Verkouden zijn en goed slapen valt niet mee. Alsof een verkoudheid overdag niet vervelend genoeg is, heb je hier in de nacht misschien nog wel meer last van. Irritant gekriebel in je keel, een verstopte neus en flinke hoestbuien zijn de meest voorkomende oorzaken voor het niet kunnen slapen door verkoudheid.
Geen zorgen: slaapadviseur Sanne van Beter Bed helpt je beter slapen met een verkoudheid!
Kan je alleen ’s nachts verkouden zijn?
Verkouden zijn en slapen of beter gezegd niet slapen kan door verschillende situaties komen. De meest voorkomende situaties van slecht slapen door verkoudheid zijn:
- Je bent al de hele dag aan het snotteren en ook ’s nachts heb je last van dezelfde verkoudheid.
- Je hebt overdag nergens last van, maar zodra je in bed ligt begin je te hoesten en krijg je last van benauwdheid.
- Je hebt zelf geen klachten, maar je kind, baby of partner is veel aan het hoesten.
Wanneer je overdag verkouden bent, is het logisch dat je daar ‘s nachts ook last van hebt. Slecht slapen en verkoudheid gaan dan ook vaak hand in hand.
Dit komt vooral doordat je in een andere houding ligt. Door deze houding kan het komen dat je in de nacht opeens meer moet hoesten. Zodra je gaat liggen begint het slijm, dat overdag onderin je longen zit, omhoog te kruipen en ja hoor, hierdoor begin jij te hoesten.
Veelgestelde vragen over verkouden en slapen
1. Helpt slapen tegen verkoudheid?
Naast dat je ’s nachts meer last van je verkoudheid hebt, helpt slapen juist ook goed tegen diezelfde verkoudheid. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar lukt het je om wél goed te slapen met een verstopte neus en gehoest, dan kan dit helpen bij het bestrijden van je verkoudheid. Voldoende slaap zou je lichaam namelijk helpen met het aanmaken van cellen die infecties als verkoudheid bestrijden.
2. Helpt een citroen naast je bed tegen verkoudheid?
Het idee om een citroen naast je bed te leggen tegen een verkoudheid is een tip uit grootmoederstijd. Ondanks dat het klinkt alsof citroenen je kunnen helpen bij het bestrijden van je verkoudheid, is daar geen wetenschappelijk bewijs van. Neemt niet weg dat citroenen veel gezondheidsvoordelen hebben zoals antibacteriële eigenschappen, vol antioxidanten en alkaliserend effect. Houd je van citroen? Dan kan het in ieder geval geen kwaad tijdens je verkoudheid.
Tijdens het bestrijden van je verkoudheid zijn voldoende groentes en fruit daarentegen wél bevorderlijk.
3. Helpt een ui naast je bed als je verkouden bent?
Laten we je maar meteen uit je droom helpen: er is geen wondermiddel waardoor je verkoudheid als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het is een oude volkswijsheid dat een opengesneden ui naast je bed je verkoudheid bestrijdt. Ook hier is geen wetenschappelijk bewijs voor is.
Hoewel uien bepaalde stoffen bevatten die bacteriën kunnen doden, betekent dit niet dat ze ook verkoudheidsvirussen effectief bestrijden. Het gas dat vrijkomt bij het snijden van een ui kan weliswaar je neus doen lopen, maar dit heeft geen directe invloed op het virus dat een verkoudheid veroorzaakt. Geen echte aanrader en het scheelt weer een naar ui ruikende slaapkamer.
7x tips die je helpen slapen met een verkoudheid
1. Slaap rechterop als je verkouden bent
Dit is misschien wel een van de meest toegepaste tip bij het slapen met een verstopte neus en hoestbuien. Perfect voor jou én je (klein)kind. Zorg ervoor dat je bovenlichaam en hoofd een beetje omhoog liggen. Dit zorgt ervoor dat je luchtwegen wat vrijer worden gemaakt en jij makkelijker ademt. Leg liever niet zomaar een extra kussen onder je normale kussen. Je kin ligt dan weer te veel op je borst wat je ademhaling juist beperkt.
Het is beter om een extra kussen half over je andere kussen te leggen zodat je hele bovenlichaam wat hoger ligt. Geen extra kussen? Ga dan op je zij liggen, dit is altijd fijner dan op je rug.
2. Neem een stoombad voor het slapengaan
Zorg dat je vóór het slapengaan even stoomt. Ben je verkouden dan zijn je holtes vaak verstopt. Deze verstopte holtes maak je zo helemaal vrij, zodat je goed kunt ademen en slapen. Maak een teiltje kokend water klaar met daarin wat eucalyptus, zo creëer je eenvoudig je eigen stoombad. Het stoom zuivert direct je huid, mooi meegenomen toch?
3. Drink thee tegen een verstopte neus
Veel drinken is sowieso goed als je verkouden bent, maar wist je dat een kop thee je ook kan helpen om beter te ademen of om je keel te verzachten? Een kopje verse gemberthee met citroen, zoethoutthee of thee met honing zijn echte aanraders.
4. Zuig op een zuurtje, keelpastille of dropje
Deze tip werkt vooral bij een zere keel. Als je voor het slapengaan op een ‘snoepje’ zuigt verzacht het je keel door het extra speeksel dat je aanmaakt.
5. Gebruik een neusspray
Gebruik voor het slapengaan een neusspray en dan het liefst eentje gemaakt van een zoutoplossing. Deze kun je kopen bij de drogist, maar maak je ook heel simpel zelf. Zonder nare bijeffecten spoel je je neus perfect leeg en kun jij heerlijk in slaap vallen.
Werkt dit niet? Dan kun je ook voor een neusspray kiezen met een geneesmiddel. Deze neusspray is vaak beperkte tijd (7-8 dagen) te gebruiken en het kan zijn dat deze alleen op recept verkrijgbaar is.
6. Smeer boter of vaseline onder je neus
Deze tip komt ook zeker uit (over)grootmoederstijd, maar is vast minder bekend dan de uien-tip. Roomboter onder je neus? Ja, het klinkt wat gek, maar schijnt zeker ook te werken! Smeer voor het slapen een beetje roomboter of vaseline onder en rond je neus en deze zal stukken minder verstopt zijn. De boter of vaseline vangt letterlijk stof en allergenen op, die anders in je neus verdwijnen. 2 vliegen in één klap, want je rode, geïrriteerde huid is ook erg blij met de boter of vaseline!
7. Slaap met raam open bij verkoudheid
Een (te) droge lucht is niet goed en zeker niet wanneer je verkouden bent. Een vochtige lucht kan juist helpen bij keelpijn en verstopping van je neus. Met je raam open slapen bij verkoudheid is daarom een goed idee of hang een waterbakje aan je verwarming om de luchtvochtigheid te verhogen in je slaapkamer.
Zo zie je maar, er zijn genoeg tips om beter te slapen met een verstopte neus of zonder ’s nachts te hoesten. Het is het proberen in ieder geval meer dan waard.
Helpen de tips niet of houdt je verkoudheid langer dan 3 weken aan? Of twijfel je of de klachten komen door een verkoudheid? Dan is het altijd verstandig om even langs de huisarts te gaan. Slaap lekker!