Ga naar de inhoud

Gitzwarte zaterdagen in Europa verwacht deze zomer

verkeersdrukte

De verkeersdrukte in Europa bereikt komende zomer ongekende hoogten, met recordaantallen auto’s op de weg. 4 uur later aankomen op je bestemming is geen uitzondering op zwarte zaterdag en zwarte zondag. Dit is wat je kan verwachten op 5, 12 en 19 juli.

Urenlange vertraging door files, het nieuwe normaal?

Deze zomer gaan meer auto’s dan ooit tevoren de Europese wegen op, wat leidt tot ongekende verkeersdrukte. Volgens de ANWB resulteert dit in zowel zwarte zaterdagen als zwarte zondagen, waarbij vertragingen van 4 uur (of meer) door files straks geen uitzonderingen meer zijn. De verwachting is dat het extreem druk wordt en dat er geen ontkomen aan is: korte files zijn gegarandeerd.

Oorzaken van de verwachte verkeersdrukte

De verwachte verkeersdrukte is deels te verklaren door de toegenomen reislust na de afgelopen pandemiejaren. Mensen gaan weer op vakantie en gebruiken hiervoor massaal de auto, wat leidt tot volle wegen. Ook verhuren veel campings in Europa van zaterdag tot zaterdag, waardoor er op die dagen extra vakantiegangers op weg zijn naar hun bestemming. Daarnaast speelt het zomerweer een rol, wat nog meer mensen aanmoedigt om eropuit te trekken.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Mogelijke oplossingen en tips

De ANWB adviseert vakantiegangers om hun reis goed voor te bereiden en indien mogelijk alternatieve routes te kiezen om de drukte te vermijden. Ook adviseert de ANWB om op minder drukke dagen en tijdstippen te reizen.

Verder bestaat de mogelijkheid om via andere vervoersmiddelen zoals de trein te reizen, om zo de druk op de wegen te verlichten.

Gevolgen voor lokale gemeenschappen

De extreme verkeersdrukte heeft ook gevolgen voor lokale gemeenschappen langs de drukste routes. Deze gemeenschappen krijgen te maken met een toename van luchtvervuiling en geluidsoverlast.

Bovendien zijn lokale wegen overbelast door mensen die alternatieve routes zoeken om de drukte op de hoofdwegen te omzeilen. Lokale overheden bereiden zich voor op deze situatie en nemen maatregelen waar mogelijk.

Een unieke zomer vol uitdagingen

Deze zomer belooft een unieke uitdaging te zijn voor zowel bestuurders als overheidsinstanties. De recordbrekende verkeersdrukte vraagt om aanpassingsvermogen en geduld van iedereen.

Het is te hopen dat vakantiegangers ondanks de files toch lekker gaan genieten van hun vakanties en dat de doorstroom van het verkeer zo soepel mogelijk verloopt.

Bekijk hier de tips van Martien Meiland en lees daarna onder het Instagram-bericht verder >>

Tips voor het vermijden van verkeersdrukte

Een van de belangrijkste adviezen van de ANWB is om indien mogelijk te vermijden op de zogenoemde ‘zwarte zaterdagen’ te rijden. Dit zijn de dagen met gigantische verkeersopstoppingen, zoals elk jaar halverwege juli tot half augustus.

Het advies aan reizigers is om vooraf de verkeerskalenders te raadplegen en hun reis te plannen rond minder drukke dagen, zoals bepaalde vrijdagen en maandagen.

De ANWB Onderweg app kan hierbij ook van grote hulp zijn door actuele verkeersinformatie en alternatieve routes te bieden.

Handige tools en tips voor verkeersdrukte onderweg

Daarnaast spoort de ANWB vakantiegangers aan om goed uitgerust op reis te gaan. Neem deze maatregelen:

  • Zorg ervoor dat de auto volledig nagekeken is.
  • Zorg dat de airconditioning goed werkt.
  • Neem genoeg eten en drinken mee voor onderweg.
  • En zoals Martien Meiland tipt: neem kauwgom mee en speelgoed voor de kinderen (of huisdier).
  • Maak gebruik van een navigatiesysteem in je auto of op je mobiele telefoon voor actuele verkeersinformatie.
  • Het gebruik van hulpmiddelen zoals tolbadges en de ANWB Onderweg app kan bovendien bijdragen aan een soepelere reis. Met deze app vinden bestuurders ook tankstations en zijn tolberekeningen te maken en ontvangen ze filemeldingen en informatie over wegwerkzaamheden.

Je kan het natuurlijk in deze drukke weken ook anders aanpakken en de toerist in eigen land uithangen. Doe als Jan Smit en ga naar Volendam.

Hier nog de 7 tips van Autoweek voor het vermijden of doorstaan van een zwarte zaterdag of zwarte zondag >>

Bron: AD, Autoweek.

Meer over: