Ga naar de inhoud

10x dingen die je kunt verhalen bij je verzekering


Er zijn veel dingen waarvan je misschien niet weet dat je ze kunt verhalen op een verzekering. Bijvoorbeeld, wist je dat je een verzekering kunt krijgen voor de schade aan je huis als gevolg van een zware storm? Zo zijn er nog een aantal goede voorbeelden.

Wat wordt er vergoed bij aansprakelijkheid? Dit kan je verhalen bij je verzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP afgekort) dekt meer dan je denkt. In geval van aansprakelijkheid vergoedt de maatschappij je alle schade die je hebt opgelopen. Dit omvat alle materiële schade, persoonlijk letsel of juridische kosten, die je hebt als gevolg van het incident.

We noemen een aantal voorbeelden:

  1. Bijvoorbeeld als je hond tijdens een wandeling onverwacht een jogger bijt. Dit soort schade is door elke aansprakelijkheidsverzekering gedekt.
  2. Schade bij een slachtoffer door een gebrek aan jouw huis. Denk aan een losliggende dakpan die op de auto van de buren valt. 
  3. Schade die je veroorzaakt als een winkelruit breekt, doordat jouw fiets er tegenaan valt.
  4. Je kind veroorzaakt schade tijdens het spelen of logeren bij een ander.
  5. Je veroorzaakt schade tijdens een vriendendienst, zoals de verhuizing van je buren.
  6. Vandalisme door je kind, jonger dan 14 jaar. Met of zonder opzet is gedekt. 
  7. Schade bij een storm, denk aan je omgevallen schutting.

Letselschade: verhalen verzekering

Letselschade loop je sneller op dan je denkt. Hoe zit het en wie is hiervoor aansprakelijk? Een voorbeeld kan zijn; je bent aangereden door een ander, of je hebt een ongeval gehad op het werk. Of je bent gebeten door andermans hond. Wat het geval ook is, feit is dat je schade hebt en dat die in de kosten kunnen lopen.

Wie draait hiervoor op? Degene die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van het ongeval. De medeverkeersdeelnemer die je heeft aangereden.Je werkgever, als het ongeval op de werkvloer plaatsvond of de eigenaar van de hond. 

In veel letselschadezaken kom je aparte schadeposten tegen. Het beste schakel je hiervoor een specialist in zoals je huisarts en een letselschadeadvocaat. 

Wanneer kom je in aanmerking voor smartengeld?

Smartengeld is een niet in geld meetbare vergoeding voor pijn en gederfde levensvreugde. Als je lichamelijk letsel, psychisch letsel of immateriële schade hebt opgelopen door de nalatigheid van iemand anders, heb je mogelijk recht op schadevergoeding oftewel smartengeld. Je hebt recht op smartengeld als jou bij een ongeval of door een bewuste handeling lichamelijk of geestelijk letsel is aangedaan. Smartengeld compenseert het leed dat je ervaren hebt. De aard van het leed en de consequenties ervan bepalen de hoogte van het smartengeld. Er bestaat geen standaardbedrag voor smartengeld. Alles hangt af van jouw specifieke situatie zoals je leeftijd, aanwezigheid littekens en de ernst en de duur van het letsel. Overleg hierover altijd met een specialist zoals een jurist. Het hoogste dat ooit in Nederland aan smartengeld is uitgegeven een bedrag van € 250.000,-. Ja, had jij gedacht dat jij dat kon verhalen op je verzekering?

Wat is gedekt bij een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, inbraak, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die je kunt verplaatsen zonder ze stuk te maken of schade aan te brengen zoals een muur. Ze zijn te verhuizen. Je keuken valt hier niet onder. Wel je servies en bestek en denk ook aan kleding, meubels, apparatuur, telefoon en je laptop. In principe vergoedt de verzekeraar de nieuwwaarde van je spullen, maar kijk dit wel na in je polis of bel met je verzekeringsmaatschappij. Er zijn ook verzekeraars die bij oudere spullen alleen de dagwaarde uitkeren.

