Ga naar de inhoud

Verkiezingsprogramma’s politieke partijen in strijd tegen armoede

Armoede op verkiezingsprogramma

Armoede blijft een ingrijpend en vaak hardnekkig maatschappelijk probleem. Een recent rapport over armoedebestrijding belicht mogelijke oplossingen. Om deze discussie verder te voeren, vergelijkt het rapport de verkiezingsprogramma’s van verschillende politieke partijen in Nederland. Dit staat er in het rapport.

Hoe willen ze armoede bestrijden? Met name hogere inkomens, betere en betaalbare voorzieningen, het verhogen van het minimumloon en het vereenvoudigen van het toeslagenstelsel staan op de programma’s bij de partijen.

Minimumloon verhogen

Het minimumloon is een belangrijk discussiepunt in de politieke arena. Partijen zoals GroenLinks-PvdA, SP en Partij voor de Dieren ondersteunen een stapsgewijze verhoging van het minimumloon naar 16 euro per uur in 2027, om inkomensgelijkheid te bevorderen en armoede te bestrijden. Aan de andere kant van het spectrum, hebben D66 en ChristenUnie soortgelijke ambities maar stellen voor om dit tarief pas in 2028 te bereiken.

Andere partijen, zoals VVD, PVV, CDA en BBB, erkennen ook de noodzaak om het minimumloon te verhogen, maar geven geen specifieke bedragen of tijdlijnen aan voor deze verhogingen, waardoor hun toezeggingen minder concreet lijken. Nieuw Sociaal Contract (NSC) is terughoudend om het minimumloon direct te verhogen, vanwege zorgen over de concurrentiepositie van Nederland op de wereldeconomie.

Uitkeringen en minimumloon

De koppeling tussen uitkeringen en het minimumloon in Nederland is om ervoor te zorgen dat de hoogte van uitkeringen in lijn blijft met het wettelijk minimumloon. Zodat mensen die afhankelijk zijn van uitkeringen een bepaald basisniveau van inkomen behouden.

Of partijen de koppeling tussen uitkeringen en het minimumloon willen behouden, is een andere cruciale factor in deze discussie. Partijen zoals SP, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, PVV en ChristenUnie willen de koppeling behouden. Dit is belangrijk omdat het helpt om de levensstandaard voor de allerlaagste inkomens te behoeden.

D66 heeft daarentegen voorgesteld om sociale uitkeringen zoals bijstand en Wajong te laten stijgen samen met het minimumloon, maar niet de AOW. De vrees bestaat dat dit de inkomens van de allerarmste senioren niet op hetzelfde niveau zal houden als de overige uitkeringen, waardoor ze mogelijk erop achteruitgaan.

Toeslagenstelsel op de schop

Het toeslagenstelsel is een ander belangrijk aspect van de armoedebestrijding. De meeste partijen zijn van mening dat het toeslagenstelsel vereenvoudigd en op termijn zelfs afgeschaft moet worden. Sommige partijen willen de laagste inkomens zo veel laten stijgen dat alle toeslagen kunnen worden afgeschaft.

Andere partijen stellen belastingkortingen voor huishoudens voor om de noodzaak van toeslagen te verminderen. De PVV behoort echter tot de weinige partijen die hebben aangegeven het toeslagenstelsel intact te willen laten.

Flexcontracten en vaste contracten

Het terugdringen van flexcontracten en het stimuleren van vaste contracten is ook een prioritair aandachtspunt in de bestrijding van armoede. Partijen zoals het CDA, ChristenUnie, NSC en SP willen dat het vaste contract weer de norm wordt, daarvan uitgaande dat dit meer financiële stabiliteit voor huishoudens betekent.

Partijen zoals de VVD en D66 zijn echter grenzen aan het opleggen van dergelijke beperkingen en vinden dat beide vormen naast elkaar kunnen bestaan.

Schuldenproblematiek

Het aanpakken van schulden is een aanzienlijk aspect in de armoedebestrijding. Politieke partijen zijn het er over het algemeen over eens dat winst maken met schuldhulpverlening niet ethisch is en dat de drempels voor hulpzoekenden verlaagd moeten worden.

Bovendien pleiten zij voor betere voorlichting over kopen op krediet, het beperken van rente en incassokosten, en preventieve maatregelen om mensen met beginnende schulden zo vroeg mogelijk te bereiken.

Al met al, ongeacht hun standpunten, hebben de Nederlandse politieke partijen armoedebestrijding op hun agenda gezet en trachten actieve maatregelen te treffen om deze kwestie aan te pakken.

Belangrijkste thema’s die de politiek moeten aanpakken

Dit is de uitkomst uit de enquête van EenVandaag Opiniepanel >>

Bron. nu.nl, EenVandaag Opiniepanel

Meer over: