en bevatten voedingsstoffen die je snel oppeppen.
  5. Water – Vergeet niet om voldoende water te drinken! Je lichaam heeft veel vocht nodig om goed te herstellen.

Vasten of niet?

Veel mensen verliezen hun eetlust als ze koorts hebben. Is het wel verstandig om dan helemaal niet te eten? Volgens wetenschappers is daarover nog niet helemaal duidelijk wat de beste aanpak is. Wilkinson raadt het af om bewust te gaan vasten als je ziek bent. Je immuunsysteem heeft gewoon te veel energie nodig om zich goed te verdedigen.

  • Feit: Sommige wetenschappers denken dat het lichaam juist minder eetlust krijgt als het virus zich verspreidt, omdat het lichaam zich wil concentreren op de strijd. Dat betekent niet dat je je lichaam moet laten verhongeren!

Helpt zeer pittig eten tegen verkoudheid?

Dan is er de vraag die veel mensen zich stellen: helpt pittig eten tegen verkoudheid? Er zijn genoeg verhalen over de kracht van pittige gerechten wanneer je verkouden bent, maar hoe zit het nu echt?

Wetenschappers zijn het erover eens dat pittig eten tijdelijk kan helpen om je luchtwegen te openen. Het capsaïcine in pepers kan een verstopte neus verlichten door je slijmvliezen te stimuleren en te zorgen voor tijdelijke verlichting. Hoewel dit prettig kan zijn op het moment zelf, zorgt het er niet voor dat je verkoudheid sneller verdwijnt. Het kan wel helpen om je beter te voelen, maar het geneest de verkoudheid niet sneller.

Tip: Als je echt van pittig houdt, voeg wat chili of knoflook toe aan je maaltijd. Het zorgt voor verlichting, maar vergeet niet dat het geen magische oplossing is.

De boodschap

De belangrijkste boodschap is duidelijk: je immuunsysteem heeft energie nodig om optimaal te functioneren. Daarom is het essentieel om gezond en gevarieerd te eten bij verkoudheid. Zorg ervoor dat je lichaam de juiste brandstof heeft om het virus te bestrijden. En vergeet vooral niet om genoeg te drinken, want vocht helpt je sneller herstellen.

Bij de volgende verkoudheid, zet die kom soep niet alleen voor het gemak, maar als een krachtig hulpmiddel om je herstel te versnellen. En mocht je je behoefte voelen om pittig te eten, ga ervoor – het kan je luchtwegen verlichten, maar wees je ervan bewust dat je lichaam vooral baat heeft bij een gebalanceerde voeding.


Meer leren over verkoudheid?

1. Verkoudheid of allergie? Het verschil en ochtendklachten

Waarom ben ik elke ochtend verkouden? Allergie of verkoudheid?

Ochtendklachten zoals een verstopte neus en keelpijn kunnen zowel door verkoudheid als allergieën veroorzaakt worden. Een verkoudheid is van virale aard en verdwijnt binnen 2 weken, terwijl allergieën een reactie zijn op allergenen zoals huisstofmijt en langer aanhouden.

2. Beter slapen met een verkoudheid

Verkouden en slapen? Geen fijne combinatie. Deze tips helpen!

Goed slapen is essentieel om te herstellen van een verkoudheid, maar een verstopte neus en hoesten maken dit lastig. Slaaptips zijn onder andere rechterop slapen, stomen, warme thee drinken en het gebruik van neusspray. Hoewel huis-tuin-en-keukenmiddeltjes niet bewezen effectief zijn, kunnen ze geen kwaad.

3. Verkoudheid voorkomen en genezen

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus dat via de neus binnenkomt. Preventie omvat hygiëne, gezonde voeding, voldoende slaap en beweging. Genezing vereist rust, hydratatie en eventueel stomen of neusdruppels. Wil je weten hoe je je immuunsysteem kunt versterken om verkoudheden te voorkomen?

4. Immuunsysteem versterken

10 tips om je immuunsysteem te versterken in het najaar

Versterk je immuunsysteem met vitamines, gezonde voeding, stressvermindering, voldoende water en beweging. Slaap voldoende en houd je handen schoon. Geniet van ontspannende activiteiten en gezonde drankjes.

5. Hoestdrank wel of geen onzin?

Verkouden, gebruik je wel of geen hoestdrank?

Hoesten helpt het lichaam om ziekteverwekkers te verwijderen. Hoestdrank pakt de oorzaak niet aan en kan bijwerkingen hebben. Warme drank met honing en citroen is een goed alternatief. Raadpleeg bij aanhoudende klachten een arts.

6. Last van keelpijn- hoe kom je er (snel) vanaf?

Last van keelpijn- hoe kom je er (snel) vanaf?

Keelpijn is een veelvoorkomend symptoom tijdens het griep- en verkoudheidsseizoen. Rust is essentieel om het lichaam te helpen de infectie te bestrijden. Hydratatie is belangrijk, drink veel water en warme dranken met honing of citroen. Gorgelen met zout water en stomen kunnen de keel verzachten. Een warme sjaal of kompres kan ook verlichting bieden. Zorg voor voldoende vochtige en zuivere lucht.

7. Neusspray verslaving: herken de tekenen

Neusspray verslaving- herken de tekenen

Een neusspray verslaving ontstaat door overmatig gebruik, vaak door de decongestiva zoals xylometazoline, die de bloedvaten vernauwen en zo verlichting geven. Na langdurig gebruik treedt tolerantie op, waardoor men steeds meer nodig heeft. Symptomen zijn onder andere een constante verstopte neus, dagelijkse hoestbuien, hoofdpijn, en de drang om altijd neusspray bij zich te hebben.

Bronnen:

 The Guardian, Thuisarts

Meer over:

Reacties zijn gesloten.