Heb je gemerkt dat bepaalde delen van je lichaam met de tijd zijn gaan hangen en wil je graag weer die jeugdige uitstraling terugkrijgen? Wat is precies een bodylift en welke risico´s zitten hieraan?
Wat is een Bodylift?
Een bodylift is een geavanceerde cosmetische ingreep die specifiek is ontworpen om verslapping van de huid en spieren op verschillende delen van het lichaam aan te pakken. Naarmate we ouder worden, kunnen factoren zoals gewichtsverlies, zwangerschap en natuurlijke veroudering leiden tot het verlies van huidelasticiteit en spiertonus. Hierdoor kunnen gebieden zoals de buik, dijen, billen en borsten gaan hangen, wat vaak als ongewenst wordt ervaren.
Hoe werkt een bodylift?
De bodylift is een veelomvattende procedure die tot doel heeft deze verslapping aan te pakken en het lichaam weer een jeugdige en strakke uitstraling te geven. Tijdens de ingreep verwijdert de chirurg overtollige huid en vetweefsel, trekt de spieren strakker aan en herpositioneert weefsel om de contouren te verbeteren. Dit resulteert in een algeheel verjongd uiterlijk en herstelt het zelfvertrouwen van de patiënt.
De totale procedure omvat het verwijderen van overtollige huid en vetweefsel, het strakker maken van de spieren en het opnieuw positioneren van weefsel voor een natuurlijk ogend resultaat. Dit alles wordt bereikt met behulp van geavanceerde technieken, die minimale littekens en een snelle herstelperiode bevorderen.
Wat kan een bodylift aanpakken?
Een bodylift kan verschillende problemen aanpakken, waaronder:
- Verslapte buikcontouren: Als gevolg van zwangerschap, gewichtsverlies of veroudering kan de huid rond de buik gaan hangen en losser worden.
- Hangende borsten: Borsten kunnen na verloop van tijd hun stevigheid verliezen, vooral na zwangerschap en borstvoeding.
- Slappe dijen en billen: Verslapping van de huid en spieren in de dijen en billen kan leiden tot een ongewenst uiterlijk.
- Overtollige huid: Mensen die aanzienlijk zijn afgevallen, kunnen last hebben van overtollige huid die niet vanzelf krimpt.
Zijn de resultaten permanent?
Het is de bedoeling dat je er lang plezier van hebt na zo´n ingreep als een bodylift. De resultaten kunnen langdurig zijn, maar je stopt het verouderingsproces van je lichaam niet. Een gezonde levensstijl helpt wel mee om de resultaten van een cosmetische ingreep langer te behouden.
Op welke leeftijd zou je een bodylift overwegen?
Er is geen strikte leeftijdsgrens of richtlijn qua leeftijd voor een bodylift. Het belangrijkste is dat je lichamelijke gezondheid en verwachtingen in lijn zijn met de ingreep. Over het algemeen overwegen mensen tussen de leeftijd van 30 en 60 jaar een bodylift, omdat dit de periode is waarin veel mensen te maken krijgen met veranderingen in hun lichaam die verslapping van huid en spieren kunnen veroorzaken.
Wat is een Lower Bodylift?
Een “lower bodylift” is een chirurgische procedure die is ontworpen om overtollige huid en vetweefsel rond de buik en onderlichaam te verwijderen. De lager (lower) gelegen onderkant van het lichaam. Ook wel buikwandcorrectie genoemd. Deze ingreep is specifiek bedoeld voor mensen die last hebben van een vetschort of huidoverschot, wat kan resulteren in beperkingen bij het bewegen, ongemakkelijke huidplooien en zelfs smetplekken.
Risico’s en Complicaties
Net als bij elke chirurgische ingreep zijn er risico’s en mogelijke complicaties verbonden aan een bodylift. Deze variëren van een wondinfectie en bloeding tot ongewenste littekenvorming. Een grondig consult met je chirurg en het volgen van de voorzorgsmaatregelen verkleinen deze risico’s.