10 minder voor de hand liggende zaken om te verhalen

Er zijn dingen waar je niet zo snel aan denkt die je kunt verhalen met de hulp van een belangenbehartiger, zoals een schade-expert of advocaat. De kosten van een belangenbehartiger kun je trouwens ook verhalen. Dit zijn 10 voorbeelden die je (onverwacht) kunt verhalen:

  1. Materiële schade na een ongeval; denk aan schade aan kleding, schoenen, sieraden, mobiele telefoon.   
  2. Reiskosten bij letselschade: heb je bijvoorbeeld schade in het verkeer opgelopen? Denk dan aan kosten zoals vervangend vervoer, vervoer vanuit het buitenland, parkeerkosten, kosten voor hulpmiddelen, kosten van de ambulance. Vergeet zeker niet de reiskosten van een taxi naar het ziekenhuis, huisarts, fysiotherapeut, psycholoog, revalidatiecentrum, advocaat en de rechtbank.   
  3. Misgelopen inkomsten wanneer je in loondienst bent: wanneer je herstellende bent van letselschade, kun je een tijdje niet werken. Daardoor loop je inkomsten mis, bijvoorbeeld omdat maar 70% van het loon wordt doorbetaald bij ziekte. Dit is een schadepost die vergoed dient te worden door de wederpartij. Wanneer je voor langere tijd niet kunt werken kun je ook zaken verhalen zoals misgelopen bonussen, vakantiegeld en salarisverhoging.   
  4. Hulp in huis: ben je aan het bed gekluisterd of minder mobiel door je letsel? Allerlei zaken in huis moeten toch blijven gebeuren. Denk aan schoonmaken, of de was doen. Je kunt dit niet zelf doen, je huurt iemand in, of vraagt aan vrienden of familieleden om dat voor je te doen. Deze kosten vallen ook onder een schadevergoeding – zelfs je vrienden of familieleden hebben recht op een vergoeding als ze je hebben geholpen.  
  5. Pijnstillers: kosten van pijnstillers en ontstekingsremmers moet je vaak zelf betalen, deze kun je achteraf verhalen.   
  6. Kosten zonder nut: wanneer je een ongeval hebt kun je heel veel gewone dingen niet meer doen, zoals naar de sportschool gaan. Deze niet voor de hand liggende kosten kun je verhalen. Bijvoorbeeld je sport abonnement, een opleiding die je al betaald had en nu niet kunt volgen, kaartjes voor een concert of festival waar je nu niet heen kunt, omdat je herstellende bent, huur of hypotheek van je woning omdat je in een revalidatiecentrum verblijft, racefiets die je nog moet afbetalen, maar nu niet kunt gebruiken.   
  7. Reeds geboekte vakantie: stel dat je je vakantie moet afzeggen vanwege je herstelperiode of letsel? Of als je vanaf nu op aangepaste vakantie moet? Dan krijgt je deze kosten vergoed. En wat als je nu niet meer kunt kamperen, zoals je vroeger wel deed, maar in een huisje moet vanwege opgelopen letsel? Deze meerkosten dienen te worden vergoed.  
  8. Aanpassingen aan je woning of tuin bij letselschade: denk aan een traplift, verhoogd toilet, aanpassing bad, aanbrengen valbeugels, relaxfauteuil met opstaan hulp, aangepast bed, kussen en matras bij een whiplash, tegels in plaats van gras in je tuin laten leggen, rolstoelvriendelijke ingang laten maken.  
  9. Omscholing-opleiding bij letselschade: wanneer je je huidige beroep niet meer kunt uitoefenen en je je laat omscholen tot een ander beroep kun je deze kosten verhalen.   
  10. Wettelijke rente: vanaf de dag dat het ongeval plaatsvindt, tot aan de dag dat je schadevergoeding wordt uitgekeerd, is de wederpartij je de wettelijke rente verschuldigd. Dit bedrag wordt door de overheid bepaald.

Claimen van een schadevergoeding

Wil je weten wat in jouw situatie van toepassing is? Neem dan altijd eerst contact op met experts, voordat je acties onderneemt of een smartengeld vergoeding aanneemt. 

Meer over: