Afgedankte racepaarden uit Ierland en Engeland belanden als illegaal vlees in de Nederlandse voedselketen. House of Animals ontdekte dit in samenwerking met RTÉ Investigates. Bekijk de schokkende beelden.
Racepaardenvlees in jouw bitterballen en kroketten?
Wanneer Ierse en Britse renpaarden niet langer winnen of te duur zijn om te onderhouden, gaan ze zonder pardon naar de slacht. Hoewel racepaarden niet in de voedselketen mogen belanden, toont onderzoek van het Ierse tv-programma RTÉ Investigates en het Nederlandse House of Animals aan dat deze dieren met een valse identiteit en een ‘schoon’ paspoort op transport gaan naar andere Europese landen, om daar alsnog in snacks te belanden. Ook Nederland is hierbij betrokken.
Geen liefdevolle oude dag, maar in de worst
RTÉ Investigates heeft, met de hulp van House of Animals, diepgaand onderzoek gedaan naar de wrede Ierse en Europese paardenindustrie om aan te tonen wat er gebeurt met dieren, nadat ze uit de schijnwerpers verdwijnen. Vooral afgedankte renpaarden kunnen een liefdevolle oude dag vergeten. Zodra ze niet meer presteren of te kostbaar worden, worden veel paarden illegaal ‘omgekat’ naar een andere Europese nationaliteit.
Met een vervalst paspoort en valse identiteit gaan ze vervolgens naar andere landen in Europa voor de slacht. Deze renpaarden, die mogelijk vol zitten met medicijnen tegen blessures of andere middelen, komen zo illegaal in de menselijke voedselketen terecht.
Paardenvlees van oude racepaarden zijn verwerkt in snacks zoals bitterballen en kroketten. Dit vlees hoort niet in ons eten. Dit vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Nederland speelt een significante rol in dit illegale netwerk.
Vervoerd naar Nederland onder barre omstandigheden
De paarden zijn onder barre omstandigheden naar Nederland en België vervoerd. Daar krijgen ze een nieuwe identiteit met een nieuwe chip en vals paspoort. Vervolgens belanden ze in slachthuizen in Spanje, Italië, Polen en Nederland.
In Nederland is geen dierenarts nodig voor het uitdelen van paardenchips. Daarom krijgen de paarden hier hun nieuwe identiteit. De chips komen met een Duitse code, waardoor de achtergrond moeilijk te traceren is.
In 2022 was er een Europese voedselwaarschuwing voor vlees uit een slachthuis in Kerkdriel. Dit vlees had niet in de voedselketen mogen komen. Karen Soeters, directeur van House of Animals, snapt niet waarom de controle sindsdien niet beter is geworden.
Handhavingsverzoek voor strengere controles illegaal vlees
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) erkende het probleem in 2022 en haalde toen het vlees van de markt. Ze willen verder niet ingaan op de huidige situatie. Volgens de NVWA is er nu geen bewijs dat illegaal paardenvlees in Nederland te koop is.
House of Animals heeft een handhavingsverzoek ingediend bij de NVWA voor strengere controles. Ze pleiten voor een onderzoek naar fraude met paspoorten en chips en de sluiting van het slachthuis in Kerkdriel.
De NVWA-inlichtingen en opsporingsdienst heeft onlangs een strafrechtelijk onderzoek afgerond naar het vervalsen van paardenpaspoorten. Dit dossier ligt nu bij het Openbaar Ministerie.
Bekijk hier de schokkende beelden van de afgedankte paarden uit het Verenigd Koninkrijk >>
Bron: WNL, House of Animals.