Er zijn ook factoren die je wondgenezing beïnvloeden waarop jezelf invloed hebt. Als je rookt, is het sterk aanbevolen om te stoppen vóór de ingreep. Roken kan het genezingsproces negatief beïnvloeden en het risico op complicaties verhogen.
Wat kan er misgaan?
Hoewel een bodylift over het algemeen veilig is wanneer uitgevoerd door een ervaren chirurg, zijn er enkele mogelijke complicaties waarvan je op de hoogte moet zijn:
- Infectie: Een van de meest voorkomende complicaties na elke operatie is infectie. Dit kan optreden rond de incisies en vereist mogelijk behandeling met antibiotica.
- Bloeding: Overmatige bloeding kan optreden tijdens of na de operatie, wat kan resulteren in extra ingrepen om de bloeding te stoppen.
- Slechte Wondgenezing: Sommige patiënten kunnen een trage wondgenezing ervaren, wat kan leiden tot slecht genezende incisies en verhoogd risico op infectie.
- Littekens: Hoewel littekens onvermijdelijk zijn na een chirurgische ingreep, ondervinden sommige patiënten problemen zoals bredere of opvallendere littekens.
- Asymmetrie: Onregelmatige genezing kan resulteren in asymmetrie tussen de behandelde gebieden, wat correctie kan vereisen.
- Zwelling en oedeem: Tijdelijke zwelling en oedeem zijn normaal na een bodylift, maar in sommige gevallen kan dit langer duren of ernstiger zijn.
- Veranderingen in sensatie, gevoel: Tijdelijke of permanente veranderingen in de sensatie of gevoel van de huid kunnen optreden in het behandelde gebied.
- Nabloedingen: In zeldzame gevallen kan een nabloeding optreden, wat onmiddellijke medische aandacht vereist.
- Risico’s van anesthesie: Net als bij elke operatie brengt het gebruik van anesthesie enkele risico’s met zich mee, waaronder allergische reacties of ademhalingsproblemen.
- Slechte littekenvorming: Sommige patiënten ontwikkelen littekens die dikker, groter of onregelmatiger zijn dan verwacht.
- Wondvocht: Het ophopen van wondvocht onder de huid kan voorkomen en vereist mogelijk drainage.
- Trombose: Er bestaat een risico op bloedstolsels, vooral bij langdurig zitten of liggen na de operatie.
Herstellen na een cosmetische ingreep
Na een bodylift is een zorgvuldig herstelproces van groot belang. Direct na de ingreep is (bed)rust essentieel, gevolgd door het dragen van compressiekleding gedurende ongeveer 6 tot 8 weken. De eerste 6 weken na de operatie mag je niet zwaar tillen of persen en niet sporten.
Wondverzorging en verwijdering van hechtingen vinden plaats na 2 weken. Je moet ook de littekens beschermen tegen de zon (en zonnebank), gedurende een half tot 1 jaar na de operatie.
Beperk inspannende activiteiten zoals stofzuigen en focus op een gezond dieet en hydratatie. Luister naar je lichaam, volg opvolgingsafspraken van je chirurg en wees geduldig voor een succesvol herstel en optimale resultaten.
Plastisch chirurg
Voordat je een bodylift ondergaat, is een consultatie gesprek met een ervaren plastisch chirurg van cruciaal belang. Tijdens deze ontmoeting kun je je zorgen, wensen en medische geschiedenis bespreken, de verwachte resultaten en het herstelproces. Een gekwalificeerde chirurg adviseert je en zal je begeleiden om de best mogelijke beslissing te nemen voor jouw specifieke situatie.
Het overwegen van een bodylift is een grote stap die zorgvuldige planning en overweging vereist. Wanneer je met de gedachten loopt om aan een ingreep te beginnen overleg dan altijd eerst met je huisarts en/of psycholoog.